Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Grizete nohte? Poglejte, kaj je vaš problem!

11. 12. 2016; 09.00
Avtor: T.P.
Lepotica

foto: Profimedia

Ljudje, ki veljajo za nestrpne, ki se v hipu znervirajo, ali pa jim hitro postane dolgčas, pogosto grizejo nohte ali z usti trgajo kožo ob nohtih.

Takšno obnašanje kaže na perfekcionizem – karakterno značilnost, ki lahko prinese precej težav, razkrivajo v raziskavi, objavljeni v marčevski izdaji Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. »Perfekcionisti se nikoli ne morejo povsem sprostiti in opraviti svojih nalog v 'normalnem tempu',« pojasnjuje Dr. Kieron O'Connor, profesor psihiatrije na univerzi in vodja raziskave. »Zaradi tega so takšni ljudje bolj nagnjeni k frustraciji, so nestrpni, nezadovoljni z doseženim in jim je pogosto dolgčas.«

Če si nohte grizete le občasno, nikar ne skrbite, kajti strokovnjaki pravijo, da takšno obnašanje pomaga kanalizirati energijo, ki ni izkoriščena bolj produktivno.

V raziskavi je sodelovalo 48 udeležencev. Polovica od njih se redno tako obnaša, druga polovica, ki tega ne počne, pa je služila kot nadzorna skupina. Sodelujoči so odgovarjali na vprašanja o tem, koliko dolgčasa, besa, krivice, razdražljivosti ali živčne napetosti občutijo, izpostavili pa so jih tudi situacijam, ki so jih vzbudile določene občutke, kot so stres, sprostitev, frustracije, dolgočasje. Pri vzbujanju dolgočasja anketiranca za šest minut pustijo samega v sobi. Izkazalo se je, da so bili udeleženci, ki si pogosto grizejo nohte, ali počnejo kakšne druge zadeve s svojim telesom, bolj frustrirani in večkrat pod stresom.

Frustrirani ljudje si pogosto grizejo nohte. foto: Profimedia

prejšnji članek
Za vsako dlako obstaja rešitev!
Moda&Lepota
Za vsako dlako obstaja rešitev!
naslednji članek
Pomanjkanje vodi v neravnovesje hormonov
Zdravje
Pomanjkanje vodi v neravnovesje hormonov