testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz kuhinje

11. 12. 2016; 03.00
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Ingverjev čaj

ingverjev čaj foto: svet24

Predstavljamo vam nekaj receptov za hitro in preprosto izdelane domače pripravke, ki lajšajo najpogostejše poletne tegobe.

Maček

Zmernost ali abstinenca sta edina načina preprečevanja mačka, ki si ga naslednji dan – če že pride – lahko olajšate s pitjem ingverjevega čaja. Priljubljeno ljudsko zdravilo proti mačku je tudi kozarec ali dva soka iz kislega zelja ali pitje čiste hladne goveje juhe.

Boleče menstruacije

Če trpite za predmenstrualnim sindromom, lahko domači pripravki umirijo živce in ublažijo krče. Pripravite si ingverjev čaj, tako da pol žličke ingverja v prahu zalijete z vrelo vodo, prekrijete in pustite stati 5 minut. Skodelico vročega poparka si privoščite trikrat na dan.

Bolečine v ušesih

Okužba ušes lahko udari ne glede na starost, a na srečo za večino bolečin v ušesih poznamo preproste rešitve. Ena od njih je, da dve žlički jabolčnega kisa zmešate z dvema žlicama tople vode ter v uho štirikrat dnevno nakapate po štiri kapljice te raztopine.

Driska

Driska vam življenje obrne na glavo, saj zaradi nje najbrž ne boste šli nikamor, dokler ne mine. Po tej preprosti formuli si lahko pripravite pijačo, ki pomaga vzdrževati ravnovesje elektrolitov v telesu. Zmešajte skodelico jabolčnega soka, dve skodelici vode, žličko soli in sok ene limone. Napitek shranite v hladilnik in uživajte ves dan.

Glavobol

Povzroči ga lahko veliko stvari, pri večini pa pomaga mazilo, ki si ga nežno vtrete v sence. V manjši skledi zmešajte 10 kapljic olivnega olja ter po 3 kapljice eteričnega olja mete in eteričnega olja sivke. Prste namočite v olje ter vtrite v sence, ob lasišče in na zatilje. Po uporabi si temeljito umijte roke in pazite, da pripravek ne pride v oči.

Hemoroidi

Gre za težavo z intimnim delom telesa, a naj vam kljub temu ne bo nerodno o tem govoriti s svojim zdravnikom. Pomagate pa si lahko tudi z blažilnimi, hladilnimi blazinicami, ki delujejo enako učinkovito kot kupljene. Za izdelavo potrebujete plitev kozarec, v katerega vlijete 60 mililitrov nepozebnika, 10 kapljic eteričnega olja sivke in 2 žlici alojinega gela. Bombažne blazinice namočite v tekočino in vsaj eno uro pustite v hladilniku, nato pa položite na razboleli del po vsakem odvajanju blata.

Herpes na ustnicah

Afte nastanejo zaradi številnih vzrokov, herpes samo zaradi posebne vrste virusa. Oboje se zdravi samo, in to razmeroma hitro, zdravila pa lahko ta proces še pospešijo. Poskusite lahko z obkladkom iz vrečke črnega čaja ter zadevo ponovite tri- do štirikrat dnevno. Če imate pri roki odprto steklenico rdečega vina, pa lahko poskusite tudi tako, da ga malce zlijete na krožniček, pustite, da se posuši, ter usedlino nanesete na rano, kar bo omililo bolečino ob dotiku.

Krčne žile

Če so vaše noge videti kot cestni zemljevid, si pomagajte z zdravilnim mazilom za noge, ki ga pripravite iz mešanice 10 kapljic eteričnih olj rožmarina, mete in sivke ter 2 žlic olivnega olja. Mazilo nežno vtrite v noge, ki ste jih pred tem dvignili.

Piki in ugrizi

Če vas je kaj pičilo ali ugriznilo, na rano najprej položite hladen obkladek, nato pa uporabite sodo bikarbono, s čimer boste nevtralizirali bolečino ob piku. Z zelo mrzlo vodo zmešajte ravno toliko prahu sode bikarbone, da boste dobili kremo, ter z njo prekrijte mesto pika.

Potovalna slabost

Pomagajte si z ingverjem, ki je brez dvoma najboljše zdravilo pri potovalni slabosti. Ščepec ingverja zmešajte z vodo ali vsakih petnajst minut pred potjo pojejte pol žličke narezanega svežega ingverja. S tem nadaljujte, tudi če občutite slabost, med vožnjo pa lahko pijete ingverjev čaj ali grizljate koščke kandiranega ingverja.

Sončne opekline

Seveda je najbolje, da se jim za vsako ceno izognete, a če vas ponesreči ožge sonce, lahko uporabite beli kis, tako da vanj namočite papirnate brisače in jih položite na prizadete dele ter pustite, dokler se ne posušijo.

Vaginalne glivične okužbe

Preden doma oskrbite katero koli glivično obolenje, se posvetujte z zdravnikom, vendar se glivice in vaginalne okužbe dobro odzivajo na domača zdravila. Poskusite lahko z raztopino litra vode in dveh žlic kisa. S pripravkom si dvakrat na dan izpirajte vagino. Kis ustvarja glivicam neprijazno okolje, a ker hkrati ne koristi dobrim bakterijam, te metode ne uporabljajte dlje kot dva dni.

Ureznine

Večino manjših poškodb lahko oskrbite s preprostimi pripravki iz kuhinje, kot je zdravilna antiseptična krema, ki jo naredite iz 30 gramov nastrganega čebeljega voska, skodelice olivnega olja, 2 kapsul vitamina E, 30 kapljic eteričnega olja čajevca, 20 kapljic eteričnega olja sivke in 10 kapljic eteričnega olja kamilice. Mešanico, ki jo lahko hranite eno leto, vlijte v steriliziran kozarec, shranite v temen prostor in namažite na manjše rane.

Žulji

Z domačimi zdravili jih lahko hitro pozdravite in preprečite. Žulj namočite v obogaten kamilični čaj, tako da tri čajne vrečke zavrete v pol litra vode in pustite stati pokrito 10 minut. Vmešajte čajno žličko sode bikarbone, da dobite blagodejno in antiseptično kopel, ter vanjo namočite noge. Če imate žulj na delu telesa, ki ga ne morete namakati, s čajem prepojite gazo in jo položite na žulj.

prejšnji članek
Kako pravilno komunicirati s partnerjem?
Zdravje
Kako pravilno komunicirati s partnerjem?
naslednji članek
Sadje jejte za zajtrk, zelenjavo pa tekom popoldneva
Zdravje
Sadje jejte za zajtrk, zelenjavo pa tekom popoldneva