pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Revma je lahko celo ozdravljiva

20. 11. 2016; 09.00
Avtor: Adriana Dolinar/Zarja
ženska

foto: Pixabay

Kateri so ključni igralci, ki sočasno skrbijo za zdravje tako sklepov kot kosti?

Artritis (revma, osteoartritis) je, kot menijo številni naturopati, lahko celo ozdravljiv, če se ga lotimo celostno. Če se odločite za takšen pristop, bodite vztrajni in disciplinirani. Treba bo paziti na ustrezno hidracijo telesa, prehrano, ki krepi kosti in pomaga odpravljati vnetja sklepov, redno bo treba jemati določena prehranska dopolnila ter poskrbeti za pravšnjo telesno aktivnost itd. Ker je strani za vsa ta poglavja tu premalo, se bomo tokrat osredotočili le na ključne igralce, ki sočasno skrbijo za zdravje tako sklepov kot kosti. Ravnovesje med njimi je namreč pomembno, da se kalcij ne nalaga v mehka tkiva sklepov, mišic, žil ..., ampak v kosti in zobe. To so vitamin K2, D, magnezij, kalcij in bor.

Vitamin K2 

Kadar uživamo velike količine kalcija ali vitamina D, primanjkuje pa nam vitamina K2, kosti ne bomo okrepili. Te bodo še naprej krhke, naši sklepi pa bodo vse bolj »trdi«. K2 je namreč vitamin, ki skrbi, da kalcij lahko potuje v kosti in zobe, poskrbel pa naj bi tudi za prerazporejanje že napačno naloženega kalcija (iz mehkih tkiv) v kosti. Danska študija tako dokazuje, da so imeli moški, ki so uživali največ vitamina K2, kar za 51 odstotkov manjše tveganje, da umrejo zaradi srčnega infarkta. Zaradi pozitivnih učinkov K2 ob osteoporozi pa je Japonska ta vitamin razglasila kot zdravilo za njeno zdravljenje. Torej z uživanjem tega vitamina lahko hkrati okrepimo kosti in zmanjšamo težave s sklepi. Največ vitamina K2 najdemo v fermentiranem sojinem živilu nato, veliko pa ga je tudi v ekoloških polnomastnih mlečnih izdelkih, kot so maslo, kuhano maslo (gi) in določene vrste sirov (gavda, edamec, brie …).

foto: Pixabay

Vitamin D 

Vitamin D3 pomaga telesu pri vsrkavanju kalcija v telo in pri preprečevanju njegove izgube iz kosti. Kadar nam tega vitamina primanjkuje, bo telo izkoristilo le od deset do petnajst odstotkov kalcija iz zaužite hrane. To pa ni slabo le za kosti.

Številne študije dokazujejo, da je kronično pomanjkanje vitamina D ključni razlog v ozadju avtoimunskih obolenj, kot je tudi revmatoidni artritis. 22 različnih študij pa je dokazalo, da vitamin D pomaga obnoviti sklepe in zmanjšati bolečine ob osteoartritisu. Jemanje kalcija skupaj z vitaminom D tudi dokazano zmanjšuje indikatorje tihega vnetja v telesu. Torej bo tudi preskrba telesa z vitaminom D hkrati pozitivno vplivala na zdravje tako kosti kot sklepov.

Najboljši naravni način povečanja vitamina D3 v telesu je vsakodnevno »uživanje« sončnih žarkov. Ne bojte se, sonce ni tako nevarno, kot nas želijo prepričati! Varno se sončite neprekinjeno vsak dan vsaj 30 minut, pa boste telesu zagotovili dovolj vitamina D. V 15 do 30 minutah sončenja se namreč v telesu ustvari toliko vitamina D, kot če bi ga zaužili 15000 IE. Ker je pozimi takšno »uživanje« sončka omejeno, si je dobro preskrbo z D3 zagotoviti še z jemanjem prehranskih dodatkov. Hrana sicer je lahko vir tega vitamina, a po dosedanjih raziskavah lahko z njo nadomestimo le približno deset odstotkov telesnih potreb po tem vitaminu. Primanjkljaj je zato dobro nadomestiti npr. z jemanjem olja jeter polenovke. Več o zmotah glede sonca in o izbiri kakovostnih virov vitamina D si preberite v knjižici Resnice in zmote o soncu, ki jo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/.

Oblaki se bodo umikali. foto: Pixabay

Kalcij 

Kalcij je pomemben mineral ne le za zdravje naših kosti, ampak za zdravje celotnega telesa. Ker kot bazični mineral pomaga pri vzdrževanju kislo-bazičnega ravnovesja v telesu, nas varuje pred širokim spektrom težav, ki zaradi zakisanosti telesa lahko nastanejo (npr. večja nagnjenost k okužbam, poslabšanje težav s sklepi itd.). Če kalcija primanjkuje, ga bo telo črpalo iz kosti. Zato številni menijo, da je ob osteoporozi pomembneje odpraviti zakisanost telesa kot pa zgolj dodajati kalcij, torej odpraviti razloge, zaradi česar kalcij izginja iz kosti.

Po drugi strani pa tudi stroka ugotavlja, da ob osteoporozi dodajanje kalcijevih pripravkov v velikih odmerkih ni najboljša izbira. Včasih so v primeru te bolezni priporočali jemanje več kot 1200 mg kalcija na dan, danes ugotavljajo, da je dovolj že veliko manjši odmerek. Več raziskav je npr. potrdilo, da lahko že jemanje 100 mg kalcija na dan pri ženskah po menopavzi zmanjša izgubo kostnine za do dva odstotka. Večji odmerki ne prinesejo boljših rezultatov, še več, raziskovalci ugotavljajo, da je lahko že dodajanje več kot 400 ali 600 mg kalcija nepotrebno ali pa celo obremenjujoče za telo. Zakaj, berite v nadaljevanju.

V primeru, da dodaten kalcij potrebujemo, je najbolje izbrati oblike, ki so telesu lažje dostopne. Takšne so npr. vezave kalcija v obliki citrata, fumarata, laktata, glukonata itd. Karbonatne oblike kalcija telo teže uporabi. Kljub temu je med slednjimi izjema kakovosten koralni kalcij. Ta sicer vsebuje karbonatni kalcij, a ga telo zaradi obilice spremljajočih vitalnih snovi v pripravku vseeno dobro izkorišča. Kalcija pa lahko veliko zaužijemo tudi z izbrano naravno prehrano. Npr. z rezino ekološkega sira (50 g) vrste ementalec ga lahko dobimo 510 mg, z isto količino parmezana pa celo 612 mg. S kalcijem bogato živilo, ki ga lahko telo dobro uporabi, lahko pripravimo tudi sami doma.

foto: Pixabay

Magnezij 

Tudi magnezij pomembno sodeluje v metabolizmu kalcija ter tako skrbi za zdravje kosti in sklepov. Ko smo zdravi in mladi, je priporočljivo razmerje količin zaužitega kalcija in magnezija 2 proti 1. Takšno je na primer razmerje med tema elementoma v koralnem kalciju. Ko pa se staramo in bolehamo za različnimi obolenji ali ko nam primanjkuje določenih vitalnih snovi, kot je npr. K2 ali bor, je treba razmerje količin kalcija in magnezija prilagoditi. O tem več v nadaljevanju.

Dober vir magnezija so poleg koralnega kalcija tudi kristalčki magnezijevega klorida oziroma nigari granule. Zaužijete jih tako, da ustrezno količino kristalčkov raztopite v vodi. Kadar so potrebe telesa po magneziju velike, ga lahko v telo vnašate še prek kože. Za to potrebujete magnezijev klorid in navadno ali destilirano vodo, ker zdrži dlje od navadne. Eno skodelico vode zavrite, zlijte v večjo posodo in dodajte eno skodelico kristalov magnezijevega klorida. Zmešajte, da se kristali stopijo, in ohladite. Znova zmešajte in vlijte v stekleno posodico s pršilko. Enkrat na dan popršite pripravek po okončinah in trupu. Pustite, da se vpije, in šele po eni uri splaknite kožo.

foto: Profimedia

Bor 

Poleg zgoraj omenjenih je mogoče prav bor tisti, ki vam lahko še najbolj pomaga pri osteoporozi ali pa artritisu. Raziskave so pokazale, da je v primeru artritičnih težav v prizadetih sklepih in bližnjih kosteh za polovico manj bora kot v zdravih sklepih in kosteh. Prav tako bora primanjkuje v sklepni tekočini artritično prizadetega sklepa, ki hrani in neguje sklepni hrustanec. Še več, z dodajanjem bora so se kosti močno okrepile, enkrat hitreje pa so se celili tudi zlomi kosti. To so potrdile študije tako na ljudeh kot na živalih. Zanimivo je, da se je zlomljena kost noge zacelila tudi pri konju! Običajno namreč menijo, da konj z zlomljeno nogo nima možnosti okrevanja. Z jemanjem bora pa naj bi po mnenju zdravnika Rexa Newnhama lahko ne le blažili, ampak celo odpravili osteoporozo in različne oblike artritisa.

prejšnji članek
Prihajamo k pameti: Raka materničnega vratu je vse manj
Zdravje
Prihajamo k pameti: Raka materničnega vratu je vse manj
naslednji članek
To so nezdrava zdrava živila!
Zdravje
To so nezdrava zdrava živila!