kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Porod s pomočjo hipnoze

4. 8. 2016; 11.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
nosečnica trebuh

Že 16-letna dekleta začenjajo kaditi oziroma kadijo več zgolj zato, da bi imele manjše dojenčke.

Porod s pomočjo hipnoze je popolnoma varna in naravna oblika rojevanja v zamaknjenem stanju. Kot bi rodili, medtem ko hodite po oblakih.

Potem ko je po vrhuncu okoli leta 1972 hipnoza v slovenskih porodnišnicah zaradi izjemne odgovornosti in veliko dela, ki ga ima pri takšnem porodu porodničar, začela toniti v pozabo, zdaj postaja spet vse bolj priljubljena.

Kaj je hipnoza?

Boni Plut Pajntar, univ. dipl. psih., terapevtka medicinske hipnoze, razloži: "Hipnoza kot psihoterapevtsko sredstvo za sproščanje je ena najboljših terapij in se uporablja tudi pri nosečnicah. Porodnice s pomočjo hipnoze lažje in hitreje dosežejo sprostitev, saj si želijo roditi sproščeno, z manj strahu in v srečnem pričakovanju. S pomočjo hipnoze se porodne bolečine zmanjšajo, med porodom so bolj sproščene in zato navadno ne prihaja do zapletov. Danes se hipnoza med samim porodom v glavnem uporablja v obliki samohipnoze in posthipnotičnih sugestij. Tako ima terapevt pred porodom s porodnico 3–4 terapije in jo nauči, da se med porodom sama sprosti in zmanjša zaznavanje bolečine."

Kdaj se je začelo?

Porod s pomočjo hipnoze je metoda, ki so jo v svetu začeli uporabljati že v začetku tega stoletja. Še najbolj je bila razširjena v Ameriki, Avstraliji, pa tudi v Evropi, predvsem na Švedskem, kjer je v sedemdesetih letih s pomočjo hipnoze rodila skoraj vsaka ženska, in sicer tako, da so bile ženske dvakrat, trikrat na tečaju hipnoze, potem pa so si med porodom pomagale same s samohipnozo. V vsaki porodni sobi so bili trije magnetofonski trakovi; babica je sprožila katerega od njih glede na to, ali je bil porod na začetku ali na sredi. Skratka, hipnotizer ob postelji ni bil nujno potreben.

K nam je hipnozo kot način lajšanja porodnih bolečin leta 1962 pripeljal prof. dr. Marjan Pajntar, ginekolog in porodničar ter psiholog v pokoju, utemeljitelj psihosomatskega pristopa v porodništvu. Tako je okoli leta 1972 veliko porodnic v večjih slovenskih porodnišnicah rodilo v transu, v kranjski porodnišnici, denimo, dvajset odstotkov. Najbolj zanimivo je, da porod v hipnozi ni sprožil niti približno toliko polemik, kot jih je pred nekaj leti epiduralna analgezija. Gre namreč za popolnoma varno in naravno obliko rojevanja.

Zahtevne priprave

Hipnoza je začasno spremenjeno stanje zavesti, v katerem se zelo poveča dojemljivost za zunanje vplive. Človek se telesno in duševno sprosti, poveča se zbranost. Pridobi se možnost nadziranja fizioloških funkcij, kot so krvni tlak, pretok krvi, bitje srca. V zamaknjenem stanju se tudi poveča dojemljivost za logične nesmisle, kot je denimo neobčutenje bolečine. Za takšno sugestibilnost uma med porodom pa je seveda potrebna temeljita priprava.

Po informativnem pogovoru kakšen mesec dni pred porodom se nosečnica sreča s konkretnimi vajami. Udobno se usede in popolnoma sprosti. Roke položi tako, da ji tudi po tem, ko je v transu, ne omahnejo. Tudi za to, da hipnotizer položi roko nazaj na kolena, je potreben celoten postopek sugestije, sicer se ženska zbudi. Med sprostitvenimi tehnikami bodoča mamica počasi pridobi občutek, da je vse njeno telo lahko, da ji je toplo, da se dobro počuti, nato lahko porodničar vpliva tudi na njeno srce, ki bije mirno, kot je tudi mirno vse njeno telo. Sledi poglabljanje idealnega, mirnega stanja telesa in uma. Hipnotizer lahko ženski narekuje, da plava v morju, hodi po oblakih. Spreten hipnotizer lahko denimo porodnico prepriča, kako bo zaspala, ko se bo z desno roko dotaknila obraza. Tako lahko pozneje ob porodu, če nima ob sebi hipnotizerja, sama izvede hipnotični trans. "Ko se porodnica med porodom pripravi in sprosti s pomočjo hipnoze, je porod pogosto krajši, predvsem pa manj boleč, otrok, ki se tako rodi, pa ima boljše izhodišče za življenje," poudarja Boni Plut in ponazori, kako sta se vsega omenjenega zavedali tudi pokojna princesa Diana in zdajšnja princesa Kate: "Princesa Kate je že med nosečnostjo razmišljala o porodu s pomočjo hipnoze in naravnem porodu. Kot smo izvedeli iz medijev, je njen porod potem potekal s pomočjo hipnoze. In prav tako je oba sinova rodila princesa Diana."

Kako do strokovnjaka?

"Pripravo na porod s pomočjo hipnoze izvajajo terapevti medicinske hipnoze, ki morajo imeti določeno znanje o poteku nosečnosti in poroda. V Društvu za medicinsko hipnozo prof. dr. Marjan Pajntar svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše generacije, ki se v zadnjem času vse bolj zanimajo za porod s pomočjo hipnoze. Najbolje pa je, da je terapevt hkrati tudi ginekolog, kot denimo dr. Pušnar, ki deluje v Novi Gorici," še svetuje sobesednica.

Kaj še imajo na voljo naše nosečnice?

Poroda s pomočjo hipnoze zdravstveno zavarovanje našim porodnicam ne plača. "Magnetofonski trak so uporabljali v skandinavskih deželah, pa tudi v kranjski porodnišnici so ga imeli. Seveda pa je ob uporabi magnetofonskega traku v porodni sobi potrebna predhodna priprava porodnice s pomočjo terapevta," poudari naša sobesednica in brž doda konkreten nasvet: "Je pa porodnicam v Sloveniji na voljo zgoščenka prof. dr. Marjana Pajntarja Priprava na porod in sproščanje v hipnozi za nosečnice, s katero je porodnica bolj mirna, porod pa manj boleč. Kupite jo lahko v vseh bolje založenih knjigarnah."

prejšnji članek
Našla sem popolnega moškega, a z njim ne želim imeti otrok!
Zdravje
Našla sem popolnega moškega, a z njim ne želim imeti otrok!
naslednji članek
Najlepše sosede – vse bi si zaslužile naziv bikini kraljice!
Svet slavnih
Najlepše sosede – vse bi si zaslužile naziv bikini kraljice!
#nasazenazenska
nasazenazenska