901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S tekom do zdravja in dobrega počutja

4. 4. 2024; 03.00
Avtor: C. R.
tek naslovna ženska

Tek foto: Pixabay

Tek je telesna aktivnost, ki vam bo pomagala izklesati telo, poleg tega pa je tudi odlična oblika sproščanja.

V današnjem hitrem tempu življenja je težko najti čas zase, zato ljudje pogosto namenijo veliko denarja za dopust, s katerim si »polnijo baterije«. Namesto takega sproščanja enkrat ali dvakrat na leto pa se lahko povsem preprosto sprostite prav vsak dan. Privoščite si tek v vam najljubšem delu dneva – s tekom pozdravite jutranje sončne žarke ali se zvečer od njih poslovite, in zagotovo se boste počutili mnogo bolje. Med tekom se sprošča endorfin, ki daje občutek sreče, in pogosto se tudi najboljše ideje rojevajo takrat, ko smo sproščeni. 

Za zdravje in obrambo pred stresom 

Nova raziskava je pokazala, da je kar 78 % ljudi v službi vsak dan v stresu, zato je dobro vedeti, da s tekom ne vzdržujemo le telesne forme, ampak tudi psihično zdravje ter da se z vsakim novim pretečenim kilometrov vse bolj osvobajamo stresa. Tek je dober za naše telo tudi zato, ker preprečuje kardiovaskularne bolezni in visok krvni tlak, pa tudi diabetes tipa 2.

Tek foto: Pixabay


Popoln recept za izgubo odvečnih kilogramov

Tek je odlična izbira, kadar želite izgubiti odvečne kilograme, saj je poraba kalorij med tekom za približno 30 odstotkov večja – hiter tempo, ki traja od 20 do 30 minut, je sicer najboljša izbira za kurjenje kalorij. Pri hitrejšem teku na krajše razdalje boste pokurili več kalorij, kot če boste tekli počasi na daljše razdalje, saj boste za to potrebovali več energije, poleg tega pa boste tudi pospešili svoj metabolizem, Odličen trening boste opravili, če boste 30 minutam teka dodali 30 sekund sprinta, saj boste tako pospešili delovanje srca in zato porabili več kalorij. 

Ne pozabite na uravnoteženo prehrano

Ko se boste odločili, da boste vsak dan tekli, morate to upoštevati tudi pri svoji prehrani. Uro oziroma uro in pol pred tekom si privoščite obrok, ki naj ne obremeni preveč vaše prebave, a naj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, da si boste zagotovili dovolj energije za trening. Zato je pred treningom, če želite povečati mišično maso, priporočljivo uživati ovseno kašo, rjavi riž ali sladki krompir, pa tudi meso ali jajca, ki so izvor beljakovin.



Prav tako bi moral obrok, ki si ga privoščimo po treningu, vsebovati ogljikove hidrate in proteine, ki so pomembni za regeneracijo mišičnega tkiva. Najbolje bo, če si privoščite smuti iz zelene zelenjave, ki pomaga pri regeneraciji, nato pa pojejte še obrok, ki naj bo podoben tistemu pred treningom (vsebuje naj na primer piščanca, krompir, testenine, riž). Če želite s tekom shujšati, pa morate biti pri tem pozorni na zaužite kalorij, Obvezno pravilo, ki ga morate nujno upoštevati, pa je, da popijete velike količine tekočine, ki ste jo izgubili med treningom. 

Ogrevanje in raztezne vaje so obvezne 

Pred vsakim treningom je obvezno krajše ogrevanje telesa, pa tudi po treningu si nekaj minut rezervirajte za raztezanje in sproščanje. Ogrevanje vam bo pomagalo telo pripraviti na trening in nekoliko zvišati telesno temperaturo ter izboljšati mišično aktivnost in s tem tudi zmanjšati možnost poškodb. Z raztezanjem po teku pa boste zmanjšali možnost pojava mišičnih krčev in tveganje za tekaške bolezni, kot je vnetje Ahilove tetive, hkrati pa boste tudi sprostili mišice. Poleg tega raztezanje tudi izboljša cirkulacijo in koordinacijo, Raztezne vaje delajte počasi in se pri tem osredotočite na mišico, ki jo želite sprostiti. 


Naučite se pravilno teči

Pri teku posebno pozornost namenite kolenom in gležnjem, zato izberite kakovostne športne copate, ki bodo ustrezna za podlago, na kateri boste trenirali. Če boste tekli po mestu, na trdi podlagi, je pomembno, da izberete čim bolj prožen podplat, najpomembnejše pa je, da se tekaška copata prilega vašemu stopalu. 

Da bo vaš tek zares učinkovit, bodite pozorni na položaj svojega telesa. Ne pozabite na pravilno držo: zgornji del telesa naj bo v pasu rahlo upognjen naprej, da bo težišče na sprednjem delu stopal.

prejšnji članek
Zakaj bi morali jesti redkvice?
Zdravje
Zakaj bi morali jesti redkvice?
naslednji članek
Prepoznajte človeka, ki laže
Zdravje
Prepoznajte človeka, ki laže