Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kašljate? To vam bo pomagalo!

1. 3. 2016; 08.45
Avtor: NN
Kašelj
Kašelj lahko razdelimo v dve kategoriji: suh kašelj in produktiven kašelj. Ni vedno enostavno razlikovati suhega kašlja od produktivnega, v obdobjih pojavljanja obeh pa je razlikovanje še težje.

Suh kašelj izzoveta 'žgečkanje' in draženje, ki ju povzroča razdraženost žrela zaradi prisotnosti tujkov, prahu ali okužbe. Pri tej vrsti kašlja sluz ne nastaja. Običajno ga zdravimo z antitusiki.
Za produktivni kašelj je značilno nastajanje (goste) sluzi v pljučih. Kašelj je v tem primeru refleksni sprožilec izločanja sluzi z namenom čiščenja dihalnih poti. To obliko kašlja običajno zdravimo z ekspektoransi.

Zgodnje zdravljenje je pomembno

Zgodnje zdravljenje je pomembno, saj v nasprotnem primeru lahko okužba napreduje v resnejše bolezni (na primer bronhitis). Bakterije pogosto izkoristijo oslabelost imunskega sistema zaradi virusne okužbe, kar lahko pripelje do bakterijske okužbe (tako imenovane sekundarne bakterijske okužbe). Eden od znakov, ki lahko pomaga razlikovati med bakterijsko in virusno okužbo, je barva izločene sluzi.


Pri virusnih okužbah je izpljunek pogosto podoben sluzi in belkast. 'Navaden prehlad' povzroča akutna virusna okužba, med značilne simptome pa spadajo kašelj, smrkanje, boleče grlo, včasih bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura ali mrazenje. Pri bakterijskih okužbah je izpljunek pogosto obarvan rumenkasto-zeleno.

Če simptomi vztrajajo več kot en teden, je priporočljivo obiskati zdravnika, saj bo lahko potrebno zdravljenje z antibiotiki.

ZDRAVILA ZA KAŠELJ IZ ZELIŠČ

Zeliščni pripravki, izdelani na podlagi izvlečkov, kot sta na primer izvleček vrtne materine dušice in izvleček korenine navadnega sleza, imajo dolgoletno tradicijo v simptomatskem zdravljenju kašlja. Vrtna materina dušica ima sekretoren in spazmolitičen učinek. Povečuje aktivnost migetalk (cilij) v bronhijih in tako lajša izkašljevanje. Koren navadnega sleza pomirja razdraženo žrelo in tako zmanjšuje draženje h kašlju.

prejšnji članek
Ste že slišali za Dürnstein?
Življenjski slog
Ste že slišali za Dürnstein?
naslednji članek
6 vrst maščobnih oblog (in kako se jih znebiti)
Zdravje
6 vrst maščobnih oblog (in kako se jih znebiti)