nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pekoč občutek v prsih zaradi praznične hrane?

22. 12. 2022; 04.00
Avtor: Mare Koren
zgaga

Če ste nagnjeni k pogostim napadom zgage, z jedilnika izločite mastno in ocvrto hrano. foto: Dreamstime

Več je pestrih okusov na mizi, toliko bolj tvegamo, da se bo telo uprlo. Kaj storiti, da se preteklega leta ne bomo spominjali po pekočem občutku v prsih?

Zgaga ali gastroezofagealna refluksna bolezen je posledica kislih sokov v želodcu, ki se stekajo navzgor v požiralnik, to je v cev, ki vodi od žrela do želodca. Dvojna zapora, ki sicer varuje požiralnik pred vsebino želodca, iz različnih razlogov, denimo zaradi slabega mišičnega tonusa, nosečnosti ali debelosti, odpove. Sluznica požiralnika tako ni ustrezno zaščitena pred škodljivimi učinki želodčne kisline, kar lahko povzroči vnetje in pekočo bolečino, zgago. Napadi zgage so po navadi kratki in razmeroma blagi, če pa vztrajajo, se lahko sluznica požiralnika poškoduje ali zabrazgotini. Tako lahko zgaga v redkih primerih povzroči krvavitve iz prebavnega trakta. Zgago začutimo takoj po zaužitju večjega obroka, lahko pa tudi ob sklanjanju. Zaznamo pekočo bolečino ali neprijeten občutek v prsnem košu za prsnico. V ustih imamo kisel okus, lahko pa tudi trdovratno kašljamo, spahuje se nam in zgodi se, da zaznamo kri v blatu ali bruhanju.

Kaj lahko storimo

Pred obroki jemljimo antacide, lahko tudi preventivno, saj nevtralizirajo želodčne kisline. Izogibajmo se pekoči in kisli hrani, živilom na osnovi paradižnika ter živilom z visoko vsebnostjo maščob, kot sta čokolada in sladoled. Mnogim povzroča težave zelenjava v kisu. Izogibajmo se tudi alkoholu in pijačam s kofeinom. Opustimo kajenje, in če je treba, tudi nekoliko shujšajmo. Uživajmo manjše količine hrane, da ne preobremenimo želodca, in izogibajmo se poznim večernim obrokom. Po jedi se izogibajmo telovadbi ali ležanju. Dvignimo posteljno vzglavje oziroma spimo na dodatnih blazinah, da je glava višje od nog. Če samopomoč ne pomaga, nam lahko zdravnik predpiše zdravila, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline. Le redko je potrebna laparoskopska operacija, pri kateri zatesnijo spodnjo zapiralko požiralnika.

napihnjenost

napihnjenost foto: dreamstime

prejšnji članek
Film slovenske režiserke med kandidati za oskarja
Svet slavnih
Film slovenske režiserke med kandidati za oskarja
naslednji članek
Zaužitje snega lahko vodi do želodčnih težav
Zdravje
Zaužitje snega lahko vodi do želodčnih težav