Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrivnost oljčnih listov

23. 5. 2016; 07.30
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
oljka
Vsi poznamo dobrobiti olivnega olja za zdravje in njegovo uporabnost v kozmetiki, manj pa je poznano, da so listi oljk še bolj zdravilni.

Njihov izvleček vsebuje kar 40-krat več antioksidantov kot hladno stisnjeno olivno olje, kar dvakrat toliko antioksidantov kot zeleni čaj in 400 odstotkov več vitamina C. Olivne liste in njihove izvlečke so uporabljali že v starem Egiptu v medicinske namene in tudi pri mumificiranju faraonov. Nato se je vedenje o njihovi zdravilnosti kar nekako porazgubilo in jih v starih knjigah o zdravilstvu redko zasledimo. Šele novejše znanstvene raziskave farmacevtov in kozmetikov spet odkrivajo ter potrjujejo njihovo dolgo pozabljeno učinkovitost.

Ravno v tem obdobju, ko oljkarji obrezujejo svoje oljčnike, boste z lahkoto prišli do svoje zaloge teh vsestransko zdravilnih listov. Pozimi, nekje do cvetenja oljk, je v listih tudi največja koncentracija aktivnih učinkovin. Bodite pozorni le, da so res ekološki in niso obravnavani s kemičnimi zaščitnimi sredstvi. Če pa imate doma svoje oljčno drevo, si z njega lahko postrežete kar sproti vse leto.

PREHRANA

Oljčni listi so zelo zdravilni, a tudi zelo grenki. To grenkobo jim daje prav snov, ki je v njih najbolj zdravilna (oleuropein). Uživa se jih le v obliki čaja, ekstrakta ali v kapsulah. Morda pa lahko na lastno pest vtaknete kakšen list (enega največ dva) v smuti ali kakšno jed s piščancem po sredozemsko. Bodite le previdni glede količine, zaradi okusa.

Protistresni smuti

Znano je, da oljčni listi učinkujejo protistresno in višajo raven energije. Dodajte še kakšno zeleno listnato zelenjavo, ki jo imate radi – špinačo, solato, ohrovt ali mlade poganjke kopriv. Ne branite se dodati kokosove maščobe, ki učinkuje protivnetno, izboljšuje delovanje možganov, zmanjšuje stres in izboljša okus našega smutija. Za boljši okus dodajte še košček hruške (še bolje našija), ki tudi učinkuje protistresno, in 1/4 banane.

Sestavine:

  • 2 sveža oljčna lista

  • 1 pest najljubše zelene zelenjave – listov

  • 1 velika žlica (lahko tudi več) ekstra deviške kokosove maščobe

  • ½ hruške ali našija

  • ¼ banane

  • 1 skodelica vode

    Priprava: Vse sestavine damo v mešalnik, zmiksamo in takoj spijemo.

    ZDRAVILO

    Znanstveno dokazan je učinek izvlečka iz oljčnih listov na izboljšanje številnih telesnih sistemov. Znižujejo krvni tlak in raven škodljivega holesterola, učinkujejo protivnetno. Polifenolne snovi v listih pa omilijo stres, povečujejo energijo in vitalnost … Izvleček oljčnih listov naj bi učinkoval tudi imunostimulativno. Sodobne raziskave potrjujejo učinkovitost oljčnih listov pri uravnavanju krvnega tlaka, na delovanje celotnega krvnožilnega sistema ter splošen dvig energije. Pomagajo tudi pri prehladih, virusnih infekcijah, gripi, herpesu in po nekaterih raziskavah tudi zdravljenju aidsa. Ljudje, ki so sodelovali v raziskavah, so opazili še številne druge ugodne učinke na izboljšanje počutja, ki na začetka sploh niso bili predmet raziskav. Normaliziralo se jim je nepravilno bitje srca, zmanjšale so se kronične bolečine v raznih delih telesa …

    Najpreprosteje za domačo uporabo je, da si pripravite čaj iz oljčnih listov ali tinkturo. Oboje uživate kot kuro omejen čas ter jo po potrebi in v ustreznem časovnem presledku ponovite.

    Čaj iz oljčnih listov

    Sestavine:

  • od 1 do 2 žlici suhih ali svežih oljčnih listov

  • skodelica vode

    Priprava: Oljčne liste dajte v vodo, pustite, da zavre, in kuhajte pokrito še 5 minut. Precedite in pijte od 2 do 3 skodelice na dan med jedjo ali po njej. Naredimo štiritedensko kuro.

    Tinktura

    Iz listov lahko naredimo tudi tinkturo, ki jo uporabljamo za enake zdravilne namene kot čaj. Učinkovito naj bi zniževala krvni sladkor.

    Sestavine:

  • 50 g posušenih listov

  • 100 ml 70-odstotnega alkohola

    Postopek: Namakamo tri tedne, nato precedimo. Jemljemo od 15 do 20 kapljic trikrat dnevno z vodo.

    KOZMETIKA

    Izvlečki oljčnih listov so vse bolj priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov. Najdemo jih v otroški kozmetiki, sredstvih za sončenje in kremah za zrelo kožo. Učinkujejo kot astrigent, to pomeni, da zožujejo pore, zato so v tonikih in milih za mastno kožo, pa tudi kremah in tonikih za po britju. Kot je bilo že omenjeno,  so močan antioksidant in učinkujejo močno antiseptično, antibakterijsko, antimikrobno, zato jih dodajajo negovalnim kremam, saj naravno podaljšajo obstojnost izdelkov.

    Recept za doma izdelan izvleček oljčnih listov

    V prodaji so številni izvlečki in ekstrakti oljčnih listov različnih proizvajalcev. Aktivnim snovem v izvlečkih škodujejo vlaga in svetloba ter hitro razpadejo. Po pol leta jih je v pripravkih že tako zanemarljivo malo, da nimajo pravega učinka, ne glede na to, kaj piše na škatlici. Z lahkoto si tak pripravek izdelate tudi sami doma po spodnji recepturi.

    Sestavine:

  • 250 g suhih oljčnih listov

  • 4 l destilirane vode

    Postopek: Oljčne liste oberite in posušite na zraku. Če želite pripraviti izvleček iz svežih listov, jih vzemite dvojno količino. Dajte jih v večjo posodo in prelijte z destilirano vodo. Res počasi kuhajte kar 12 ur, v pokriti posodi. Pazite, da temperatura vode ne preseže 80–85 stopinj Celzija. Nato odstavite in pustite, da se vse ohladi na sobno temperaturo. Precedite in shranite v sterilni steklenički v hladilniku. Uporabno bo od dva do tri tedne.

    Uporabljamo kot tonik ali vodico za po britju ali pa kot sestavino doma izdelane negovalne kreme (recept spodaj). Ta ekstrakt lahko tudi uživamo. Učinkuje protiglivično, protivirusno in protimikrobno. Naredimo kuro in pijemo dvakrat dnevno po pol skodelice. Če se nam zdi pregrenko, redčimo z vodo. Če po nekaj dneh ne opazimo bistvenega izboljšanja, odmerek povečamo na trikrat dnevno po pol skodelice. Ko popijemo vse, je kura končana in nekaj časa ne uživamo več tega pripravka.

    Pomlajevalna oljčna krema za obraz

    To je res preprosta in učinkovita krema za zrelo kožo. Tisti, ki se mu zdi nekoliko premastna, naj jo uporablja kot nočno kremo.

    Sestavine:

  • 60 ml olivnega olja

  • 30 ml izvlečka oljčnih listov (gornji recept)

  • 7 g čebeljega voska

  • po želji še: nekaj kapljic vitamina E

  •                      eterično olje: 3 kapljice limone, 2 kapljici rožmarina

    Postopek: V vodni kopeli segrejemo čebelji vosek in olivno olje. Ko je vosek stopljen, odstavimo. V drugi posodi nekoliko segrejemo izvleček oljčnih listov in 1 žličko medu. Toplo v tankem curku vlijemo v oljno mešanico in miksamo, dokler se ne ohladi in nastane krema. Če želimo, dodamo še vitamin E in eterična olja. Natočite v dva sterilna kozarčka, enega zase, drugega pa podarite prijateljici. Krema zdrži največ mesec dni, ker ne vsebuje konzervansov. Sicer pa jo boste v tem času itak že porabili.

prejšnji članek
Skrivnostni izviri zdravilne vode v Sloveniji
Zdravje
Skrivnostni izviri zdravilne vode v Sloveniji
naslednji članek
Najdražji so Lennonovi, najlepši Berenikini
Njenih 5 minut
Najdražji so Lennonovi, najlepši Berenikini