Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V postelji bodite goli

23. 7. 2016; 08.30
Avtor: Tina Guček/revija Fatalna
V postelji bodite goli
Spite v pižami ali spalni srajci? Seksi negližeju ali morda samo v majici in spodnjicah? Za vas imamo predlog – pozabite na vse našteto in poskusite spati povsem goli! Razlogov za to je kar nekaj.

1. Ker je to dobro za partnerski odnos. Po raziskavi nekega podjetja, ki izdeluje bombažne pižame in rjuhe, je na vprašanje »Ali ste srečni v svojem odnosu?« z da odgovorilo kar 57 odstotkov tistih, ki spijo goli, in le 43 odstotkov tistih, ki spijo v spalnih srajcah.

2. Ker je to boljše za vaše spolno življenje. Tudi če zgornje raziskave ne vzamemo kot najbolj odločilne, je več raziskav potrdilo, da imajo pari, ki nimajo težav z goloto in so v prisotnosti drug drugega pogosto goli, bolj osrečujoče in kakovostno spolno življenje. Dejstvo je tudi, da so naključni dotiki, kadar smo goli, veliko bolj seksi in erotični, kot če spimo v pižami in se med spanjem podrgnemo ob partnerja ali se ga naključno dotaknemo tukaj ali tam. Ob golem spanju si tako menda lahko obetamo precej več seksa.

3. Ker boste bolje spali. Dokazano je, da se naše telo med globokim spanjem ohladi. Če nosimo pižamo, je padec temperature manjši, kot bi bil sicer, in to vpliva na kakovost našega spanja. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je vplivanje na naravni padec telesne temperature med spanjem lahko celo vzrok za kronično nespečnost, ki je ena od težav današnjega časa.

4. Ker boste srečnejši. Če partnerja spita gola, to pomeni več dotikanja kože na kožo, ki dokazano sprošča oksitocin. Gre za hormon, ki ga imenujemo tudi hormon sreče, včasih pa tudi hormon zaupanja ali sproščenosti.

5. Ker boste bolj zdravi. V prejšnji točki omenjeni oksitocin ne vpliva le na to, da se počutimo srečnejše, višja raven oksitocina pozitivno vpliva tudi na krvni tlak in na hitrejše zdravljenje, kadar smo bolni. Poleg tega dotikanje kože na kožo zmanjšuje tudi proizvodnjo stresnega hormona kortizola in koristno vpliva na splošno zdravje in boljše počutje. Če smo med spanjem pregreti, se raven kortizola zviša in ostane zvišana tudi, ko smo že budni, kar vpliva na večjo raven stresa, hrepenenje po nezdravi hrani in zvišanje telesne teže.

6. Ker se boste počasneje starali. Ohranjanje nizke telesne temperature med spanjem pomaga vašemu telesu uravnavati raven melatonina in rastnega hormona, ki sta ključna za zdravje in med drugim pomagata tudi proti prezgodnjemu staranju.

7. Ker to pozitivno vpliva tudi na zdravje vaših 'ženskih predelov'. Glivice se najbolje razvijajo v toplem in vlažnem okolju – če boste torej spali goli, bo tudi vaša nožnica izpostavljena bolj suhim in hladnejšim razmeram, kar bo uspešno vplivalo na razvoj potencialnih glivic. In mimogrede – golo spanje bo ugodno vplivalo tudi na moda vašega dragega, zlasti če načrtujeta zanositev. Če so testisi na nižjih temperaturah, to ohranja spermo bolj zdravo in reproduktivni sistem v boljšem stanju.

8. Ker je to veliko bolj praktično. Malo za šalo, malo zares: poleg vseh zgoraj naštetih prednosti spanje brez pižame pomeni tudi manj perila, ki ga je treba oprati, navsezadnje pa je to, da ni treba kupovati pižam, tudi prijaznejše do vaše denarnice.

prejšnji članek
Zakaj bi pred zmenkom morali jesti?
Zdravje
Zakaj bi pred zmenkom morali jesti?
naslednji članek
Očarajte goste s šparglji
Kulinarika
Očarajte goste s šparglji
#nasazenazenska
nasazenazenska