zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pot do lepega telesa: Pravila, ki jih ne gre spregledati

24. 4. 2024; 03.00
Avtor: DOROTEJA KOS/ revija Bodi zdrava
Screenshot_3

Zdrav življenjski slog foto: Shutterstock

Čudežnih bližnjic, po katerih bi vam brez truda in v najkrajšem času uspelo priti do utrjene postave, žal ni.

Ko po nekaj mesecih vadbe primerjate svoj trebuh s kvadratki na trebuhu tistega dekleta iz reklame za novo vadbo in še vedno ne najdete prav nobenih vzporednic, se morate zavedati tudi tega, da je to, kar občudujete, ne samo rezultat dolgih let redne vadbe in urejene prehrane, temveč pogosto tudi sam vrhunec telesne pripravljenosti te osebe.

Pravila za fit telo

1. pravilo: Samo z vadbo ne boste shujšali.

2. pravilo: Z dieto ne boste dosegli telesne pripravljenosti.

3. pravilo: Kombinacija diete in vadbe vas bo pripeljala do želenega cilja.

Pot do čilega telesa je dolga, kratkoročno vključuje odrekanja, dolgoročno pa zahteva predvsem poistovetenje s takšnim načinom življenja. Čudežnih bližnjic, po katerih bi vam brez truda in v najkrajšem času uspelo priti do utrjene postave, žal ni. Toda na srečo ni nikoli prepozno za to, da v svoje življenje vključite več gibanja. Pa čeprav vam morda dolge ure pred službenim računalnikom, družinske obveznosti ali zdravje ne dovoljujejo, da bi živeli tako kot tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s športom. Manj časa, posvečenega vadbi in zdravi prehrani, pomeni tudi manj rezultatov, a najpomembnejše je, da naredite to, kar zmorete, in se veselite rezultatov, ki jih to prinaša.

Nasveti:

- Malo po malo

Naredite si načrt sprememb (npr. začela bom telovadili, jedla manj in bolj zdravo, črtala sladkor in moko …). Nato začnite in se držite prve majhne spremembe s seznama. Videli boste, da je zadeva precej preprost, in ko jo usvojite, dodajte naslednjo. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da so ljudje, ki so se hujšanja lotili korak za korakom, izgubili dvakrat več kilogramov kot tisti, ki so začeli z drastičnimi spremembami, poleg tega so ti prej prekinili dieto in obupali, saj niso prenesli takšnega šoka.

- Jejte redno in preprosto

Ne komplicirajte preveč pri pripravi obrokov. Držite se pravila manj je več in pojejte pet preprostih in lahkih obrokov. Obvezno pa naj jih bo pet na dan! Marsikomu ne gre v račun, zakaj pridobivajo odvečne kilograme (ali jih ne morejo izgubiti), ko pa zaužijejo zgolj kosilo. Težava je v spominu našega telesa. Telo ve, da je kosilo naš prvi današnji obrok in da bomo naslednjega zaužili šele čez 24 ur. Zato si naredi rezervo in tako so odvečni kilogrami tu. Zato uživajte več manjših in rednih obrokov na dan.

- Zastavite si realne cilje

Ne pričakujte izgube 10 kg v dveh tednih. To ni niti zdravo, obenem pa vam lahko zagotovim, da se bodo po taki dieti kilogrami še hitreje vrnili. Cilj naj bo realen: približno 0,5 do 1 kg na teden. Le realen in dosegljiv cilj bo držal vašo motivacijo visoko.

- Hrana ni za tolažbo, zato so prijatelji!

Dokazano je, da nam tolažilna hrana ne pomaga popraviti razpoloženja. Če potrebujete tolažbo, pokličite prijatelje, pojdite na sprehod ali telovadbo.

- Spoprijateljite se s tehtnico

Tehtajte se pogosteje. Vsaj enkrat na teden, še bolje pa vsako jutro. Raziskave kažejo, da so se tisti, ki so bili uspešni v boju s kilogrami, redno tehtali. Tehtnica vam lahko da koristno motivacijo, da ste na pravi poti.

- Črtajte sladkor in omejite ogljikove hidrate

Najpomembnejše je zmanjšanje vnosa sladkorjev in škroba (ogljikovih hidratov). To so vaši sovražniki!

- Pazite, katera živila kupujete, berite deklaracije

Okoli 60 % hrane, ki jo kupimo, je visoko predelane in je zelo škodljiva za naše telo. Kruh, piškoti, krekerji, čips so najbolj nasičeni z maščobami, sladkorjem in natrijem. Zlato pravilo pa pravi, da v trgovino po nakupih nikoli ne smemo iti lačni. Tako nas nezdrave stvari ne bodo zapeljave k nakupu, posledično pa nas niti doma ne bodo spravile v skušnjavo.

- Uvedite pozitivne avtosugestije

Za marsikoga so prav negativne avtosugestije, denimo Kako sem debela, razlog, da ne shujšajo. Boljše rezultate bomo dosegli s prijaznostjo do sebe in svojega telesa, tudi v kakšnem tednu, ko nam ne bo uspelo izgubiti zadanih kilogramov. Vsak dan se opomnite, da je vsak obrok priložnost za nov začetek.

- Brez truda ni rezultatov

Izgubo kilogramov vzemite kot nov, bolj zdrav način življenja in ne kot dieto. Le tako ga boste vzljubili in pri tem vztrajali. Tudi takrat, ko se boste pregrešili, se boste naslednji dan brez težav vrnili v prave tirnice.

- Vztrajajte!

Vaš trud bo poplačan, ko se boste spet v svojem telesu počutili samozavestne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Spoznajte wabi sabi - naravni trend opremljanja prostorov
Življenjski slog
Spoznajte wabi sabi - naravni trend opremljanja prostorov
naslednji članek
Pocrkljajte lončnice z bogato hranilno juhico iz banan!
Življenjski slog
Pocrkljajte lončnice z bogato hranilno juhico iz banan!
#nasazenazenska
nasazenazenska