Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na nohtih se opazi skoraj vse

29. 6. 2019; 01.00
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
roka noht školjka
Ne bomo govorili o lepih in manj lepih nohtih, ampak predvsem o zdravih in manj zdravih.

Večina žensk se trudi za lepo oblikovane nohte, naj si jih lakirajo ali ne. Roke nas skoraj bolj kot obraz izdajajo, koliko smo stari, zanemarjeni nohti seveda ne prispevajo k splošnemu vtisu. Seveda ne bomo govorili predvsem o lepih in manj lepih nohtih, ampak o zdravih in manj zdravih. Na nohtih, kakršnikoli so že, se namreč hitro pozna, da z organizmom nekaj ni v redu.

Če nam torej nohti pokajo, se cefrajo, se luščijo v plasteh, če so krhki, zgrbančeni ali če se celo dvigujejo od podlage in na koncu koncev bolijo, stvar seveda ni več samo estetski problem. Tako na rokah kot na nogah smo lahko staknili glivice, ki se selijo z nohta na noht, konci prstov sicer niti ne bolijo, zato pa se nohti dvigujejo, nekateri črnijo in postajajo porozni. Seveda se je treba pri priči odpraviti k zdravniku, ker brez zdravila ne bo šlo. Zdravljenje lahko traja nekaj mesecev.

Nohte lahko seveda poškodujemo tudi pri delu. Če bomo z rokami kar naprej tičali v vodi z detergenti, če pleskamo, peremo in kopljemo po vrtu brez zaščitnih rokavic, ne moremo pričakovati, da bodo nohti lepi in kožica ob njih cela. Tudi lakiranje z agresivnimi laki divjih barv jim seveda ne koristi, saj se bodo obarvali sivkasto ali rumenkasto – kot pri strastnih kadilcih. Če se lakiramo, je treba nanesti na noht najprej prozorno podlago, ki noht varuje pred barvili. Pogosto mazanje in masaža z olivnim oljem koristita koži na rokah in tudi nohtom.

Zelo hude bolečine si lahko nakopljemo, če strižemo nohte malomarno, kar se predvsem dogodi na nogah, ti potem rastejo v meso, ali če nohte režemo in pilimo preveč na grobo. Staknemo lahko tako imenovano zanohtnico, vnetje tik ob nohtu, ki boli, pordeči in tudi oteče. Prva pomoč je zelo vroč, skoraj vrel kamilični čaj, vanj namreč za hip – da se ne spečemo – večkrat namočimo prst, kar je s prsti na nogi nekoliko teže. Morda bomo vnetje na začetku ustavili. Potem za hip namočimo v krop nekaj listov trpotca, jih nekoliko ohladimo in ovijemo okrog prsta ter pritrdimo z obvezo. Seveda košček nohta, ki draži okoliško tkivo, previdno odrežemo. Doma eksperimentiramo samo tako dolgo, da naš izbrani zdravnik odpre ordinacijo, potem pa brž tja. Marsikdo je že ostal brez polovice ali kar celega nohta, da o neznosnih bolečinah sploh ne govorimo!

Če se nohti vidno spreminjajo – so krhki in se luščijo, čeprav jih skrbno negujemo in zaščitimo pri delu, je morda čas, da gremo na splošni pregled k zdravniku. Morda nam manjka železa ali vitaminov iz skupine B, morda pa nam iz kakršnihkoli razlogov slabi imunski sistem, kar je seveda najprej videti na koži, nohtih in laseh. Kakorkoli že, če nimamo ob nohtih odprtih ran, jih bomo najprej spravili v red s toplo slano kopeljo, nato pa je treba roke ali noge, še posebej ob nohtih, zmasirati s šentjanževim oljem. Kako dolgo? Vsaj vsak drug večer, dokler ne bodo težave izginile.

prejšnji članek
Paradižnik povečuje plodnost pri moških
Zdravje
Paradižnik povečuje plodnost pri moških
naslednji članek
Barva kože ni pomembna
Svet slavnih
Barva kože ni pomembna