nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stres ubija: pazite, da ne pregorite!

20. 6. 2016; 08.30
Avtor: NN
Stres
Ste pod stresom? Pripravili smo nekaj nasvetov, kako se izogniti različnim stresnim situacijam in ubežati neprijetnim zdravstvenim težavam.

Ko poiščete vir svojega stresa, ste s tem pravzaprav naredili prvi korak k boju proti njemu, čeprav je to pogosto laže reči kot narediti. Na srečo pa so strokovnjaki identificirali nekaj različnih stresnih delovnih situacij, zaradi katerih vam pogosto zavre kri v žilah. Preverite, kakšne vrste stresa pravzaprav poznamo in s katero vrsto se spopadate sami. Ko boste prepoznali stres, s katerim se spopadate, ga boste na koncu tudi laže pregnali iz svojega življenja.

Velika prezaposlenost

Profil: Vselej ste zasedeni in polno zaposleni. Od trenutka, ko pridete na delovno mesto, do minute, ko ga zapustite. Zaradi tega ste pogosto nervozni, čeprav imate malce svobode, ko ste v službi. Ko vas vprašajo, kaj natanko počnete v službi, ne znate razložiti, saj ste odgovorni za več projektov, a hkrati za nobenega.

Rešitev: Tovrstna delovna mesta, ki imajo sicer visoke zahteve, a hkrati malo nadzora nad celotnim dogajanjem ali projektom, ki je odvisen od več ljudi, povzročajo veliko psihološko obremenitev, je prepričan Peter L. Schnall, poklicni strokovnjak za stres na kalifornijski univerzi.

Tudi če ne morete vplivati na to, da bi bilo vaše delo manj zahtevno, več časa posvetite iskanju načinov, kako bi se lahko bolj vključili v odločanje ali kako bi lahko bdeli nad enim od projektov, saj bi vam to morda lahko olajšalo stresne situacije.

Kako poiskati fizične, duševne in čustvene rezerve in se spet napolniti z energijo?

Zapostavljenost

Profil: Delate tako, da imate občutek, da se boste zdaj zdaj pretrgali na pol, vendar po vašem mnenju ne dobite dovolj pohvale in zato tudi niste dovolj motivirani.

Rešitev: Tako imenovana prizadevno-nagrajena neravnovesja so recept za stres, zlasti med ljudmi, ki si želijo priznanja, pohvale. Poskusite z razpravo o svojih kariernih ciljih – kar s svojim šefom. Morda ne boste dobili nagrade, ki si jo želite, ali pa je ne boste dobili takoj, lahko pa bi pridobili rešitve o tem, kako izboljšati svoj položaj.

Tehnološki odvisnik

Profil: Hvala za blackberry, iphone ali katerikoli drug mobilni telefon, vaš prenosni računalnik in vaš dlančnik, ki jih imate vedno pri roki, saj vam jih je velikodušno poklonilo podjetje, za katero delate. Zdaj ste svojim nadrejenim na razpolago ves čas in ste tako rekoč kar naprej povezani s pisarno in delom. Vaše delo vstopa tudi v vaš prosti čas, zato se nekako prepletata oziroma se ne razlikujeta.

Rešitev: Stres, ki ga povzroča tehnologija ali t. i. tehnostres, je pomembno in rastoče vprašanje, pravi dr. Rosch, ki je tudi klinični profesor medicine in psihiatrije na medicinskem kolidžu v New Yorku.

Da se zaščitite pred duševnimi in telesnimi napori, ki vas spremljajo na vsakem koraku, preprosto morate poiskati način, kako se izključiti (dobesedno). Postavite si časovno omejitev, na primer: dosegljivi ste med deveto zjutraj in sedmo zvečer, nato pa izklopite vse svoje tehnološke naprave in se osredotočite na to, kako si boste umirili misli in se napolnili z energijo.

Cameron Diaz ima v času stresnih snemanj veliko težav z aknami.

Pregorevanje

Profil: Kar naprej ste pretirano izčrpani, tako fizično kot čustveno. Kar naenkrat pridete do točke, ko naloga v službi za vas postane pretežka zaradi napora, in takrat se počutite, kot da ste na robu joka. Počutite se, kot da stojite pred prepadom, in da vas bo vsak čas nekdo porinil vanj.

Rešitev: Čeprav je pomen besede pregorevanje precej ohlapen, je to tehnična definicija hude izčrpanosti, ki izhaja iz dolgotrajne stresne situacije na delovnem mestu. Pregorevanje oziroma izgorevanje se najpogosteje pojavlja v zelo natrpanih stresnih okoljih, na delovnih mestih, kjer si naloge sledijo druga za drugo in vam počasi uhajajo izpod nadzora.

Če doživljate občutek pregorevanja, se o tem pogovorite z nadrejenimi in raziščite, ali vam pri tem lahko pomaga nekaj trenutkov umirjenosti, kakšna naloga manj, rahla razbremenjenost ali pa celo dopust. O svojih občutkih se morate vsekakor pogovoriti z nadrejenimi, saj je to tudi pot, ki vas bo pozneje vodila do večje učinkovitosti na delovnem mestu. 

prejšnji članek
3D orgazem - kaj je to?
Njenih 5 minut
3D orgazem - kaj je to?
naslednji članek
Plavanje za dominantne, kolesarjenje za podredljive
Zdravje
Plavanje za dominantne, kolesarjenje za podredljive