nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nekateri v šolo, drugi že na počitnicah - zakaj razlika?

26. 4. 2023; 05.56
Avtor: STA
razno25

Šola / počitnice foto: Pexels

Za nekatere učence in dijake so se že začele prvomajske počitnice, medtem ko bo okoli 119.000 otrok danes še sedlo v šolske klopi. To je razlog ...

Pred učenci in dijaki so prvomajske počitnice. Medtem ko je za polovico šolarjev iz vzhoda države danes zadnji šolski dan, pa so njihovi vrstniki iz osrednjega in zahodnega dela že na počitnicah. Slednji bodo skupno prosti sedem dni, ostali dan manj. V šolo se bodo vrnili prihodnjo sredo. Marsikje ponujajo bogat progam aktivnosti.

Okoli 119.000 učencev in dijakov z vzhodnega dela Slovenije bo danes še zadnjič pred prvomajskimi prazniki sedlo v šolske klopi, nato se bodo odpravili na težko pričakovane počitnice.

Zakaj razlika?

Ker so se zimske počitnice letos zaradi nordijskega svetovnega prvenstva v Planici začele nekoliko prej kot ponavadi in je bil med temi v 2. terminu državni praznik, Prešernov dan, imajo šolarji iz osrednjega in zahodnega dela države prost dan tudi danes.

Po počitnicah izpiti

Več kot 269.000 učencev in dijakov bo po prvomajskih počitnicah, ki so sicer zadnje do poletja, v šolske klopi znova sedlo 3. maja. Že naslednji dan pa maturante čaka prva izpitna pola - esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Prav tako se za šestošolce in devetošolce začenjajo nacionalna preverjanja znanja.

prejšnji članek
Znova sprememba: Nove družine ta teden ne boste spoznali
Svet slavnih
Znova sprememba: Nove družine ta teden ne boste spoznali
naslednji članek
Domen Valič se poglablja v lastnosti, ki nam niso v ponos
Moda&Lepota
Domen Valič se poglablja v lastnosti, ki nam niso v ponos