nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sadje lahko škoduje zdravju!

27. 5. 2016; 07.30
Avtor: A.P.
fruit-plate-1271943_1920

foto: Pixabay

Sadju vsi pripisujemo le zdrave učinke na naše zdravje, vendar s pretiravanjem uživanja sadja lahko pride tudi do negativnih učinkov.

S spremembo letnega časa v vroče poletne dni, se spremeni tudi naš tek, saj nam poleti bolj paše jesti lahke stvari, kot je sadje in solata. To je sicer zelo zdrav izbor, vendar s pretiravanjem lahko pride tudi do negativnih učinkov.

Sadje pride v paketu z vlakninami in potrebnimi vitamini, vendar ne smemo pozabiti, da vsebuje tudi sladkor. Če pretiravamo z uživanjem nekega sadja, se nam lahko zgodi, da si z načeloma zdravo prehrano, pridobivamo tudi neželene kilograme.

Na količino uživanja sadje morate paziti pri bananah in grozdju. Če vam paše jesti sadje v večjih količinah, si raje privoščite jagode, hruške, maline, brusnice, lubenico ali papajo, saj imajo nižji glikemični indeks. Da pa se ne boste stalno obremenjevali s tem, koliko naravnega sladkorja pojeste v vašem najljubšem sadju, se zanašajte na pravilo dveh, kar pomeni, da omejite uživanje sadja na dva različna sadeža ali dve skodelici narezanega različnega sadja na dan.

Ne pozabite na to, da različni smoothieji tudi štejejo. Če jih uživate, raje zmanjšajte vnos svežega sadja na dan, ko ste si že privoščili smoothie.

Vlakna iz sadja pomagajo pri absorpciji sladkorja, kar pa zagotavlja, da ne pride do nenadnih dvigov ali padcev energije, za še boljši učinek pa lahko sadje kombinirate z oreščki, semeni in podobno.

prejšnji članek
Kuharija na velikem platnu
Kulinarika
Kuharija na velikem platnu
naslednji članek
Kako lahko preprečite pojav mozoljev?
Moda&Lepota
Kako lahko preprečite pojav mozoljev?