gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitra dieta s sirotko

27. 7. 2016; 11.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
sirotka prah

Sirotka ne le ohranja mišice pri močeh, ampak jih pospešeno izgrajuje, hujšanju navkljub. foto: Profimedia

Mislite, da potrebujete, če želite skočiti v srednješolske kavbojke, časovni stroj? Ne, vse skupaj je lahko bližje stvarnosti z osvežilnimi poletnimi frapeji s sirotkinim praškom. Pred vami je dieta, priljubljena med športniki po svetu, po kateri lahko shujšate do tri kilograme tedensko.

Na hitro o sirotki

Sirotka je stranski proizvod predelave mleka v sir, ki je že vrsto let na voljo tudi v prahu zaradi lažje in hitrejše prehrane, pa tudi zato, ker proizvajalci izdelkom mnogokrat dodajo še številne aminokisline. Sirotkine beljakovine so najkakovostnejše beljakovine, ki jih lahko dobimo s hrano. Imajo celo večjo biološko vrednost kot jajčni beljak. So hitro prebavljive in imajo odlično aminokislinsko sestavo že same po sebi. Po svetu jih uporabljajo športniki za boljšo regeneracijo po vadbi in za izgradnjo stabilnejše mišične mase, zelo priljubljena pa je tudi pri hujšanju in pri ljudeh, ki jim v prehrani primanjkuje beljakovin, denimo pri vegetarijancih, pa tudi pri terapijah za izboljšanje imunskega sistema.

Zakaj nam sirotkin frape pomaga shujšati?

Ne le da pospeši izgorevanje maščob, pač pa tudi sproži kemične reakcije v telesu, natančneje v mišicah, ki pripomorejo k notranji pomladitvi. Mišice postanejo aktivnejše in močnejše, četudi ne pretečemo desetih kilometrov. Številne raziskave so potrdile, da je frape iz sirotke v namene hujšanja mnogo učinkovitejši od vseh ostalih formul oziroma frapejev, ki jih pripravimo iz raznih hranilnih praškov. Zato je s frapeji pametno malce pretiravati, namesto tri, kakor priporočajo klasične diete, si privoščimo štiri osvežujoče sirotkine frapeje dnevno. Ohladili se bomo in presenetljivo shujšali. Obenem nam čez dan pripadajo še trije lahki prigrizki in konkretna večerja. Tako bomo ohranili, kljub kleščenju kalorij, blagodejen občutek, da kar veliko pojemo.

Številne raziskave so potrdile, da je frape iz sirotke v namene hujšanja mnogo učinkovitejši od vseh ostalih formul oziroma frapejev, ki jih pripravimo iz raznih hranilnih praškov. foto: Profimedia

S sirotko v prahu nad izgubljanje mišic

Žal se med dietami, zaradi omejevanja kalorij, pogosto zgodi, da hujšamo na račun mišic. Je že tako, da naše telo v obdobju stradanja lažje počrpa energijo iz mišic kot iz maščobe. Če pa izgubljamo mišice, je naše telo čedalje manj čvrsto, pa še presnova je vse počasnejša. S telovadbo oziroma rednim ukvarjanjem s športom lahko takšen neljubi proces zajezimo, še eno, enostavnejšo možnost pa nam ponuja sirotka. Sirotka ne le ohranja mišice pri močeh, ampak jih pospešeno izgrajuje, hujšanju navkljub.

Zasluge aminokislin

Največjo vrednost v sirotki ima aminokislina levcin, ki pospeši delovanje ščitnice in presnovo. To pa še ni vse, zadnje raziskave kažejo, da levcin dvigne raven hormonov, ki zavirajo apetit.

Še nekaj napotkov

Ob štirih slastnih frapejih in treh prigrizkih moramo paziti še, da popijemo veliko vode. Tudi umetno slajene pijače so v poletni vročini dovoljene. Večerjo začinimo s poljubnimi začimbami.

Recept za frape

Ena merica sirotke v prahu poljubnega okusa (na spletu je na voljo veliko okusov, od vaniljevega do jagodnega) s 150 mililitri posnetega mleka in 100 mililitri mrzle vode oziroma ledu. Zmešajmo in počasi popijemo, štirikrat dnevno. Prvega je najbolje popiti za zajtrk, drugega za kosilo, ostala dva pa, kadar nam najbolj zadišita.

Predlogi za malico (držimo se osnovnega pravila, da v malici ne sme biti več kot 100 kalorij):

- En cel sadež, polovico skodelice jagodičevja ali pol skodelice poljubnega, narezanega sadja.

- Skodelica zelene z dvema žličkama kikirikijevega masla.

- Skodelica do dve poljubne zelenjave z dvema žlicama humusa.

Predlogi za večerjo:

- 90 gramov piščančjih prsi, eno kuhano jajce, 3 skodelice mešane solate s čebulo in žlico lahkega preliva. Rezina polnozrnatega kruha.

- 90 gramov vegi hamburgerja z rezino sira, solato, čebulo, paradižnikom in žličko manj mastne majoneze v polnozrnati bombetki. Zraven še storž mlade, kuhane koruze.

- 120 gramov puste govedine v gobovi omaki, ki smo jo pripravili na osnovi gorčice in žličke olivnega olja. Skodelica kuhanega rjavega riža. Posnet jogurt.

prejšnji članek
Anže ostal skoraj brez vsega
Svet slavnih
Anže ostal skoraj brez vsega
naslednji članek
Ima 350 milijonov in ne želi varuške: "Mama mi pomaga"
Svet slavnih
Ima 350 milijonov in ne želi varuške: "Mama mi pomaga"
#obraziavenija
obraziavenija