državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odpravite utrujenost, zaživite polno!

5. 12. 2016; 10.16
Avtor: L.P.
spanje, budilka, ženska, postelja

Stopite iz cone udobja in zaživite! foto: Profimedia

Ali veste, kaj je eden glavnih vzrokov za utrujenost? Morda veste, pa si nočete priznati, saj je cona udobja za vsakega izmed nas nekaj najlepšega …

Ko je potrebno stopiti iz cone udobja, smo si vsi zelo podobni. Zelo težko naredimo korak naprej. A prav določene spremembe lahko vplivajo na naše razpoloženje, z njimi lahko odpravimo utrujenost. Tako meni strokovnjakinja za zdravo in naravno življenje Irma Dolinar. Zaupala nam je nekaj nasvetov, s katerimi bomo hitro lahko odpravili utrujenost. Ampak … potrebne bodo spremembe!


»Naše telo postane utrujeno, če ne prejema prave hrane. To ne pomeni samo hrane iz narave, torej živo hrano, to pomeni tudi energetsko hrano. Sem spada svetloba, sonce, zrak, izvirska voda, skratka stik z naravo. Ob gledanju televizije in ležanja na kavču, letanja po kuhinji, tega ne bomo dobili,« razloži Dolinarjeva.


Spremembe bodo pregnale utrujenost
Če smo utrujeni, je potrebno narediti spremembo v svojem življenju. Poskrbeti je potrebno za zdravo hrano, ki nas poživlja in nam pomaga živeti vsak sleherni dan. Čez zimo ne posegajmo preveč pogosto po sladkorjih, saj, če smo iskreni, vemo, kakšno je naše počutje, ko pojemo par piškotov ali kaj podobnega – počutje za ležanje. Potrebno je užiti več korenaste zelenjave, zelje, ohrovt, brokoli, repo, vse to pa lahko pridelamo tudi sami, če imamo možnost. V tem letnem času so zelo priporočljiva tudi jabolka.


Zeliščni čaji, ki preženejo utrujenost
Dolinarjeva svetuje zeliščne čaje, ki grejejo in poživljajo. To so šipek, kamilica, žajbelj, rožmarin, melisa, lipa …


Priporoča tudi eterična olja, s katerimi si pomagamo tako, da si pripravimo izparilnik. Zelo priporočljiva eterična olja proti utrujenosti so limona, pomaranča, rožmarin, evkaliptus, sivka, geranija, ingver, bor, smreka, cedra. Vsa ta eterična olja pa tudi zelo prijetno dišijo in nam s svojim vonjem prav lepo odišavijo in očistijo prostore, v katerih se bomo počutili lepo.


Gibajte se
Deževno ali hladno vreme nista izgovor za to, da ostajam v stanovanju. V vsakem vremenu naše telo potrebuje gibanje. Vsak dan vsaj za pol ure. Naše telo potrebuje tudi vitamin D, tega pa nam nudi sonce.


»Nastavite mu obraz in dlani, kjer se vitamin najbolj absorbira. Privoščite si sprehod ali kaj podobnega, kar vam najbolj ustreza. Potrebno je namreč umiriti svoje misli in svoje telo. Če smo umirjeni, so naše misli popolnoma drugačne kot če smo nervozni, če hitimo, če smo utrujeni. Če imate možnost in seveda želje, se priključite skupini, kjer se učijo umirjanje telesa in misli skozi meditacijo,« svetuje Dolinarjeva.


Naše telo je naše življenje
Naše telo je ogledalo našega življenja, torej če je utrujeno, če ste brez volje, depresivni, to pomeni, da nekaj počnemo narobe. Poslušajte svoje telo, ki vam stalno govori, kaj potrebuje, kaj mu ustreza in kaj ne. Le tako boste lahko živeli lahkotno, ne glede na to ali je zunaj dež, megla, sonce ali mraz. In ko ste zadovoljni, so posledično zdrave tudi vaše misli, kar pa je pogoj za lepo življenje.


Pišite!
Napišite si na list papirja, kaj čez dan naredite zase. Na primer, kaj pojeste, kdaj vstanete, kdaj greste spat, kakšni pridete iz službe, kaj vas utruja, kaj vam ni všeč, za katere stvari vam zmanjka časa, kaj bi radi počeli, če bi imeli več časa … Pišite si teden dni, nato pa naredite analizo:
Kakšna je vaša prehrana in kaj boste novega vnesli vanjo? Koliko časa spite – dovolj, premalo, preveč? Zakaj se odpravljate prepozno spat in kako lahko to spremenite? Kaj vas v službi izčrpava ( mogoče delo, mogoče odnosi, vožnja …)? Kaj vam ni všeč, pa to vseeno počnete? Kam bi šli, če bi imeli več časa? S čim bi se najraje ukvarjali?


»Ko boste prišli do konca in analizirali vse to, vam bo vse jasno in če se boste premaknili iz svoje cone udobja ter naredili korak v pravo smer, ste zmagali in utrujenost bo le še spomin. Privoščim vam,« še pravi Dolinarjeva.


Še več o Irmi Dolinar boste našli tukaj.

prejšnji članek
Presenečenje: Ali takšna obleka pristoji znani dami?
Moda&Lepota
Presenečenje: Ali takšna obleka pristoji znani dami?
naslednji članek
Do lepega nasmeha brez čakanja in astronomskih stroškov!
Moda&Lepota
Do lepega nasmeha brez čakanja in astronomskih stroškov!