Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kontracepcija, primerna vašim letom

1. 5. 2016; 10.36
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
Kontracepcija, primerna vašim letom
Danes ni več razloga, da ne bi mogli izbrati kontracepcijske metode, ki nam je pisana na kožo.

Prav tako ni izgovorov, da o preprečevanju neželene nosečnosti in spolno prenosljivih bolezni čim bolj sproščeno in čim več povemo radovednim najstnikom.

V tridesetih in štiridesetih lahko postanejo menstruacije močnejše, kar utegne zagreniti nekaj dni v mesecu. Če ste ena teh nesrečnic, velja razmisliti o hormonskem materničnem vložku. Mirena je majhen, plastičen pripomoček, ki ga v maternico vstavi ginekolog. Nanjo lahko, ob 99-odstotni zanesljivosti, pozabite tja do pet let. Deluje tako, da preprečuje oploditev jajčeca, hkrati pa izloča v steno maternice hormon levonorgestrel, ki poskrbi za šibkejše menstruacije. Po treh mesecih je mesečno perilo šibkejše, lahko pa zaznate rahle vmesne krvavitve kot posamične rdeče madeže.

Ker vložek deluje le na sluznico v maternici, delovanje jajčnikov ni spremenjeno. 

Prestara, da bi zanosila? 
Zanosi kar 10 odstotkov žensk, starih od 40 do 44 let. Še več, tudi po enoletnem izostanku menstruacije, po 45. letu, še vedno zanosi od 2 do 10 odstotkov žensk. Kontracepcije ne potrebuje več le predstavnica nežnejšega spola, ki je stara nad 50 let, in sicer po enoletnem izostanku menstruacije, mlajša pa po dveletnem izostanku.

Dobro je vedeti!

Ginekologi Mireno kot kontracepcijsko sredstvo največkrat priporočajo v Združenih državah Amerike, vendar jo le redke ženske uporabljajo zaradi visoke cene. Pri nas pa so za zdaj vse vrste kontracepcije na voljo brezplačno.

Maternični vložek z bakrom

Mehko, prožno plastiko, običajno v obliki črke T, ovija baker. Ta v materničnem vložku ovira gibanje semenčic, tako da prepreči oploditev in kontracepcijsko deluje tja do osem let.

Kontracepcijske injekcije

Vsebujejo ženske spolne hormone, ki začasno preprečijo ovulacijo, ovirajo gibanje semenčic in tako preprečijo oploditev. Injekcije se dajejo v mišico zadnjice ali nadlahti vsake tri mesece.

Kontracepcijski podkožni vsadki

Hormonski kontracepcijski vsadek je majhna, plastična paličica, prepojena s hormonom progestagenom, ki, vsajena pod kožo, preprečuje zanositev najmanj tri do pet let, odvisno od vrste vsadka. Dnevno sproščanje hormona preprečuje ovulacijo in potovanje jajčeca ter zgosti sluz v materničnem vratu, da je neprehodna za semenčice.

Nožnični prstan

Nožnični obroč iz silikona sprošča podobne hormone, kot jih vsebujejo hormonske kontracepcijske tablete. V nožnico ga vstavimo tri tedne od prvega dne menstruacije, v četrtem tednu ga za en teden odstranimo. Njegova učinkovitost in stranski učinki so podobni kot pri jemanju kontracepcijskih tablet.

Diafragma

Je mehanična kontracepcijska zaščita, podobna gumijasti kapici, napeti na jeklenem obroču, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat. Spada med manj učinkovite vrste kontracepcijske zaščite, saj ob njeni uporabi zanosi 12 od 100 žensk.

Spermicidi

Tudi spermicidi so manj zanesljivi od kontracepcijskih tablet, zanosi kar 20 od 100 žensk. Na voljo so v obliki kreme, topnega filma ali vaginalnih svečk, ki jih lahko kupimo v lekarnah brez recepta. Uporabljamo jih lahko same ali v kombinaciji s kondomom ali diafragmo.

Kontracepcijski obliži

Vsebujejo podobne hormone kot kontracepcijske tablete, vendar hormone vnesemo v telo skozi kožo. V škatlici so trije obliži. Prvega nalepimo na kožo ali trebuha, ali zadnjice, ali zunanje strani nadlahti, ali zgornjega dela trupa. Obliž nosimo sedem dni, osmi dan ga zamenjamo, novega pa nalepimo na drugo mesto in ponovno nosimo sedem dni. Zatem ga zamenjamo in novega nosimo spet en teden. Po odstranitvi tretjega sledi sedemdnevni premor, v katerem se pojavi menstruaciji podobna krvavitev. Nov obliž iz nove škatlice ponovno nalepimo osmi dan premora in ga uporabljamo po že opisanem načrtu. Metoda je primerna tudi za mladostnice.

Sterilizacija

S prekinitvijo prehodnosti jajcevodov, ki zahteva operacijo v splošni anesteziji, pri ženski onemogočijo oploditev jajčeca. Običajno jajcevoda podvežejo, tako da nastane prepreka, ki onemogoči potovanje jajčne celice skozi jajcevod v maternico oziroma potovanje semenčic skozi jajcevod. Jajčece, ki dozori ob ovulaciji, pade v trebušno votlino in propade. Ženske imajo po posegu še vedno menstrualni cikel, saj hormonski cikel poteka naprej nemoteno. Nekatere imajo po sterilizaciji močnejše menstruacijske bolečine. Je pa precej enostavnejši poseg sterilizacije pri partnerju. Med vazektomijo v lokalni anesteziji prekinejo prehodnost semenovodov, in sicer tako, da prerežejo in prevežejo tkivno cevko, po kateri semenčice potujejo iz mod v ejakulacijski kanal. Semenska tekočina se tako ob orgazmu še vedno izloča povsem običajno, vendar ne vsebuje več semena. Pri nas se za sterilizacijo odloči zelo malo parov.

Kontracepcijske tablete

Vse kontracepcijske tabletke vsebujejo podobne hormone, kot jih izločajo jajčniki. Z njimi se prepreči dozorevanje in sproščanje jajčeca (ovulacijo). Kar 99,7-odstotno preprečijo zanositev.
Nagel razvoj kontracepcijskih sredstev pa je prinesel hvaležen davek v obliki različnih tabletk, ki zraven opravijo še s kakšno postransko tegobo, kot so akne ali nabiranje odvečne vode. Oglejmo si nekaj takšnih kontracepcijskih tabletk, ki so na voljo tudi pri nas.

- Tabletka, ki opravi z odvečno težo: gre za kontracepcijske tabletke z drospirenonom, ki delujejo kot diuretik, se pravi, da odvajajo odvečno tekočino iz telesa. Yaz, Yarina in Yasminelle so še posebej priporočljive, vendar se zlato pravilo glasi, da vsa kontracepcija, ki vsebuje majhne količine progestina, ki sicer spodbuja apetit, in estrogena, ki povzroča zadrževanje vode, 'ne redi'.

- Tabletka, ki opravi z aknami: cela paleta hormonskih kontracepcijskih metod odpravlja tudi akne, vendar pa naj bi bile pri tem vodilne Yaz, ki menda v isti sapi okrepijo še lase. Čistejše kože se lahko veselite že po dveh mesecih. Delujejo tako, da postopno zmanjšajo raven moškega hormona testosterona, ki spodbuja delovanje žlez lojnic.

- Če vam med mesečnim perilom in tik pred njim niha razpoloženje: hude težave s predmenstrualnim sindromom ima kar desetina žensk, tu pa lahko znova pomagajo Yaz. Zmanjšajo nihanje hormonov, zaradi česa je tudi nihanj v razpoloženju manj. Če vam po dveh mesecih ni bolje oziroma so vaše težave tako hude, da vplivajo na kakovost vašega življenja, se le posvetujte z zdravnikom o drugih, konkretnejših zdravilih.



prejšnji članek
To je Kate ukradla pokojni Lady Di!
Njenih 5 minut
To je Kate ukradla pokojni Lady Di!
naslednji članek
Manca Košir jezna na 'pleh muziko'!
Svet slavnih
Manca Košir jezna na 'pleh muziko'!