Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravilni učinki zelenega čaja

14. 1. 2017; 08.00
Avtor: N.N.
čaj

foto: Vir: Pixabay

Po kitajski pripovedi naj bi čaj prvič okusili okoli leta 2700 pr. n. št. Cesar naj bi sedel ob čajnem grmičku, ko mu je nekaj listkov padlo v skodelico vroče vode, in cesar je zvarek spil.

Raziskave kažejo, da tovrstni čaj vsebuje zelo obetavno protikancerogeno snov.

Kaj je zeleni čaj?

Tradicionalni postopek pridelovanja zelenega čaja je preprost: čajne listke najprej parijo, potem zvijejo in posušijo. Parjenje uniči encime, ki bi sicer povzročili fermentacijo listkov. Pri drugih vrstah čaja lističe pustijo, da fermentirajo (za črni čaj) ali delno fermentirajo (za rdeči čaj - olong). Ker zeleni čaj ni fermentiran, ima svojevrsten okus, še pomembneje pa je, da se ohranijo skoraj vsi polifenoli - močni antioksidanti, ki varujejo pred propadanjem celic. Druge koristne snovi v zelenem čaju so fluorid, katehini in tanini.

Zdravilni učinki

V zelenem čaju so spojine, ki varujejo pred več oblikami raka, morda tudi srčnimi obolenji. Raziskave nakazujejo, da deluje tudi proti okužbam in podaljšuje življenje.

Poleg tega je v zelenem čaju tudi fluorid, ki zagotavlja splošno protibakterijsko delovanje in pomaga proti zobni gnilobi. Kaže tudi, da zeleni čaj ugodno vpliva na artritis in celjenje ran.

foto: Vir: Pixabay

Kako ga uživamo

Zeleni čaj lahko uživate v obliki kapsul in tablet ali preprosto vsak dan popijete nekaj skodelic toplega poparka. Bodite pozorni, da vsak dan zaužijete 240 do 320 mg polifenolov. Raziskave kažejo, da priporočeno količino polifenolov prejmemo tudi z zaužitjem štirih skodelic sveže pripravljenega zelenega čaja.

Dopolnila z zelenim čajem uživajte s polnim kozarcem vode, v času obrokov. Sveže pripravljen čaj pijte ob jedi ali samega. Čaj pripravite tako, da žličko čajnih lističev stresete v 200 ml zelo vroče vode (vendar ne vrele). Pustite stati tri do pet minut, precedite in popijte.

Novi izsledek raziskav

Raziskovalci na univerzi v Kansasu so odkrili, da je glavni antioksidant v zelenem čaju (EGCG) pri varovanju DNK pred propadanjem, kakršno povzroči raka, stokrat učinkovitejši od vitamina C in petindvajsetkrat od vitamina E.

prejšnji članek
FOTO: Vedno popolne
Svet slavnih
FOTO: Vedno popolne
naslednji članek
Resnična zgodba: Obsedena s seksom
Odnosi
Resnična zgodba: Obsedena s seksom