pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi starih naprav ne morejo do preiskav?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Roke proč!

30. 4. 2017; 02.00
Avtor: Lea Pufek
ženska

foto: Arhiv Bodi zdrava

Čeprav so roke najbolj priročno orodje našega telesa, vendarle obstajajo predeli, ki se jih z rokami ne bi smeli dotikati.

Mnoge študije kažejo, da so naše dlani najbolj umazan del naših teles, zato imajo ključno vlogo pri prenosu bacilov, ki so v zimskih dneh še toliko bolj na pohodu. Tudi če si roke redno temeljito umivate, so kmalu spet izpostavljene bacilom in bakterijam, saj so najbolj v stiku z 'nečistim' okoljem. Če si že nekaj časa niste postrigli nohtov ali radi nosite veliko ročnega nakita, potem ste še toliko bolj obloženi z vsemi bakterijami in drugimi skritimi mikroskopskimi grožnjami, ki se skrivajo v gubah vaših dlani. In če so roke bakterijsko tako izpostavljen del, je seveda logično, da se tistih najbolj občutljivih predelov naših teles z njimi ni priporočljivo dotikati.

Ušesni kanal

Tako kot si praviloma ušes ne bi smeli čistiti z vatiranimi paličicami, v njih ne bi smeli potiskati tudi prstov, kadar čutimo srbenje. Zakaj? Ker v ušesa pravzaprav ne bi smeli potiskati ničesar. Koža v ušesnem kanalu je namreč precej tanka in kakršno koli draženje bodisi s prstom ali predmetom (pa naj bo ta še tako mehak in prefinjen, kot je vatirana paličica) lahko pripelje do drobnih prask in raztrganin. Te so lahko precej nevarne, saj so ušesa eden najbolj občutljivih delov telesa in precej dovzetna za vnetja. Če pa se v te drobne poškodbe tanke kože ujamejo še bakterije z naših prstov, stvar lahko postane precej neprijetna in nevarna. Če vas v notranjosti ušes nenehno srbi, ne poskušajte raznih domačih zdravil in prijemov, ampak obiščite otorinolaringologa, ki bo znal najti rešitev za vašo težavo.

Obraz

To ne more biti res, boste rekli. Kako pa naj si drugače umijemo obraz kot z rokami? Za umivanje obraza in nanašanje kozmetike so roke povsem sprejemljive, to pa je tudi vse, kar z njimi na obrazu lahko počnemo. Vsega drugega se preprosto izogibajte. Izogibajte se stiskanja mozoljev, izogibajte se dotikanja obraza … Kakršen koli nepotreben stik umazanih rok s kožo na obrazu lahko pripelje do bolezni ali izbruha neželenih mozoljev. Na površini naših prstov so namreč telesu lastna olja, ki pri dotikanju obraza zamašijo pore in posledično povzročijo mozolje.

Preberite še, kako Jasno Kuljaj ohranja vitko linijo.

prejšnji članek
Domači balzam za ustnice, ki vas bo navdušil
Moda&Lepota
Domači balzam za ustnice, ki vas bo navdušil
naslednji članek
Helena Blagne objavila sporočilo istospolnim parom
Svet slavnih
Helena Blagne objavila sporočilo istospolnim parom