pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opazujte svoje nohte

21. 4. 2016; 09.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
nohti, zdravje
Večina žensk skrbi, da so njihovi nohti vedno lepo oblikovani, pobarvani in okrašeni po zadnji modi. Kaj pa zdravje nohtov?

Z izjemo lepotičenja pri ženskah nohtom navadno posvečamo premalo pozornosti. Ker so pač tisti roževinasti izrastek, ki ga moramo vsake toliko postriči, se nam navadno zdi, da pravzaprav ne bi smeli imeti nikakršnega pomena pri našem zdravju. A se naše zdravje tako kot na drugih delih našega telesa odraža tudi na nohtih. Zato je dobro, da smo pozorni na spremembe na nohtih in obnohtnih tkivih, saj so te lahko kazalec mnogih resnih bolezni in okvar. Nekatere nepravilnosti na nohtih so lahko, denimo, prisotne že več let in jim zato ne pripisujemo velike pomembnosti, a so lahko povezane z nekaterimi drugimi simptomi, ki so prav tako prisotni ves ta čas, oboji pa opozarjajo na pomembno zdravstveno težavo. Zato opazujte svoje nohte. 

Kakšni so zdravi nohti?

Zdrave nohte najlažje prepoznamo po gladki površini, enakomerni trdoti in barvi, brez madežev in belih pikic. So rahlo rožnate barve, ki pa je posledica barve podnohtja, ki je vidna prek sicer prozornega nohta. Z izjemo prirojene neobičajne raščenosti nohtov so zdravi nohti sicer enakomerne širine od korena do konice. Navpični grebenčki na nohtu ali beli madeži, ki na nohtu nastanejo zaradi udarcev, so lahko prisotni tudi na zdravih nohtih in so neškodljivi.

Pravilna nega nohtov

Nekatere nepravilnosti na nohtih so lahko tudi posledica nepravilne nege nohtov. Težave, kot sta cepljenje in lomljenje nohtov, so pogosto posledica mehanskih dejavnikov (izrabljanje nohtov pri vsakodnevnih opravilih, tipkanje, delo s papirjem), grobih detergentov, agresivnih odstranjevalcev laka ter hladnega in suhega vremena. Da bi se izognili cepljenju nohtov zaradi naštetih dejavnikov, jim je treba zagotoviti ustrezno nego. Izogibati se je treba agresivnim sredstvom za nego nohtov, pri delu z vodo in detergenti nositi zaščitne rokavice, nohte pred striženjem namakati v kopeli, jih striči naravnost in piliti v eno smer, da s tem ne odpiramo konice nohta (po domače: da s piljenjem v obe smeri ne sceframo konic). Nohtom večkrat privoščite kopel z oljem čajevca ali pa vanje vtrite ognjičevo kremo za roke, mandljevo ali olivno olje.

Nohte je treba tudi nahraniti

Tako kot v vseh primerih je tudi v primeru nohtov zdravje najlažje doseči s prehrano. Za zdrave nohte je treba telesu zagotoviti dovolj vitaminov in mineralov, zlasti vitaminov A, D in E, ter železa, kalija, cinka in kalcija. Vitamina A in D se pretežno nahajata v mesu, mleku in mlečnih izdelkih, ribah, školjkah in jajcih, z vitaminom E pa so bogati oreščki, soja, korenje, koruza in špinača. Iz omenjene hrane boste prav tako telesu zagotovili ustrezne minerale, saj se železo, kalij, cink in kalcij nahajajo v mesu, mleku in mlečnih izdelkih ter v zeleni zelenjavi in figah.

A kljub ustrezni negi in prehrani se na naših nohtih lahko pojavijo nepravilnosti. In v teh primerih moramo biti pozorni, saj lahko opozarjajo na resna zdravstvena stanja.

Brazde

Brazde na nohtih se lahko pojavljajo prečno in vzdolžno. Kot že omenjeno, vzdolžne brazde niso škodljive, saj se najpogosteje na nohtih pojavijo z leti. Veliko bolj pomembno opozorilo so prečne brazde. Te se po navadi pojavijo, kadar je naš organizem izčrpan, torej kadar mu primanjkuje določenih snovi. Takrat noht začne rasti počasneje in takrat nastanejo brazde. Izčrpanost organizma, ki povzroči prečne brazde, pa je lahko posledica preobremenjenosti srca, črevesnih okužb, vročinskih obolenj, ošpic ali pljučnice. Prečne brazde se lahko pojavijo tudi kot posledica kožnih obolenj.

Vdolbinice

Redko se osamljene vdolbinice pojavijo tudi pri zdravih posameznikih, saj so posledica motenj v nohtni zasnovi. Kadar pa se pojavijo v velikem število in po več nohtih, so lahko znak nekaterih kožnih bolezni, kot sta dermatitis ali luskavica. Kožne bolezni se na nohtih lahko odražajo tudi kot hrapavi nohti.

Svetle lise na nohtih

Drobne svetle lise na nohtih so lahko posledica pomanjkanja cinka. Kadar pa so lise večje, jih ločimo glede na to, kako se pojavljajo. Prečne svetle lise so lahko znak sistemskih obolenj, kot na primer znižane vrednosti krvnih beljakovin ali zastrupitve. Kadar pa se lisa kaže kot bela polovica nohta pri korenu, lahko to opozarja na srčna ali jetrna obolenja ali slabokrvnost. Na težave z jetri opozarjajo tudi povsem beli nohti.

Rumeni nohti

Nohti lahko porumenijo zaradi prisotnosti glivic ali prevelike količine karotena. Včasih so takoj rumeni tudi po tem, ko z njih odstranimo lak. Takrat jih očistimo še z limonovim sokom in morali bi biti rožnati. Če so še vedno rumeni, lahko nakazujejo na sladkorno bolezen, pljučne bolezni in zlatenico.

Rahlo modrikasti nohti

Nohti pomodrijo takrat, ko telo ne dobiva dovolj kisika, kar je lahko posledica pljučnice ali ostalih pljučnih okužb, lahko pa gre tudi za težave s srcem.

Črne lise pod nohti in v nohtu

Če ne gre za posledico močnega udarca ali priprtja, potem so črne lise ali brazde pod nohtom ali v nohtu lahko posledica melanoma, izredno nevarnega kožnega raka.

Lopatasti nohti

Nekateri ljudje se s tako obliko nohtov že rodijo – to so nohti, ki se proti konici močno razširijo. Če se s takimi niste rodili, je velika verjetnost, da gre za povečano delovanje vaše ščitnice. Lahko pa je vzrok za njih tudi kronično pomanjkanje železa ali revmatično obolenje.

Odebeljeni nohti

Za zadebelitev nohtov so po navadi kriva srčna in pljučna obolenja in z njimi povezano kronično pomanjkanje kisika. Lahko gre tudi za težave z ledvicami in jetri.

Ločevanje nohtov od prstov
Zlasti se to pogosto dogaja na palcih in mezincih, in sicer na konicah in ob straneh. To opozarja na motnje delovanja ščitnice. Podobno je tudi s tako imenovanimi nohti v obliki žlice – nohti, pri katerih je na sredini nohta vdolbina.

Zadebelitev prstnih konic in zakrivljenost nohtov navzdol

Če se vam to pojavi z leti (torej s tem niste rojeni), je to kazalec pljučnih bolezni in okvar, saj je stanje posledica slabega pretoka kisika.

prejšnji članek
Madonna povsem na tleh ob smrti slavnega pevca!
Svet slavnih
Madonna povsem na tleh ob smrti slavnega pevca!
naslednji članek
Izpadanje las je lahko svarilo
Zdravje
Izpadanje las je lahko svarilo