900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Goji jagode: so res superživilo?!

18. 5. 2020; 03.00
Avtor: Ž. F.
uvodna

foto: Promocijski material

Goji jagode rastejo na drevesu, spadajo v družino razhudnikovk.

Bogate z vitamini

Rdeči sadeži vsebujejo kar nekaj zdravju koristnih snovi, zaradi katerih jih številni zdravniki in nutricionisti opisujejo kot prave vitaminske bombe. V navadnih trgovinah goji jagod sicer še ne prodajajo, zato pa so na voljo v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano in prehranskimi dodatki. Goji jagode vsebujejo antioksidante, borce zoper boleznijo, ter amino kisline, ki so glavni gradniki beljakovin v telesu.

Goji jagode naj bi vsebovale kar desetkrat več antioksidantov kot grozdje, ter so zato odlična rešitev pri ohranjanju mladostnega videza. Poleg tega goji jagode vsebujejo celo več vitamina C kot pomaranče, vitamine B, vitamin E, ter zdrave maščobne kisline. Vsebujejo tudi veliko beta kerotena, ki zmanjšuje možnost za srčne bolezni, artritis in rakava obolenja.

Superživilo?!

Čeprav nekateri goji jagode promovirajo kot čudež narave, pa je dejstvo, da so sicer res bogate z vitamini in ne morejo škoditi, vendar do sedaj obstaja premalo študij, ki bi potrdile, da bi bile goji jagode res toliko bolj učinkovite od preostalih sadežev. Pomanjkljivost je tudi to, da jih ni možno kupiti vsepovsod, ter da so zelo drage. 

Priljubljenost sadežev pa so začeli izkoriščati predvsem v ZDA, kjer promovirajo tudi t.i. naravni sok goji jagod, ki pa v resnici vsebuje precej konzervansov ter barvil, zaradi katerih goji jagodeizgubijo svoje prvinske, naravne sestavine.

Kljub vsemu pa so študije potrdile, da ta sadež resnično vsebuje skoraj največ vitamina C, takoj za posebno vrsto avstralske slive ter južnoameriškim sadežem camu-camu. Kar nekaj koristnih učinkov ima tudi korenina drevesa goji jagod, ki znižuje holesterol in ima antibakterijske učinke. Prednost pa je tudi ta, da sadike lahko kupiš tudi pri nas in si jih tako omisliš kar doma.

Uživajte v jagodah!

Dnevno zadostuje, če zaužijete vsaj 10 gramov goji jagod.

prejšnji članek
Slovenska športnica končala kariero
Svet slavnih
Slovenska športnica končala kariero
naslednji članek
Tedenski horoskop: bogat, kreativen in ljubeč teden
Horoskop
Tedenski horoskop: bogat, kreativen in ljubeč teden
#nasazenazenska
nasazenazenska