pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jogurt, belo zlato

3. 12. 2016; 01.00
Avtor: R.Š, Janja Grativa
jogurti kozarec
Jogurt je staro, zdravo in hranljivo živilo, polno beljakovin in mineralov. Vsak ga lahko pripravi doma. Kako, vam razkrivamo v Maji.

Jogurt je okusno, zdravo in lahko živilo, ki se še posebej prileže v vročih poletnih dneh. Po naključju so ga odkrili naši predniki in zato izraz jogurt izhaja iz turškega jughurut in pomeni navadno skisano mleko. Odličen je sam - v svoji čvrstejši ali bolj tekoči različici, saj odžeja in nasiti, pa tudi kot sestavina mnogih okusnih jedi. Kdo ne pozna tzatzikija, slovite grške jogurtove omake s kumarami, ki kot priloga tekne k jedem z žara?

Različice jogurta

Najbolj znan je zagotovo jogurt iz kravjega mleka, na voljo v različicah z manjšim ali večjim deležem maščobe in dodanim sadnim deležem. A tudi iz ovčjega ali kozjega mleka se lahko pripravi odličen jogurt! Vegetarijanci pa seveda prisegajo na jogurtov približek iz sojinega »mleka«.

Kako iz mleka nastane jogurt?

Jogurt nastane v procesu fermentacije, to je kisanja mleka, ko pasterizirano, segreto mleko obdelamo z mlečnokislinskimi bakterijskimi kulturami. Te bakterije mlečni sladkor - laktozo - pretvarjajo v mlečno kislino. Ker bakterije ljubijo toploto, je za nastanek jogurta potreba visoka temperatura - od 42 do 45 stopinj. Kisanje se konča, ko zmanjka laktoze ali ko jogurt ohladimo.

Kako si sami pripravimo jogurt?

Potrebujemo liter mleka in lonček navadnega jogurta. Mleko zavremo in ohladimo. Potem ga ponovno segrejemo na 38 do 42 stopinj, vmešamo  jogurt, dobro premešamo in vlijemo v steklene kozarčke. Te pokrijemo in za 4 ure položimo v pekač, ki ga postavimo v rahlo ogreto pečico. Ohladimo in shranimo v hladilniku. Počaka tudi do deset dni!

prejšnji članek
Grozdje vas ščiti pred vsem
Moda&Lepota
Grozdje vas ščiti pred vsem
naslednji članek
S kefirjem bodo vaši lasje znova zasijali!
Moda&Lepota
S kefirjem bodo vaši lasje znova zasijali!