kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana za zdravo nožnico

23. 7. 2017; 08.00
Avtor: Lea Pufek
ženska, vagina, kratke glače, fotoaparat
Smo to, kar jemo, pravi rek. Hrana, ki jo uživamo, se namreč precej jasno odraža na našem telesu.

Noben del našega telesa ni imun na to, kar zaužijemo, tudi naša nožnica ne. Pravo ravnovesje mikroflore, ki zagotavlja zdravo nožnico, je tako najlažje doseči – in porušiti – ravno s hrano.

Zakaj smo se o nožnici razgovorili ravno v tem času? Zato ker je poleti ženska nožnica najbolj izpostavljena raznim bakterijam in porušenemu ravnovesju. Poletje je namreč čas kopanja v morju in bazenih, čas mokrih kopalk, potenja, čas tesnega spodnjega perila iz umetnih materialov in tudi čas, ko smo spolno nekoliko bolj aktivni. Vse to lahko sodeluje pri rušenju naravnega pH-ja nožnice, kar se lahko odrazi kot vnetje, srbečica, pekoča bolečina, močnejši in temnejši izcedek ter neprijeten vonj (celo okus). A je k sreči poletje tudi čas, ko nam že spontano in samo po sebi bolj prija uživanje lahke hrane, ki blagodejno vpliva na ravnovesje bakterij v nožnici. Za zagotavljanje zdrave nožnice je torej najpomembnejša zdrava prehrana, in poletje je pravi čas, da jo vpeljete v svoj vsakdan.

Zdrava nožnica

Naravni pH nožnice je med 3,8 in 4,5, kar pomeni, da je naravno okolje nožnice kislo, to pa predstavlja zaščito pred številnimi bakterijami in glivami. Dejavniki, ki lahko spremenijo naravno vaginalno floro, torej povišajo pH, so hormonske spremembe med menstruacijo, različne bakterijske okužbe, pretirana higiena intimnih predelov z mili, ki niso namenjena intimni negi, zdravljenje z antibiotiki, jemanje kontracepcijskih tablet, stres, sintetično spodnje perilo in nepravilna prehrana. Ko se ravnovesje v nožnični flori poruši, se bakterije in glivice zelo hitro razmnožijo.

prejšnji članek
Nezaslišano! Splet se norčuje iz Beyonce!
Svet slavnih
Nezaslišano! Splet se norčuje iz Beyonce!
naslednji članek
Naj vas nekaj odvečnih kilogramov ne skrbi
Zdravje
Naj vas nekaj odvečnih kilogramov ne skrbi