Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Je vaš šef sociopat? Preverite!

12. 3. 2017; 09.15
Avtor: V. M.
služba, šef, nadrejeni

Je vas šef sociopat? foto: profimedia

Ne, sociopati ne živijo varno ukleščeni na filmske trakove ali kot oddaljena zgodba, ki polni vrstice časopisnih stolpcev. Pravzaprav so povsod med nami. Kot gobe po dežju se vzpenjajo zlasti na vodilne položaje, kjer z ledeno ostrino rušijo pot do zastavljenih ciljev.

Sociopat. Beseda, ob kateri se zdrznete kajne? A je njen pojav precej pogostejši, kot je na besedo vajeno naše uho. Kaj pomeni? Gre za antisocialno osebnostno motnjo, katere značilnosti so popolna odsotnost empatije, pomanjkanje vesti, ledena hladnost, obsesivna želja po moči in nadzoru … Ko ne zrejo v oči svojih žrtev, si zlahka nadenejo masko šarmantnosti, a pomnite!, pod njo se posmiha preračunljiv obraz, ki ga vodijo le lastni interesi.



Vodilni položaj – prestol sociopatov
Družbena klima v kateri smo že davno pometli s temeljnimi vrednotami, je nadvse naklonjena sociopatom na vodilnih položajih. Ker so ledeno hladni tudi ko jim gori pod nogami in ker jih ne omejuje empatija, je njihovo iskanje rešitev veliko hitrejše ter učinkovitejše. Kako lažje uresničiti zastavljene cilje, kot z namestitvijo hladnokrvnega poveljnika, ki bo v vojsko podrejenih zarezal brez kančka vesti, neustrašno rušil omejitve in se sončil v soju prasketajočega požara. Kajti prav to ostane po njihovem pustošenju zla. Pogorišče uničenih odnosov, z vrednotami nataknjenimi na skrbno ošiljene kole.

Bogovi z rogovi
Pogled na ranjene žrtve sociopatu ne povzroča bolečine. Rad poplesava po robu zakona, se kratkočasi v kriminalnih vodah in se posmehuje šibkim žrtvam, ki tožijo nad nepravičnim življenjem. Trdno so prepričani, da imajo brezpogojno pravico do uveljavljanja svoje volje. Moralnih vrednot ne poznajo, koristi iščejo le zase, njihova igra poteka po njihovih lastnih pravilih.

Ste se znašli v krempljih sociopata?
Ste v navedenih značilnostih prepoznali vašega šefa? Se zdijo zdaj pretekli dogodki mnogo jasnejši? Razmislite ali si želite nadaljevati igro, ki vas že toliko časa peha na rob obupa.

Ne glede na to ali ste žrtev ali pomagač – pometite z iluzijo, da ga lahko spremenite. Morda vam lahko pomaga le lastna vojska, ki bo z združenimi močmi spremenila potek igre. Boste dvignili ščite ali klonili na pogorišču hladnokrvnega poveljnika, ki bo zamajal vašo vero v ljudi, pravico in samega sebe?

prejšnji članek
7 razlogov: Zakaj moškim ni všeč najljubši ženski spolni položaj?
Odnosi
7 razlogov: Zakaj moškim ni všeč najljubši ženski spolni položaj?
naslednji članek
FOTO: To fotografijo slavne igralke boste večkrat pogledali
Svet slavnih
FOTO: To fotografijo slavne igralke boste večkrat pogledali