Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rastlina, ki pozdravi vse!

30. 4. 2016; 07.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
aloe-vera-918662_1920

foto: Pixabay

Aloja vera je najskromnejša puščavska rastlina, v uradni in alternativni medicini pa uživa največji sloves.

V njenih listih je namreč več kot 160 dragocenih snovi, vitaminov, mineralov in encimov, ki pomagajo pri zdravljenju in obnavljanju vsega telesa.

Aloja v ljudskem zdravilstvu

Že pred približno 4000 leti so iz aloje pridobivali zdravilni gel in ga na različne načine uporabljali v ljudskem zdravilstvu. Ljudstvo v porečju Nila jo je polagalo k umrlim kot popotnico na dolgem potovanju v kraljestvo duš, poleg cimeta in ingverja pa so jo uporabljali pri balzamiranju. Kleopatra je zelo cenila njene kozmetične učinke. Sveži listni gel so dodajali v njene kopeli, v prah posušeni gel pa njenim očem za poseben izraz. V Mohamedovem kraljestvu so s šopom aloje vere odganjali komarje, Arabci pa so prvi iz nje naredili ekstrakt za odvajalo. Da aloja odlično celi rane, je vedel Aleksander Veliki, cenil pa jo je tudi Hipokrat, oče sodobne medicine, ki je zapisal, da zdravi rane, sončne opekline, akne in ekceme, če jo pijemo, pa tudi želodčne in črevesne težave. Maji in Indijanci so ji pripisovali tudi spolno moč in jo uporabljali ob težavah s prostato.


Zdravilne sestavine aloje

Vse zdravilne lastnosti cesarice zdravilnih zelišč so na novo predstavili Američani v tridesetih letih dvajsetega stoletja in jih podprli s številnimi študijami. A kaj je v aloji veri tisto, kar jo dela tako zdravilno?

Mukopolisaharidi

Med njimi je najbolj znan acemanan, velika sladkorna molekula, ki krepi imunski sistem. Spodbuja delovanje monocitov in limfocitov, telesnih obrambnih celic in pospešuje nastajanje protiteles, ki napadajo viruse. Poleg tega lahko aktivira interleukin in prostaglandin, ki prenašata informacije po telesu, med drugim pa imata tudi zelo pomembno vlogo pri obnovi kože. Obenem se aloja lahko pojavi še z aloreidom, ki spodbuja delitev celic, in aloktinom A, kateremu pripisujejo zasluge pri zdravljenju čirov.

Vitamini

Listni gel z vitamini in sladkorji je lahko pomembno dopolnilo v prehrani, saj najdemo v njem obilo vitaminov A, B1, B2, B6, B12 ter vitamine C, E, folno kislino in betakaroten. Vitamin A pomaga imunskemu sistemu v boju proti bakterijam, virusom in prostim radikalom, potrebujemo pa ga tudi za nastajanje zdrave in prožne kože ter sluznice, pomemben je še za vid in tvorbo nekaterih hormonov. Vitamin B2 ima pomembno vlogo v celični presnovi in proizvodnji energije v telesu, vitamin B6 pomaga jetrom pri presnovi in ima pomembno vlogo pri nastajanju rdečega krvnega barvila, vitamin B12 preprečuje slabokrvnost in je eden redkih, ki ga najdemo tudi v živilih rastlinskega izvora, folna kislina pa sodeluje pri tvorbi krvničk in sluznice.


Vitamin C lovi proste radikale in je pomemben zaščitnik telesnih celic, ki preprečuje njihovo spreminjanje v rakaste celice, vitamin E pa deluje protivnetno, krepi ožilje in pomaga pri revmatskih boleznih.

Minerali in mikroelementi

Magnezij iz aloje telo potrebuje za kosti in vezna tkiva, ta element zveča moč mišic in uravnava delovanje številnih pomembnih encimov. Posledice zaznamo kot oslabelost mišic, krče v mečih, ščemenje v udih, živčnost, depresije, motnje srčnega ritma, težave s kostmi, izpadanje zob in težave z mehurjem. Kalcij je nepogrešljiv za zdrave kosti in zobe ter za usklajeno delo živcev in mišic, podobne učinke ima tudi fosfor. Železo iz aloje potrebujemo za tvorbo krvnega barvila hemoglobina, ki prenaša kisik od pljuč do celic, cink pa je nepogrešljiv pri sintezi encimov. Selen ščit pred prostimi radikali, katerim smo izpostavljeni zaradi strupov v okolju, kajenja in nezdrave prehrane, mangan pripomore k dobremu razpoloženju in pomaga jetrom pri izločanju strupov, kalij pa je nujen za nemoteno delo srca.

Aminokisline

Aloja vsebuje več kot dvajset aminokislin, od katerih je polovica takšnih, ki jih človeško telo ne more samo proizvajati in mu jih moramo dovajati v obliki hrane. Aminokisline so nepogrešljive za izgradnjo mišic in živčnega sistema.

Ostale zdravilne sestavine

Salicilna kislina, znana iz aspirina, je naravno sredstvo zoper bolečine, eterična olja prispevajo k antibiotičnim lastnostim aloje, telo branijo pred povzročitelji bolezni in pomagajo celiti rane. Tudi tanini imajo lastnosti antibiotikov, zavirajo rast bakterij, preprečujejo vnetja, pomagajo celiti rane in ugodno vplivajo na zdravo črevesno floro. Steroli delujejo protivnetno in pomagajo znižati holesterol ter zmanjšajo ogroženost z arteriosklerozo in srčnim infarktom. V rastlini pa najdemo tudi fenol in bradyjevo kinazo, encim, ki stimulira delo nadledvične žleze ter ureja ravnovesje elektrolitov v telesu, obenem pa zdravi poškodovano in vneto kožo. Magnezijev laktat zmanjša izločanje histamina, ki nastaja pri alergijah ter pomaga pri zdravljenju tumorjev. Tudi maščobne kisline iz aloje povečajo zgornje meje našega organizma za sprejemanja alergenov. Grenčične snovi oziroma aloin poživljajo črevesno peristaltiko in delujejo kot močno odvajalo. Lupeol pa deluje antiseptično in blaži bolečine.

prejšnji članek
Bodite nasmejani vsak dan
Njenih 5 minut
Bodite nasmejani vsak dan
naslednji članek
Tudi ličila niso večna!
Moda&Lepota
Tudi ličila niso večna!