zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kurkuma kot zdravilo

6. 2. 2024; 03.00
Avtor: Jej zdravo
kurkuma žlica krožnik miza

foto: Profimedia

Pozor, uživati jo je treba zmerno?

Znano je, da je kurkuma močan antioksidant in deluje protivnetno, antibakterijsko in antivirusno, zato velja za eno najbolj zdravilnih rastlin. Uporablja se za čiščenje krvi, prebavil in izločal, razstruplja jetra, pomaga pri težavah z žolčnikom in prebavo ter znižuje holesterol. Znanstveniki so ugotovili tudi, da zavira rast rakavih celic in naj bi preprečevala ali zavirala kožnega raka, raka dojk, jeter, želodca, dvanajstnika in debelega črevesja.

Kurkumin namreč selektivno ubija tumorske celice in spodbuja zdrave celice, da povečajo učinkovitost kemoterapije in obsevanja. Vsebuje tudi turmeron, spojino, ki spodbuja nastajanje novih nevronov in na ta način spodbuja možgane pri njihovem obnavljanju, zato naj bi delovala proti različnim degenerativnim možganskim boleznim. Po nekaterih raziskavah naj bi pomagala preprečevati Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter celo možgansko kap.

Zmernost

Kurkuma je sicer razmeroma varna za uživanje, odsvetujejo pa jo ljudem pred operacijami, saj povečuje tveganje za krvavitve, bolnikom, ki jemljejo zdravila za trombocite, ter nosečnicam zaradi stimuliranja maternice, kar povečuje tveganje za spontani splav. Kurkumi se je pametno izogniti tudi, če nameravate zanositi. Nikar pa je ne uživajte skupaj z aspirinom. Za preventivo je priporočeno uživati pol grama do en gram kurkume dnevno. Če se pojavijo težave, na primer alergijske reakcije ali prebavne težave, pa jo prenehajte uživati. Ker se kurkumin težje absorbira, povečajte učinkovitost absorbcije z dodatkom črnega popra, ki bo zdravilno moč kurkume še okrepil.

prejšnji članek
Zakaj bi morali jesti juhe?
Zdravje
Zakaj bi morali jesti juhe?
naslednji članek
Kakšen je prvi odziv na novo serijo Skrito v raju?
Svet slavnih
Kakšen je prvi odziv na novo serijo Skrito v raju?