testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Premalo pitja krajša življenje

7. 6. 2016; 04.30
Avtor: mo
pitje vode dreamstime

Če začnemo piti šele takrat, ko začutimo žejo, telo že trpi zaradi pomanjkanja tekočine. Zato se na žejo nikakor ne bi smeli zanašati. foto: Dreamstime

Trideset dni preživimo brez hrane in samo tri dni brez vode. Tako pomembna je voda!

 Potrebujemo jo za redčenje zaužite hrane, za izmenjavo hranilnih in odpadnih snovi v tkivih, za čiščenje telesa, pa tudi za uravnavanje telesne temperature. Ker potekajo vsi ti procesi v telesu večinoma nezavedno, ker jih ne čutimo in ne slišimo, običajno pozabimo piti. To pa je velika napaka, ki nam je naše telo ne bo oprostilo.

Ne čakajte na žejo!

Večina ljudi premalo pije. Nekateri se zadovoljijo že z dvema skodelicama kave za zajtrk, kozarcem vode za kosilo, skodelico čaja popoldne in kozarcem pijače za večerjo. To je, čeprav najdemo nekaj vode tudi v sočni hrani, mnogo premalo.

Znanstveniki so naredili izračun

Kdor vse življenje popije najmanj osem velikih kozarcev vode dnevno, živi v povprečju tri leta dlje.

Če to traja dalj časa, se naša storilnost lahko zmanjša. V skrajnih primerih se kri zgosti, mučijo nas glavoboli in vrtoglavica, življenjski procesi se upočasnijo. Tistemu, ki trdi, da ne čuti žeje, strokovnjaki odgovarjajo, da je naš občutek, žal, nezanesljiv. Lakota se hitro oglasi in terja potešitev, občutek za žejo pa je pogosto odsoten, z leti je celo vse manjši. Če začnemo piti šele takrat, ko začutimo žejo, telo že trpi zaradi pomanjkanja tekočine. Zato se na žejo nikakor ne bi smeli zanašati. Piti moramo, preden začutimo žejo, in to nam mora preiti v navado.

Zakaj še je pitje zdravo?

Dva litra tekočine na dan učinkujeta kot naravno krepčilo in lepotilo, saj:


- spodbudita prebavo in preprečita preobilje želodčne kisline (zgaga in spahovanje),
- razbremenita ledvice in spodbudita čistilno funkcijo telesa,
- podpreta vse pomembne procese presnove,
- krepita srce in spodbudita krvni obtok,
- krepita obrambne sposobnosti organizma,
- spodbudita živčni sistem in odvračata stres,
- izboljšata zbranost in storilnost,
- osvežita kožo in izboljšata videz.

Navadna ali mineralna voda?

Za naše zdravje ni pomembna samo količina, ampak tudi vsebina vode. Telo vsak dan vodo izgublja, izguba vode pa pomeni tudi tudi izgubo drugih življenjsko pomembnih mineralov. Nikoli namreč ne izločamo samo vode, razen pri dihanju, hkrati z vodo vedno izločimo tudi pomembne mineralne snovi in mikroelemente (elektrolite). Ker jih telo samo ne more ustvariti, jih moramo znova zagotoviti sami. To velja predvsem za mineralne snovi, kot so natrij, klorid, magnezij, kalij in v manjših količinah tudi železo. Z litrom seča, na primer, izločimo od 0,5 do 0,9 grama mineralnih snovi. 

Ledvice imajo pri tem pomembno vlogo, saj pomagajo uravnavati ravnovesje elektrolitov. Pri čezmerni izgubi mineralnih snovi lahko zmanjšajo izločanje le-teh prek seča. Kadar je mineralnih snovi znova dovolj, ledvice spet poskrbijo za ravnovesje v organizmu tako, da pospešijo izločanje seča. Če pa je mineralnih snovi in mikroelementov v organizmu dalj časa premalo, se počasi pokažejo znaki pomanjkanja, na primer izpadanje las, motnje v rasti ali oslabljen imunski sistem. Življenjsko pomembne mineralne snovi in mikroelemente zagotavlja uravnotežena prehrana (izdelki iz žit, polnozrnati izdelki, sadje, mlečni izdelki, zelenjava), pa tudi naravna mineralna voda. 

Kaj pravzaprav je voda?

Voda ali sistematično oksidan je kemijska spojina in polarna molekula, pri standardnih pogojih tekočina s kemijsko molekulsko formulo H2O. Formula pove, da je ena molekula vode sestavljena iz dveh vodikovih in enega kisikovega atoma. Vodo najdemo skoraj povsod na Zemlji in je potrebna za vse znane oblike življenja. Okoli 70 odstotkov Zemljine površine je prekrite z vodo.

Kaj nam pove nalepka? 

Katera mineralna voda je primerna za vas, lahko ugotovite po podatkih na nalepki, ki je tako rekoč »vizitka« mineralne vode. Vsebuje številne pomembne in z zakonom predpisane podatke, ki govorijo o izvoru, vsebnosti ogljikove kisline in kakovosti mineralne vode. Posreduje pa tudi podatke o sestavinah. Dobro je vedeti, koliko miligramov mineralov in mikroelementov je v litru (mg/l) mineralne vode. Poznamo mineralne vode z zelo nizko, nizko in visoko vsebnostjo mineralov. 

- Najpomembnejši kationi (pozitivno nabiti delci) v mineralni vodi so natrij, kalij, magnezij in kalcij. 

- Najpomembnejši anioni (negativno nabiti delci) so klorid, fluorid, sulfat in hidrogenkarbonat. 

Naravna mineralna voda z ogljikovo kislino je mineralna voda, ki jo polnijo v vrelcu; količina ogljikove kisline ostane enaka kot v vrelcu. 

Naravna mineralna voda z dodatkom ogljikove kisline iz vrelca je mineralna voda, ki so ji dodali ogljikovo kislino, vendar pa ta prihaja iz istega vrelca. 

Naravna mineralna voda z dodatkom ogljikove kisline pa je mineralna voda, ki so ji dodali ogljikovo kislino, a ta ni iz istega vrelca kot mineralna voda. 

Ali ste vedeli? 

- Najbolj zdrava pijača za potešitev žeje je čista mineralna voda. Če želite osvežilno pijačo kdaj uživati tudi drugače, jo lahko zmešate z že pripravljenimi sokovi ali sokovi, iztisnjenimi iz svežega sadja ali zelenjave. 

- Razmerje med vodo in sokom naj bo dve proti ena. Če dodate mineralni vodi še lupinico limone ali pomaranče, boste dobili okus po citrusih, ta pa predvsem v vročih poletnih dneh deluje zelo osvežilno. 

- Športniki, nosečnice, doječe matere in starejše osebe potrebujejo več mineralnih snovi, zato so zanje najprimernejše pijače mineralne ali zdravilne vode z veliko minerali. 

Povsem nesmiselno je v kratkem času popiti vso vodo, kolikor je potrebujemo, saj telo od tega nima toliko koristi, kot če bi vodo pili postopoma.

Kako piti dovolj? 

Za naše telo bi bilo idealno, če bi ves dan pili zmerno, v rednih razmikih, saj črevo ne more sprejeti več kot 0,2 litra tekočine v 15 minutah. Povsem nesmiselno je v kratkem času popiti vso vodo, kolikor je potrebujemo, saj telo od tega nima toliko koristi, kot če bi vodo pili postopoma.

- Na začetku si sproti zapisujte, koliko tekočine na dan popijete.

- Tudi seč vam lahko pove marsikaj o količini tekočine. Če je zjutraj, potem ko vstanete, temen ali zgoščen, je to pogosto znamenje pomanjkanja tekočine. Če popijete dovolj, je seč zjutraj svetel in redek. 

prejšnji članek
O Terezi Kesoviji pišejo takšne neumnosti!
Svet slavnih
O Terezi Kesoviji pišejo takšne neumnosti!
naslednji članek
Menstruacija – jo sploh še potrebujemo?
Njenih 5 minut
Menstruacija – jo sploh še potrebujemo?