kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jetra razstrupite na zdrav način

5. 5. 2016; 09.30
Avtor: K. Š.
Jetra razstrupite na zdrav način

foto: arhiv Svet24

Jetra so največji notranji organ, so zelo kompleksno zasnovana in opravljajo več kot dvesto nalog, zato je njihovo pravilno delovanje še kako pomembno.

Kakšno nalogo imajo jetra?

Jetra opravljajo res veliko nalog, med katerimi so tudi: regulacija, sinteza, izločanje, shranjevanje, transformacija in spreminjanje različnih snovi v človeškem telesu. Jetra čistijo kri, shranjujejo maščobo, presnavljajo alkohol, uničujejo in nevtralizirajo različne strupe, proizvajajo nove beljakovine, odstranjujejo odpadni material, pomagajo prebavnim procesom (žolč), shranjujejo sladkor, minerale in vitamine, uravnavajo in izločajo holesterol, skrbijo za hormonsko ravnotežje, po potrebi na hitro zagotavljajo dodatno energijo, iz telesa izločijo različne bakterije in proizvajajo imunološke sestavine. Poleg vsega naštetega pa so jetra tudi edini organ, ki se lahko obnavlja.

Povej mi, kakšna jetra imaš, in povem ti, kako zdrav si

Mnogi povezujejo splošno človeško zdravstveno stanje s stanjem jeter. Če so jetra preobremenjena, potem se bo to zagotovo odrazilo na celotnem počutju telesa in predvsem na zdravju. Če jetra ne delujejo pravilno, se to lahko pokaže pri naslednjih simptomih: prebavne težave, zaprtje, alergije in seneni nahod, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, debelost, neplodnost in pomanjkanje energije.

S čim škodujemo jetrom?

Nutricionistka Mojca Cepuš iz Befita pravi, da se je v prvi vrsti treba zavedati, zakaj sploh pride do zamaščenih jeter. »Najpogostejši vzroki so uživanje hrane s preveč sladkorja, maščob in seveda čezmerno pitje alkohola. Če so jetra zamaščena, ne morejo dobro opravljati svojih nalog, kot so čiščenje krvi ter presnova sladkorjev in maščobe. Najboljši, najlažji in najmanj invaziven pristop je, da v prehrani omejimo našteta živila in tako omogočimo telesu, da se samo obnavlja.«

Alkohol povzroča vnetje jetrnega tkiva, kar ima za posledico nezmožnost filtriranja krvi in s tem preveč maščob v jetrih, vse to pa dodatno kompromitira vnetje tkiva. S tem jetra izgubijo zmožnost obnavljanja in lahko nastopi ciroza jeter. Prevelik vnos hrane pa povzroči pomanjkanje prebavnih encimov, zato so jetra preobremenjena, saj poskušajo pomagati prebavnemu sistemu (žolč). Preobremenjenost jeter velja tudi pri prevelikem vnosu beljakovin, saj jih morajo spremeniti v bolj enostavne snovi. Enostavne ogljikove hidrate jetra spremenijo v trigliceride in jih shranijo kot maščobo. Preveč maščobe v jetrih povzroči moteno delovanje tega organa. Zato je za delovanje jeter še kako pomembna uravnotežena prehrana.

prejšnji članek
Pomladni nohti
Njenih 5 minut
Pomladni nohti
naslednji članek
Maska s kurkumo, ki vas bo pomladila in gubice zgladila!
Zdravje
Maska s kurkumo, ki vas bo pomladila in gubice zgladila!