Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5000 let zelenega čaja

25. 5. 2016; 11.33
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
čaj
Vse vrste pravega čaja so iz lističev ene rastline posebne vrste kamelije.

Pitje zelenega čaja blagodejno vpliva na vse telo. Je močan antioksidant in zavira staranje. Spodbuja prebavo in presnovo, učinkuje shujševalno, saj topi maščobe, varuje celice pred prostimi radikali in po številnih študijah preprečuje ter celo zdravi nekatere vrste raka. Izboljšuje prekrvitev možganov ter tako poveča koncentracijo in umske sposobnosti.

PREHRANA

Zeleni čaj lahko uporabimo tudi v prehrani in ne le za pitje. Dodamo ga lahko številnim jedem, kadar želimo napraviti kaj bolj posebnega. Na spletu je veliko receptov. Pripravimo lahko slane jedi, marinade ali sladke, kot so kolači, mafini, piškotki, kreme. Zelo osvežilen in popularen je sladoled z zelenim čajem. Dodamo ga lahko tudi v smutije. Navadno za uporabo v kuharskih receptih uporabijo japonski zeleni čaj –matča, ki se dobi zmlet v fin prah. Lahko pa vzamete kar tistega, ki ga običajno uporabljate, in ga sami po potrebi zmeljete v mlinčku za kavo.

Mafini z zelenim čajem

To je lahek, preprost in hiter recept. Mafini imajo rahel okus po zelenem čaju (ne preveč). Lahko jih pripravimo za popoldansko čajanko in postrežemo poleg skodelice čaja.

Sestavine:
2 skodelici moke
½ žličke sode bikarbone
2 čajni žlički zelenega čaja (zmletega v prah)
1 skodelica sladkorja
½ skodelice mleka
2 jajci
½ zavitka masla

Priprava: Moko, bikarbono in zeleni čaj zmešamo. V drugi posodi stepemo jajca, sladkor in maslo. Dodamo mleko in mešanico z moko. Vlijemo v modelčke za mafine. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah Celzija.

Marmorirana jajca

To so pravzaprav v trdo kuhana jajca, ki jih skuhamo tako, da nastane na beljaku, ko jih olupimo, lep marmoriran vzorec. Morda vam bo tale recept prišel prav za veliko noč ali hladni bife.

Sestavine:
6 jajc
3 skodelice vode (toliko, da so jajca prekrita)
4 žličke čaja
1 žlica soli
če imamo pri roki in za boljši okus dodamo lahko še: 2 žlici sojine omake, lupinico pomaranče, cimetovo paličico in nekaj klinčkov, ni pa nujno

Priprava: Cela jajca kuhamo 10 minut v vodi, tako da so popolnoma prekrita. Nato jih nekoliko ohladimo. Z žličko narahlo udarjamo po lupinici, da popoka, a ne razpade – previdno. Taka jajca damo ponovno v vodo, dodamo še čajne lističe in sol ter po želji druge dodatke. Kuhamo počasi pol ure, nato odstavimo in pustimo jajca v vodi, dokler se ne ohladijo. Ko jih olupimo, dobimo jajca z zanimivim marmoriranim vzorcem.

ZDRAVILO

Pitje zelenega čaja koristi telesu, umu in duši. Izboljšuje razpoloženje, varuje pred stresom in harmonizira. Pozitivno vpliva na umske sposobnosti. Poživljajoč učinek je posledica kofeina v čaju, ki pa se sprošča veliko enakomerneje in počasneje kot tisti iz kave. Poživljajoče učinkujeta tudi teofilin in teobromin. Delo in učenje bosta ob pitju zelenega čaja lažja, pojavljale se bodo nove zamisli, brez utrujenosti in izčrpanosti. Kljub poživljajočemu vplivu zelenega čaja pa ga lahko pijemo brez skrbi, saj nima stranskih učinkov. A upoštevajmo priporočeno količino, to je od dve do tri skodelice na dan. Priporočljivo ga je piti zjutraj in dopoldne, ne pa v večernih urah. Znanstveniki so našli v lističih zelenega čaja kar 400 snovi. Učinkuje tudi rahlo diuretično. Zeleni čaj naj bi tudi zaviral sposobnost razmnoževanja virusov v telesu. Zavira okužbe, pozitivno vpliva na »dobre« bakterije v črevesju, preprečuje rakava obolenja in spodbuja odmiranje rakavih celic. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov čisti telo toksinov.

Idealno je, da si zjutraj pripravimo skodelico zelenega čaja, a uporabljenih lističev ne zavržemo. Uporabimo jih večkrat, vsaj še dvakrat. Vsakič bo naš čaj vseboval manj kofeina in bo blažji, a kljub temu zdravilen.
Da bo naš zeleni čaj čim bolj koristen in zdravilen, je pomemben pravilen postopek priprave.
Priprava zelenega čaja: Na skodelico vode vzamemo 1 čajno žličko čajnih lističev. Najpomembneje je, da voda ne preseže 70–80 stopinj Celzija. Vodo zavremo, nato počakamo 5 minut, da se nekoliko ohladi, in z njo prelijemo čajne lističe. Namakamo od 2 do 3 minute ter precedimo. Najbolje je zeleni čaj piti brez mleka in sladkorja. Včasih mu lahko dodamo še kakšno bolj aromatično zelišče, recimo meto.

KOZMETIKA

Zeleni čaj je zelo močan antioksidant in ga zato radi uporabljamo tudi v kozmetiki. Je sestavina številnih losjonov, krem, mil in tonikov. Še posebej ga priporočajo poleti za nego kože pred, med sončenjem in po njem. Nekateri priporočajo obkladke z njim, če nas opeče sonce. Znani so tudi nekateri parfumi z vonjem po zelenem čaju. Tukaj vas moram razočarati, ti vonji nimajo zveze z zelenim čajem in so vsi sintetični – umetno pridobljeni. Nisem še naletela na eterično olje zelenega čaja. Obstaja pa olje iz zelenega čaja, ki ga pridobivajo iz semen te rastline (Camellia sinensis). To olje ima zelo blag vonj in je zdravilno ter polno antioksidantov in zato zaželeno v kozmetičnih izdelkih. Na Kitajskem ga uporabljajo tudi za kuhanje.


Pazite, da ne zamenjate na primer hidrolata ali eteričnega olja čajevca z zelenim čajem. Gre za dve popolnoma različni rastlini z zelo različnimi lastnostmi in učinkovanjem. Čajevec je botanično Melaleuca alternifolia.

Tonik z zelenim čajem

Zeleni čaj je zaradi svojih antioksidativnih lastnosti in vsebnosti polifenolov zelo koristen tudi kot tonik za kožo. Priporočajo ga poleti, ker varuje kožo pred sončnimi žarki in blaži vnetja.

Sestavine:
100 ml zelenega čaja
3 čajne žličke rastlinskega glicerina
4 kapljice eteričnega olja geranije
Postopek: Skuhamo zelo močan zeleni čaj (1 žlica čaja v 200 ml vode). Čaj damo v mrzlo vodo, zavremo, kuhamo še pet minut, odstavimo in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Nato precedimo. Odmerimo 100 ml čaja ter mu primešamo glicerin in eterično olje. Damo v ustrezno embalažo in pretresemo.

Uporaba: Uporabljamo kot tonik za čiščenje in osvežitev obraza zjutraj in zvečer. Nanesemo na kosem vate ter si nežno obrišemo in navlažimo obraz. Malo počakamo, da se vpije, nato nanesemo vlažilno kremo.

Obstojnost: V hladilniku en teden, če dodamo konzervans (cosgard ali izvleček grenivkinih pečk), pa od tri do štiri tedne brez hladilnika.

MILO Z ZELENIM ČAJEM

To je recept za prav zanimivo milo na hitro. Uporabimo kupljeno milno osnovo za topljenje, po možnosti čim bolj naravno in kakovostno (dobimo na spletu).

Milo z zelenim čajem seveda lahko izdelamo tudi po klasičnih postopkih izdelave mila. Čajne lističe namočimo v izbrano olje in naredimo macerat, ki ga uporabimo v milu. Namesto vode pa lahko pri izdelavi mila uporabimo močan čaj. V fazi traku (pudinga) v milno zmes vmešamo še zdrobljene lističe zelenega čaja. Tako dobimo milo z zelenim čajem. Če želimo, da sveže diši, mu dodamo eterično olje limone in limonske trave. Tukaj pa je »ta hiter« recept:

Sestavine:
100 g mila za topljenje
2 žlici kuhanega zelenega čaja
1 žlička avokadovega olja
eterično olje: – 6 kapljic cipresovega
– 3 kapljice metinega

Postopek: Zeleni čaj pripravimo že prej. Milo nasekljamo ali naribamo. Vse stopimo v vodni kopeli. Ko se stopi, odstavimo, dodamo eterična olja in vlijemo v modelčke. Uporabno je takoj, ko se ohladi in strdi.

ZANIMIVOSTI

Znana je angleška tradicija pitja čaja, Anglija je še vedno največja uvoznica čaja na svetu. V želji, da bi lahko v Angliji sami gojili in poceni pridelovali čaj, so v 18. stoletju uvozili poceni sadike kamelije iz Japonske. Vendar so se ušteli. Uvozili so vrsto Camellia japonica, ki ima zelo lepe cvetove, je tudi bolj nezahtevna glede klime, vendar njeni lističi nimajo zdravilnih lastnosti Camellie sinensis. Čudovito cvetoča japonska kamelija se je tako razširila po evropskih vrtovih. Pravo kamelijo za čaj pa gojijo še vedno le v nekaterih državah (največ na Kitajskem), ker je zelo zahtevna glede rastnih razmer. Potrebuje tropsko oziroma subtropsko vlažno klimo in kislo zemljo.

Vse vrste pravega čaja pridobivajo iz ene vrste rastline, to je kamelije – Camellia sinensis. Od nadaljnje obdelave, postopkov sušenja in fermentacije pa je odvisno, kakšen čaj dobimo.

Beli čaj – je najmanj oksidiran. Lističe le na hitro posušijo in tako ohranijo največ zdravilnih učinkovin.

Zeleni čaj – je nekoliko bolj oksidiran kot beli, a manj kot črni.

Oolong – pol zeleni čaj, oksidacijski proces ustavijo takoj, ko se začno lističi barvati rjavo. Vsebuje zdravilne učinkovine zelenega in črnega čaja ter veliko antioksidantov.

Črni čaj – poživlja, dviguje energijo, zmanjšuje stres.

Puerh – lističe fermentirajo, s tem v njih ustvarijo čisto posebne zdravilne snovi. Na Kitajskem to vrsto čaja uporabljajo za razstrupljanje in izboljšanje prebave. Ima protibakterijske lastnosti.

prejšnji članek
S koprivami nad akne
Zdravje
S koprivami nad akne
naslednji članek
Sin že leta ne govori z njo, hči spremenila spol!
Svet slavnih
Sin že leta ne govori z njo, hči spremenila spol!