reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se zavedate, da tudi v senci niste varni?

30. 6. 2016; 03.33
Avtor: M.J.
klobuk
Dermatologi opozarjajo na pomen zaščite pred soncem.

Oblačila, ki pokrijejo kožo, in umikanje soncu v najbolj obremenjenem delu dneva sta najpomembnejša, krema za zaščito pred soncem je šele tretji steber zaščite, poudarjajo dermatologi. 

Vsako leto v Sloveniji zabeležimo 500 novih primerov kožnega raka. UV sevanje je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek kožnega raka in prav nanj lahko vplivamo - lahko se umaknemo soncu oz. se pred njim zaščitimo z oblačili ali zaščitnimi kremami.

Izpostavljenost soncu ima posledice, ki jih vidimo na koži. Takojšnje posledice so poškodbe kože - porjavelost in opekline - ter posledice, ki se pokažejo z leti - gube in pigmentni madeži, keratoze in tudi kožni rak. Tudi porjavelosti kože ne smemo več obravnavati kot lepoto, saj gre pravzaprav za poškodbo kože, ki z leti povzroči spremembe na koži.

Posameznik soncu ni izpostavljen le na dopustu, ampak vsak dan - ko hodimo po cesti, se vozimo v avtu (avtomobilska stekla ne ustavijo UVA žarkov), ko kosimo travo, pri opravilih okoli hiše ali ko posedamo v senci. 

Ozonska plast je tista, ki zemljo ščiti pred UV sevanjem, a je že leta nad južno poloblo v določenem obsegu stanjšana. Od leta 2011 pa strokovnjaki občasno zaznavajo stanjšano plast ozona tudi nad severno poloblo. 

prejšnji članek
Koga komarji najraje pikajo?
Zdravje
Koga komarji najraje pikajo?
naslednji članek
5 napak, ki jih storimo že zjutraj - ste že naredili katero?
Zdravje
5 napak, ki jih storimo že zjutraj - ste že naredili katero?