Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj pozimi večkrat hrepenimo po nezdravih večernih prigrizkih

30. 1. 2024; 04.00
Avtor: T.D.
TEHTNICA, KILOGRAMI

TEHTNICA, KILOGRAMI foto: Dreamstime

Na povišanje telesne mase pozimi vplivajo številni dejavniki – od pomanjkanja vitamina D do zunanje temperature.

Povečanje telesne mase v zimskem času je težava, s katero se sooča veliko ljudi. Razlog pa ne tiči le v tem, da imamo ob koncu leta veliko praznovanj in s tem slavnostnih pojedin, temveč na pridobivanje dodatnih kilogramov vpliva še marsikaj.

Nižje zunanje temperature

Razlike v prehranjevalnih navadah se pri večini od nas pojavijo pozimi. Eden najbolj temeljnih razlogov za to je dejstvo, da je podnebje hladnejše. Ker so temperature nižje, naša telesa čutijo potrebo po dodatnem prehranjevanju, da bi si zagotovili dovolj energije.

Večerna lakota

Pozimi raven krvnega sladkorja pade, kar pomeni, da zvečer pogosteje hrepenimo po nezdravih in obilnejših obrokih, s čimer povečamo tveganje za pridobitev novih kilogramov.

Debelejša in ohlapnejša oblačila

Pozimi nosimo več slojev oblačil, ki so po navadi iz debelejših materialov in ohlapnejših krojev, s čimer lažje kot poleti skrijemo svojo postavo in morda niti ne opazimo dodatnih kilogramov, ki so se nakopičili. To povzroči, da manj kot po navadi pazimo na svoje prehranjevalne navade.

Dehidracija

Še en razlog za povečanje telesne teže v zimskih mesecih je posledica nezadostnega pitja vode. Poleti smo zaradi višjih temperatur bolj pozorni na hidracijo, pozimi pa na to kar malo pozabimo. Dehidracija ne povzroča le povišanja telesne teže, temveč povzroča tudi utrujenost in slabše počutje.

Premalo gibanja

Ko pogledamo glavne razloge za povečanje telesne teže, vidimo, da glavni razlog tiči v tem, da pridobimo več energije, kot jo porabimo. Večina si vzame oddih od telovadbe pozimi zaradi hladnega vremena. Ne prepustite se lenobi in malodušju. Vzljubite naravo tudi v hladnih in temnih mesecih. Primerno se oblecite in pojdite na svež zrak, s seboj vzemite tudi naglavno lučko. Vsaj pol ure gibanja na dan v naravi in na svežem zraku vam bo dobro delo. Če v tem ne najdete veselja, pa obiskujte vsaj vodene vadbe in fitnes.

prejšnji članek
Pharrell Williams bo dobil poseben film o svojem življenju
Kultura
Pharrell Williams bo dobil poseben film o svojem življenju
naslednji članek
Manj znani učinki avokadovega olja
Moda&Lepota
Manj znani učinki avokadovega olja