državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitra hrana - ne, hvala!

5. 8. 2016; 07.30
Avtor: N.N.
uvodna
Fast food ali junk food, kot ga imenujejo Američani, je doživel razcvet v Evropi konec osemdesetih let.

Ogromno raziskav o škodljivosti tako priljubljenega prehranjevanja je bilo že narejenih in vse so potrdile, da tovrstno prehranjevanje v otroštvu in mladosti vpliva tudi na poznejša tveganja za bolezni srca in ožilja ter je nemalokrat tudi krivec za čezmerno težo.

Povprečni Američan obišče tovrstne restavracije približno štirikrat tedensko, mladi in študentje večkrat, celo do osemkrat tedensko. Večina si rajši kot juho iz brokolija ali cvetače, lahke rižote, solate in jogurta izbere pico, ocvrt krompirček, dunajski zrezek, hamburger ali čokolado ... takšna je resničnost. Še sreča, da se človek spreminja, in ko odrašča, se mu spreminja tudi okus in spoznanje, kaj je zanj zdravo in kaj manj.

Diši že za vsakim vogalom

Pravzaprav dandanes hitre hrane ne prodajajo samo v restavracijah svetovno znanih verig, ampak je mogoče kos pice, masten burek, krof ali sendvič dobiti že za vsakim vogalom. Avtomati s sendviči, hitrimi prigrizki in sladkarijami pa nas prav tako spremljajo tako rekoč povsod. Hitra hrana je zaradi močnih okusov, bodisi slanega ali sladkega, močnejših vonjev in barv bolj vabljiva, sploh za mlajše, ki o vplivu prehranjevanja na telo ne razmišljajo preveč. To pa ni edini razlog, zelo se velikokrat s hitro hrano podkrepimo vsi, ki nam primanjkuje časa in se nam vedno nekam mudi. Naš urnik dandanes poteka nekako takole: zjutraj se zbudite nekoliko prepozno, se na hitro uredite in že bežite v šolo, na faks ali v službo, za zajtrk ni časa, zato po kakšni uri že začutite kruljenje v želodcu, na hitro pojeste krof ali sendvič ... Ko nastopi čas kosila, ravno tako nimate časa (ali si ga ne znate vzeti) in se odločite za kos pice ali dva, ob nekaj požirkih gazirane pijače seveda ... Po nekaj urah, ko vam že zopet začne kruliti, pa si privoščite čokoladico ali slani hitri prigrizek. Ko pridete domov, ste utrujeni od delovnega dneva in se 'pocrkljate' s čipsom ali sladoledom ... Če ste se našli v tem scenariju, pomeni, da morate svoj način prehranjevanja počasi, a korenito začeti spreminjati. Kdaj pa kdaj se vam to lahko zgodi, vendar pa naj takšen dnevni meni ne postane stalnica. Hitra hrana je ne samo zelo redilna, ampak vpliva na nastanek sladkorne bolezni in škoduje jetrom, saj vsebuje veliko soli ali sladkorja in velike količine in vrste maščob, predvsem nezdravih.

Če že, naj bo "smart" fast food

Če že veste, da boste imeli jutri natrpan dan in ste že dogovorjene z nekom, da greste v restavracijo s hitro hrano, še vseeno lahko izbirate med bolj zdravimi in manj zdravimi porcijami:
- izberite majhne porcije,
- izogibajte se ocvrtim živilom, namesto tega se rajši odločite za živila, pečena na žaru,
- izberite hamburger, v katerem je čim več sveže zelenjave in malo ali nič mastnega sira ter slanine,
- na splošno izbirajte živila, ki vsebujejo veliko zelenjave,
- namesto mastnih prelivov, ki s narejeni iz majoneze, izberite 'lažje', narejene iz jogurta in skute ali paradižnikove omake,
- namesto sladkih gaziranih pijač in šejkov izberite mineralno vodo, stoodstotne sadne sokove ali stekleničko tekočega navadnega jogurta.

Ob prihajajočem poletju, ki že skorajda trka na vrata, pa vam želim čim več solat in čim manj Big Macov, pa ne pozabite čim več piti, v teh vročih dneh se nam bo vsem najbrž najbolj prilegla kar voda.

prejšnji članek
Severinini silikoni še kar odmevajo
Svet slavnih
Severinini silikoni še kar odmevajo
naslednji članek
Takšni so moški, ki so zaljubljeni sami vase
Zdravje
Takšni so moški, ki so zaljubljeni sami vase