1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zelena molekula zdravja

20. 5. 2016; 03.25
Avtor: Sendi Lešnjak/Zarja
ženska zelenjava
Zakaj je zelenjava tako zdrava?

V mnogih pogledih narava kar sama poskrbi za učinkovine, ki nam pomagajo pri marsikateri težavi. Ena od teh je posebna molekula, ki daje zelenim rastlinam njihovo barvo in jim z vsrkavanjem sončne svetlobe omogoča pridobivanje energije, torej dihanje – to je klorofil.

Strupi – podlaga za bolezni

Hrana, voda in zraka, obremenjeni  s strupenimi snovmi, zastrupljajo kri, tkiva in celične tekočine. Te strupene razmere postanejo podlaga za bolezni in propadanje. Nobeno zdravilo ali operacija ne more rešiti težave, saj vzroki niso mikrobi ali prirojene napake, zastrupljeni so kri in tkiva človeškega telesa – s tujko povedano pride do toksemije. Edina rešitev je odstranitev resničnega vzroka, torej strupov,  ki onesnažujejo kri in tkiva; to ščiti tudi pred rakavimi obolenji.

V dvojno slepi raziskavi med posamezniki s povečanim tveganjem za razvoj raka na jetrih zaradi izpostavljenosti aflatoksinom (pogostim v hrani) se je izkazalo, da klorofilin (aktivna učinkovina v tekočem klorofilu) zmanjša poškodbe DNK zaradi vpliva aflatoksina.

Celice potrebujejo kisik

Že od majhnega so nam govorili, da moramo jesti veliko zelenjave, če želimo zrasti in imeti veliko moči. Veliko zaslug za to moč rastlin ima prav klorofil. Je namreč skoraj identičen molekuli hemoglobina v rdečih krvnih telescih, ki omogoča oskrbo naših celic, tkiv in organov s kisikom. Razlikujeta se le v tem, da ima klorofil v centru magnezijev atom, hemoglobin pa železo. Podobno strukturo imajo le še mioglobin (mišice), citokromi (encimi) in nekatere fotosintetske bakterije. Vsi so v tesni povezavi s kisikom, brez katerega življenje ne bi obstajalo. Z vnosom klorofila, pa naj bo to s svežo zelenjavo ali v koncentrirani obliki s tekočim klorofilom, skrbimo za zdravje in obnovo rdečih krvnih celic, čistimo kri, podpiramo svoj energijski metabolizem ter celovito obnovo organizma.

Izjemna naravna snov, ki učinkuje s klorofilom, je tudi silimarin, aktivna učinkovina v pegastem badlju. Je zmes flavonoidov, močnih antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe jetrnih celic zaradi snovi, ki pri presnovi v jetrih povzročajo nastanek prostih radikalov.

prejšnji članek
Maratonski porod: Maja Martina Merljak rodila sina
Svet slavnih
Maratonski porod: Maja Martina Merljak rodila sina
naslednji članek
Čisto črevo v vsako telo
Zdravje
Čisto črevo v vsako telo