900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Namesto kave raje ...

28. 7. 2016; 09.30
Avtor: Zarja Karimov/revija Fatalna
Zdravi kavni nadomestki
Čeprav je kava v zmernih količinah zdravju nenevarna, lahko čezmerno uživanje povzroči resne zdravstvene težave.

Kave naj ne bi pili, če imamo težave s srcem, v primeru želodčnih obolenj, če smo noseči ali dojimo ter v primeru epilepsije. Zdravniki jo odsvetujejo bolnicam z osteoporozo. Škodljive učinke ima lahko, če jo uživamo, kadar smo pod stresom. In kako vemo, da smo je zaužili preveč? Simptomi zastrupitve s kavo so tresenje, nemir, nervoza, razburjenje, nespečnost in slabost. Če opazite pri sebi enega ali več simptomov, si pomagajte s pitjem večje količine vode. 

Življenjsko energijo si poskusite pridobiti z naslednjimi zdravimi navadami.

Uživajte lanena semena

Lanena semena in laneno olje za zajtrk so odlično nadomestilo za skodelico kave. Dodajte jih jogurtu, sojinemu ali navadnemu mleku ali zamrznjenemu sadju. Lanena semena so bogata z maščobami, ki imajo pozitiven vpliv na možgane. Vsebujejo fitokemikalije, biotin, mangan, magnezij, maščobne kisline omega-3 in antioksidante. Vse te in še druge koristne snovi oskrbijo telo z energijo, ne da bi nas zasvojile. Vrsto kislin omega-3, ki jo najdemo v lanenih semenih, človeško telo uporablja za gradnjo in zaščito nevronov. Lanena semena tudi pospešujejo prebavo, delovala pa naj bi celo proti raku.

Zjutraj telovadite

Nič nas zjutraj ne spravi pokonci tako dobro kot primerna količina gibanja. To ima, poleg tega, da nas prebudi, še številne druge pozitivne učinke. Med drugim jutranje gibanje sprošča hormone, ki pospešujejo krepitev mišic. Če telovadimo zjutraj, poleg tega pospešimo presnovo že navsezgodaj, učinek na telo pa traja ves dan. Po zaslugi jutranje telovadbe si lahko čez dan privoščimo večje in bolj kalorične obroke, kot če se ne bi gibali. Gre za poseben pojav, ki temelji na povečani telesni porabi kisika, ki ga sproži jutranja vadba. 

6 ZDRAVIH ALTERNATIV KAVI 
Namesto skodelice kave si energijo priskrbite s skodelico: 

- čaja poprove mete, 

- ingverjevega čaja, 
- organskega zelenega čaja, 
- soka iz pšenične trave, 
- nesladkane limonade, 
- soka iz granatnega jabolka.

Spite na hladnem 

Če boste poskrbeli, da bo prostor, v katerem spite, hladen, boste zjutraj lažje vstali iz postelje. Strokovnjaki za zdravo spanje priporočajo temperaturo okoli 18,5 stopinje Celzija. Za zdravje naj bi bilo na splošno bolje, če spite v hladnem prostoru, za toploto pa raje poskrbite s primerno debelo odejo.

Pijte vodo

Čez delovni (ali pa prost) dan se boste utrujenosti najlažje izognili s pitjem dovolj velikih količin vode. Občutki utrujenosti so namreč pogosto posledica dehidracije. Sokovi in pijače s kofeinom so slaba izbira, saj lahko dehidracijo še pospešijo. Za dobro počutje je na dan priporočljivo popiti najmanj osem kozarcev navadne vode.

Jejte zmerno

Utrujenosti po kosilu se boste izognili z manjšimi porcijami in zdravo izbiro hrane. Če se boste morali po kosilu vrniti v službo ali imate kake druge obveznosti, za katere se boste morali počutiti spočiti, se izogibajte ogljikovim hidratom, še posebno testeninam (izjema so polnozrnate) in picam. Raje si privoščite velik krožnik solate in kos mesa.

Po kosilu počivajte

Že 15–20 minut dremeža je dovolj, da premostite utrujenost zaradi premalo spanja. V tem kratkem času bo telo dobilo priložnost, da se spet napolni z energijo in zbudili se boste polni novih moči. Najbolje je na kratko zadremati po kosilu – če ste v službi in imate dovolj dolg odmor za malico, si v primeru hude utrujenosti morda lahko privoščite kratek dremež v avtu na parkirišču.


prejšnji članek
Kako začiniti seksualno življenje?
Odnosi
Kako začiniti seksualno življenje?
naslednji članek
Zakaj je konec ženskega prijateljstva?
Zdravje
Zakaj je konec ženskega prijateljstva?