Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Samo čisti zobje so zdravi

18. 2. 2017; 08.00
Avtor: Marijana Mandić
zobje
Med osnovne ukrepe zoper bolezni zob in dlesni spadajo pravilna ustna higiena, pravilna prehrana, fluoriranje zob in redni obiski pri zobozdravniku.

Samo če je za vse našteto poskrbljeno, se bomo lahko pohvalili s privlačnim nasmeškom in dobrim počutjem do pozne starosti. 

Zakaj so zdravi zobje pomembni?


Zobje nam s skladnim delovanjem omogočajo grizenje in žvečenje, vplivajo na dihanje, sodelujejo pri tvorbi glasu in pri oblikovanju govora. Premalo se zavedamo, da zdravje tega organa močno vpliva na naše telesno in duševno počutje, saj so številne bolezni, med drugim tudi srčni zapleti in, kot kažejo zadnje študije, celo rak, povezane s slabim zdravjem ustne votline. Poleg tega dajo zdravi, lepi zobje obrazu poseben čar in privlačnost.

Proces zobne gnilobe


Bakterijske obloge, ki jih tvorijo ostanki naše hrane, se posebno rade nabirajo ob dlesni in v medzobnih prostorih, v mestih pod mostičkom in okrog zobnih vsadkov. Najrazličnejši razkrojki, ki pod vplivom mikroorganizmov nastajajo v njih, topijo zobno površino in zastrupljajo dlesni. Zob najprej izgubi lesk, nato se pojavijo kredasti madeži in nazadnje gnilobne votline. Sočasno se dlesen iz svetlorožnate spremeni v temnordečo, pogosto nabrekne in krvavi na dotik. Pospešeno se nabira zobni kamen in začarani krog je sklenjen. Če se ustna higiena ne izboljša, začne dlesen odstopati od zoba, obzobna kost izgineva, zobje postanejo majavi in končno izpadejo. Vsemu temu se lahko izognemo s pravilnim ščetkanjem zob.

Pravilna ustna higiena


- Zobe ščetkamo od dlesni proti zobem, približno osemkrat na posameznem mestu. V nasprotni smeri je lahko dotik kvečjemu božajoč, sicer pospešimo odstopanje dlesni od zoba.
- Pri tem se vedno držimo enakega sistema čiščenja, in sicer tako, da zajamemo vsa področja v ustih: zgornje in spodnje zobe, zunanje, notranje in grizne ploskve. Samo tako lahko odstranimo vse zobne obloge, ki so vir bakterij in vodijo do kariesa. Vsak ima svojo tehniko čiščenja zob, v glavnem pa najprej vsi umijemo zgornji lok. Ko naredimo 8–10 potegljajev, se za dolžino ščetke premaknemo naprej po zobnem loku. Tako razdelimo zobni lok na odseke: levega, srednjega in desnega z zunanje ter zaradi navpične drže krtače štiri iz notranje strani. Pri ličnikih in kočnikih običajno zadostujeta dva odseka z lične in dva z ustne strani. Ne pozabimo grizne ploskve stranskih zob. Pogosto tudi spregledamo zadnje ploskve zadnjih zob. Najlažje jih dosežemo pri rahlo priprtih ustih z lične strani.

foto: Thinkstock

Kaj pa otroci?
- Do desetega leta otrokova motorika še ni dovolj razvita, da bi lahko sam pravilno očistil zobe, zato vsaj pri večernem čiščenju potrebuje pomoč staršev. Umivati si jih lahko začne sam, nadaljujemo pa starši.
- V šestem ali sedmem letu življenja pri večini otrok na koncu zobne vrste mlečnih zob zraste šestica, ki je zelo pomemben stalni zob. Ko pogleda v usta, je še nezrel in zato v nevarnosti, da ga ob slabi higieni hitro napade zobna gniloba. Bodite torej posebej pozorni, da dobro očistite otrokovo stalno šestico.

Brez zobne nitke čiščenje ni končano
V medzobnih prostorih je največ oblog, čistimo pa jih lahko le z zobno nitko. Odrežemo približno 40 centimetrov zobne nitke in jo navijemo na sredinca obeh rok. Vmes pustimo 10 centimetrov prostora ter jo s palcem in kazalcem vnesemo v medzobni prostor z žagajočimi gibi. Nitko vodimo tako, da očistimo obe ščitni ploskvi sosednjih zob, rahlo pritisnemo ob zob in petkrat potegnemo od dlesni proti konici zob. Lahko pa uporabljamo zobno nitko, ki je pritrjena na posebno držalo, priporočljiva pa je predvsem za čiščenje večjih medzobnih prostorov in členskih mostovnih konstrukcij. Zobotrebce trikotno oblikovanega profila pa potrebujemo za mehanično čiščenje medzobnih predelov. Za natančno čiščenje zob z zobno ščetko in zobno nitko potrebujemo pet minut. Učinek čiščenja občasno preverimo s testnimi tabletami in tekočino.

prejšnji članek
Peter Poles odkrito o Vidu Valiču, novi oddaji in voditeljici s POP TV
Resničnostni šovi
Peter Poles odkrito o Vidu Valiču, novi oddaji in voditeljici s POP TV
naslednji članek
Dieta, ki topi kilograme, čisti telo in ga krepi
Moda&Lepota
Dieta, ki topi kilograme, čisti telo in ga krepi