Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

5 napak, zaradi katerih ne morete shujšati

11. 12. 2016; 07.00
Avtor: Sanja Čakarun/revija Bodi zdrava
5 napak, zaradi katerih ne morete shujšati
Omejiti je treba dnevni vnos kalorij in povečati dnevno porabo kalorij, pri tem pa se še prehranjevati zdravo in uravnoteženo. Nič lažjega!

Na papirju vam je vse kristalno jasno, toda ko stvari končno spravite v prakso in bi se številka na tehtnici morala premakniti, rezultatov ni. Razlog za to je v nekaj na videz drobnih, a nadvse pomembnih napakah, ki vas ovirajo na poti do cilja. Preverite, katere so in kako jih odpraviti.

1. Neuresničljiv dietni plan

Dieta z vodo, dieta z zeljno juho, dieta s torto, tridnevna dieta s sokovi, dieta, v kateri se odrečete le sladicam, dieta, ki prepoveduje ogljikove hidrate; vse te diete so znane, a dolgoročno prav nič uspešne, saj so popolnoma neživljenjske. »V praksi opažam, da je težava predvsem v tem, da se ljudje hujšanja ne lotijo celovito,« pravi nutricistka in strokovnjakinja za zdravo prehrano Mojca Cepuš. »Ne naredijo načrta, temveč se kar povprek odrečejo kruhu, krompirju, sladkarijam, večerjam ... Na prvi pogled s takšnimi odločitvami ni nič narobe, a ker so sprejete na hitro, se jih pogosto ne moremo dolgo držati, to pomeni, da imamo pozneje zelo velike težave z vzdrževanjem teže,« pojasnjuje. Dobra (in torej učinkovita) dieta po njenem mnenju pomeni uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vsega po malo. Da, prav ste razumeli: tudi sladkarij! »Če ste zelo sladkosnedi, morate v predviden dietni plan vključiti nekaj sladkarij, saj vam lahko to zagotovi, da se boste novega načina prehrane držali vse življenje,« poudarja Cepuševa.

2. Prehitro preveč gibanja

Doslej ste predvsem sedeli v pisarni in za računalnikom ter se dvakrat na mesec zaradi slabe vesti odpravili na bližnji hribček, toda odslej bo vse drugače. Vpisali ste se v fitnes, na zumbo, trebušne plese in vročo jogo, poleg tega ste si pripravili tudi trimesečni načrt teka za začetnike z namenom, da jeseni osvojite svoj prvi polmaraton. Vam zveni znano? Čas je, da se srečate z dejstvom, da niste športni avtomobil, ki lahko pospeši od 0 do 100 v nekaj sekundah. »Gibanje je nujno za zdravo telo, saj ljudje nismo narejeni, da bi vsak dan osem in več ur sedeli. Kljub vsemu se pogosto zgodi, da intenzivno gibanje, če ga prej ni bilo, hujšanje otežuje,« pravi Cepuševa. »Pretiravanje z vadbo vam bo prineslo samo to, da boste bolj lačni in boste hitro pojedli preveč. Tudi številka na tehtnici se bo bolj počasi premikala navzdol, saj boste imeli zaradi več gibanja in več hrane v telesu večjo zalogo energije v obliki glikogena, ki nase veže vodo,« pojasnjuje. Pravzaprav je res, da boste hujšali, a tehtnica tega ne bo pokazala, kar je lahko slabo za motivacijo. »Prav zato strankam vedno predlagam, da z bolj intenzivnim gibanjem počakajo, dokler se najprej ne navadijo novega ritma prehranjevanja. Šele nato je čas, da se lotijo rednega gibanja.«

3. Jeste zdravo, a zaužijete preveč kalorij

Oreški so zdravi. Med tudi. Temna čokolada ima veliko antioksidantov. Vse to drži, vendar imajo ta zdrava živila hkrati v sebi veliko energije, pravzaprav so prave kalorične bombe in jih je zato treba odmerjati v majhnih količinah. »Kalorije resda niso edino merilo, ki ga je treba upoštevati pri zdravem dietnem prehranjevanju, vendar so ključno merilo,« poudarja nutricistka. Preprosta formula, da je treba pri izgubljanju teže zaužiti manj kalorij, kot jih bomo porabili, drži. »Hrano, ki vsebuje veliko kalorij, ni treba popolnoma izločiti iz jedilnika, pomembno je, da jo uživamo v omejenih količinah. Za sladkarije to pomeni ena vrstica čokolade ali dva piškota na dan ali okrog 20 oreščkov,« pojasnjuje Cepuševa.

4. Izločili ste vse maščobe

Podobno kot za prej našteta zdrava živila velja tudi za (zdrave) maščobe. Za telo so nepogrešljive, vendar jih je treba odmerjati v majhnih količinah. Nikakor jih ne smete iz dietnega jedilnika popolnoma izločiti, saj je to lahko resno nevarno ne samo za dieto, temveč tudi za zdravje. »Velika napaka je, da se ljudje odpoveduje maščobam. Te so nujne za delovanje telesa, na primer za presnovo in kognitivne funkcije. Pri hujšanju lahko 30 odstotkov kalorij na dan prihaja iz maščob,« svetuje nutricistka. Posezite po kakovostnem domačem olivnem olju, kokosovi maščobi, hladno stisnjenem konopljinem olju ali lanenem olju in ne pozabite, da so zdrave maščobe tudi v oreških in avokadu.

5. Ne obupajte, kadar se hujšanje ustavi

Včasih se zgodi, da se hujšanje ustavi, zelo pogosto to opazimo pri zelo strogih dietah ali generičnih dietah, ki so napisane zelo na splošno in jih zato vsak lahko (preveč) prilagodi svojim željam. »Kaj se takrat dogaja v telesu, je težko reči, saj je vsak posameznik drugačen, zelo pomembno je, da se tega ne prestrašimo in da nadaljujemo po načrtu naprej,« poudarja Cepuševa. Če ste z dieto, ki je dobro načrtovana in vam odgovarja, izgubili že precej kilogramov, boste hitro spet na pravi poti. Ne smete pa obupati in prekiniti dietnega načina prehranjevanja, svetuje nutricistka. Res je, da so dnevi ali tedni, ko se kljub trudu, ki ste ga v hujšanje vložili v fitnesu in vsem sladkarijam, katerim ste se odrekli, tehtnica ne premakne nikamor in centimetri ostajajo, najtežji dnevi, vendar vam bo na koncu žal, če ne boste vztrajali. Američani radi že rečejo, šele ko postane res težko, je treba vztrajati.

Osnova: načrt hujšanja

Na uspešno pot hujšanja boste po mnenju nutricistke Mojce Cepuš stopili predvsem tako, da boste, še preden se česa zares lotite in se odpravite v trgovino s seznamom vseh dietnih prehranskih artiklov, narediti natančen načrt hujšanja. To naredite tako:
- Ocenite stanje! Kje ste zdaj, koliko in kje vas je preveč, kaj natančno vas na telesu moti, kako je z zdravjem?
- Obiščite strokovnjaka in izmerite, kakšna je vaša pusta telesna masa, kakšen je delež trebušnega maščevja in podobne meritve, ki vam pomagajo dodelati natančno oceno o stanju telesa.
- Na podlagi vsega naštetega si postavite cilj. Cepuševa pri tem priporoča, da si to storite v obliki želenega deleža telesne maščobe in ne v številki na tehtnici. Če vam za motivacijo pomagajo preozke kavbojke, v katerih se želite spet udobno sprehajati na počitnicah, tudi prav.
- Po postavljenem cilju si morate narediti načrt, kako boste to dosegli. Načrt seveda vsebuje načrt prehranjevanja in pozneje tudi vadbe.
- Sledi glavni in najtežji del vsake diete: čas je, da se tega načrta držite!
- Vsak teden opravljajte tudi meritve in spremljajte, kako vam gre.
- Ob daljših dietah, kar pravzaprav vsaka zdrava dieta (ali bolje rečeno, zdrav uravnotežen način prehranjevanja) tudi je, hrano v jedilniku prilagajajte letnim časom in potrebam telesa.
- In seveda – vztrajajte!

Več v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!

prejšnji članek
Pomanjkanje vodi v neravnovesje hormonov
Zdravje
Pomanjkanje vodi v neravnovesje hormonov
naslednji članek
Izboljšajte imunost z vnosom dobrih bakterij
Zdravje
Izboljšajte imunost z vnosom dobrih bakterij
#obraziavenija
obraziavenija