nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vatirane palčke niso namenjene čiščenju ušes

30. 12. 2023; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
profimedia-0346985040

vatirne palčke foto: profimedia

Skoraj vsi jih poznamo in uporabljamo za čiščenje ušes, toda zdravniki svarijo pred drezanjem s palčkami po sluhovodu.

Vatirane palčke so sicer praktične, saj lahko z njimi odstranimo delčke zapackanih ličil in očistimo rane, z njimi lepo očistimo računalniško tipkovnico ali zalepimo majhne stvari. V ušesih pa nimajo kaj početi.

Vatirane palčke so nepotrebne

Kadar po prhanju, kopanju ali plavanju začutimo vodo v ušesih, avtomatično posežemo po njih. Zato pa so, kajne? Ne. Naše uho se namreč čisti samo. Ves čas. Drobcene dlačice s tako imenovanim migetanjem iz sluhovoda odstranijo vse, kar ni potrebno, da je tam: umazanijo, prah, luske kože in znoj. Skupaj s sekretom iz žlez sluhovoda tako nastane ušesno maslo.

Škodijo koži

Na poti do ušesa ušesno maslo opravlja pomembno nalogo: masti kožo sluhovoda in skrbi, da je lepo gladka. Ohranja tudi kislinski plašč, ki preprečuje prodiranje bakterij. Ko ušesno maslo pride v uho, se ga da lepo odstraniti s krpico ali kosmom vate.

Vnetna tveganja

Pod mehko glavico higienske vatirane palčke se skriva zares ostra konica palčke. In ravno s to si lahko res hitro poškodujete občutljivo kožo v sluhovodu. To lahko privede do resnih vnetij in pojava ekcemov.

vatirne palčke foto: profimedia

Uho se zamaši

Zgodi se najpogosteje: ušesno maslo se počasi potiska vse globlje v sluhovod. Ko se nabere veliko masla, se ustvari zamašek. Odstrani ga lahko le otorinolaringolog.

Vatirane palčke so nevarne

Zdravniki pacientom raje očistijo ušesa, kot pa obravnavajo tiste, ki so si z vatirano palčko prebodli bobnič. Ja, tudi to se zgodi! Luknjica se sicer včasih tudi sama od sebe spet zaraste, v nasprotnem primeru pa je potrebna operacija. Če se nočete odpovedati čiščenju ušes z vatiranimi palčkami, potem izberite tiste za dojenčke. Pri teh palčkah je vata na sredini nekoliko odebeljena, kar preprečuje, da bi posegli pregloboko.

prejšnji članek
Si pravilno umivate zobe?
Moda&Lepota
Si pravilno umivate zobe?
naslednji članek
RTV Slovenija delavce in novinarje poslala na čakanje
Svet slavnih
RTV Slovenija delavce in novinarje poslala na čakanje