nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitro hujšanje po dolgih tednih zimske hrane

11. 4. 2016; 03.30
Avtor: Marijana Mandić/revija Maja
smoothie
Vas skrbi, kaj bo pokazala tehtnica? Nič hujšega, če se boste dva tedna držali jedilnika z napitki, ki pospešijo presnovo in spodbudijo hujšanje. Čar diete je v tem, da kilogrami kopnijo, tudi če jo izvajamo le nekaj dni, in celo če le tu in tam spijemo kakšno slastno mešanico vitaminov in mineralov.

Kdaj se lotiti diete?

Dietologi poudarjajo, da je dieta učinkovita ob vsaki priložnosti - pred tednom, polnim pojedin, med prazniki ali pa denimo na pragu pomladi, da kar najhitreje shujšamo. Poleg tega ni nobene potrebe, da se diete držimo tedne in tedne. Če imamo le nekaj dni časa, jo je še kako vredno poskusiti. Izgubili bomo do dva kilograma, v organizmu pa sprožili tolikšne kemične spremembe, da bo hujšanje postalo samodejno. Tako lahko tiste dneve, ko sploh ne nameravamo shujšati, za zajtrk spijemo beljakovinski napitek slavne ameriške zdravnice dr. Bhatie Taz ter potem pred vsakim večjim obrokom spijemo še žlico jabolčnega kisa, pomešanega z žlico vode, in že bomo na pravi poti! Raziskave kažejo, da za zajtrk zaužite beljakovine ukrotijo apetit za ves dan, saj uravnavajo krvni sladkor. To pa z drugimi besedami pomeni, da končno lahko zaupamo svojemu telesu in si privoščimo, kar nam zadiši, saj gurmanskih užitkov kratko malo ne more biti preveč.

O shujševalnih napitkih

  • Beljakovine so pravi dietetični biser, vendar le, če so rastlinskega izvora. Živalske beljakovine lahko sprožijo vnetne reakcije, vnetje pa okrni delovanje žleze ščitnice, ki je odgovorna za hitro presnovo. Vnetni procesi ravno tako povzročajo zastajanje vode, zato teža še narašča. »Kakšen tenak zrezek je dobrodošel, vendar le, če ga zaužijete ob sicer pretežno rastlinski hrani,« svetuje avtorica diete dr. Bhatia Taz in poudarja, »če pa želite shujšati na hitrico, se hrani živalskega izvora čim bolj izogibajte in jo nadomestite z rastlinskimi beljakovinami.« Z rastlinskimi napitki najlažje telo preplavimo s prvovrstnimi beljakovinami (riževimi, grahovimi) ali v obliki konopljinega praška.
  • Poleg tega, da napitki potišajo lakoto in pospešijo presnovo, delujejo tudi kot prebiotiki, kar pomeni, da pomagajo širiti dobre bakterije v prebavnem traktu, kar hujšanje še pospeši. Da bi bilo prebiotikov kar največ, avtorica diete napitke pomeša s sadjem, bogatim s prebiotiki, jagodičevjem in bananami.
  • Napitki, v primerjavi s trdo hrano, ohranijo vse vlaknine, te pa preprečijo absorpcijo kalorij, ob ohranjanju enake vrednosti krvnega sladkorja in nižanju ravni hormonov, ki povzročajo skladiščenje maščobe. Zeleni napitki vsebujejo toliko sadja in zelenjave, da se v telesu razpase tako imenovana bakterija vitkosti, ki vzpostavlja ravnovesje shujševalnega pH. Vse to, skupaj z vitaminom C, pospeši presnovo za četrtino!
  • Vsebujejo toliko antioksidantov, vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, da že po nekaj tednih večina žensk opazi bujnejše lase, bolj gladko kožo z manj gubicami, predvsem pa trdnejše zdravje.
  • In ne nazadnje, napitki so tako okusni, da jih vzljubijo tudi tisti, ki nikoli niso marali sadja in zelenjave. In dajo več energije in elana kot pet skodelic prave kave!

Čarobni napitki zoper maščobne blazinice

Pijemo jih lahko kot samostojen obrok ali jih vključimo na dnevni jedilnik kot malico. V vsakem primeru koristijo.

Zimski napitek za moč:

V električnem mešalniku zmešamo en datelj brez koščice, pol zamrznjene banane, tri žlice poljubnega rastlinskega beljakovinskega praška (izberimo enega od predstavljenih spodaj) ter vodo ali led, da dobimo želeno gostoto napitka.

Ingverjev napitek za moč:

V električnem mešalniku zmešamo pol skodelice borovnic, sok pol limone, tri žlice poljubnega beljakovinskega rastlinskega praška, nekaj ingverja ter vodo in led po želji.

Shujševalni zeleni napitek

V električnem mešalniku zmešamo eno narezano jabolko ali hruško, dve zeleni, skodelico špinače ter skodelico vode in sok pol limone.

O rastlinskih beljakovinskih praških

Prah konoplje, riževe in grahove beljakovine v prahu so na voljo na spletu.

  • Proteinski prah konoplje                                                                        
  • Za prehranske namene se uporabljajo konopljina semena, iz katerih pridobivajo tudi razne izdelke, kot sta konopljino olje in proteini v prahu. Brez skrbi, semena jedilne konoplje ne vsebujejo zloglasnega THC-ja, njihova kemična sestava pa je v rastlinskem svetu edinstvena. Seme konoplje vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja in osem življenjsko pomembnih aminokislin. Okoli 40 odstotkov semena sestavljajo maščobe, večinoma esencialne maščobne kisline. Te so nujno potrebne za pravilno delovanje možganov, rast in razvoj, zdrave kosti, obnavljanje kože, rast las, pravilno delovanje presnove in predvsem za dobro razvit imunski sistem. Še posebej zanimiva je gama-linolenska kislina, ki jo sicer vsebujejo le materino mleko, nekatere vrste alg in svetlinovo olje, na telo pa ima številne pozitivne učinke. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, blaži predmenstrualni sindrom, preprečuje strjevanje krvi, pomagala naj bi celo pri zdravljenju arterioskleroze, luskavice, alergij, očesnih bolezni. Konoplja vsebuje tudi kalcij in železo, v manjši količini pa še nekatere druge minerale, ko so fosfor, magnezij, cink, baker in mangan. Proteinski prah konoplje je zelo cenjen predvsem pri športnikih in vseh, ki želijo shujšati. Pomaga pri oblikovanju mišic in hujšanju na kar najbolj naraven način, visoka vrednost hranilnih snovi pa pripomore k zmanjšanju želje po manj zdravih prigrizkih. Proteinski prah lahko vmešamo v sadne ali zelenjavne sokove.
  • Rižev proteinski prah                                                                            
  • Riževi proteini so odlična oblika rastlinskih beljakovin, saj imajo idealno razmerje esencialnih in neesencialnih aminokislin, ki so za zdravje, normalno delovanje telesa in imunsko odpornost nujno potrebne. Po kakovosti in učinkovanju se uvrščajo v vrh beljakovinskih praškov, saj imajo tudi izredno visoko biološko vrednost.
  • Grahove beljakovine v prahu                                                                
  • So na trgu razmeroma nov vir beljakovin. Slovijo po odlični prebavljivosti, ne povzročajo napihnjenosti, so sladkega okusa in zato odlična sestavina različnih vrst smutijev. So tudi bogat vir esencialnih aminokislin, ki skrbijo za energijsko presnovo in pomagajo ohranjati mišično tkivo.

Načrt za prehranjevanje

Pred vami so obroki za en dan, a poudarimo še enkrat: od diete boste ogromno odnesli, če jo boste upoštevali dan, dva, teden ali dva ali, ne boste verjeli, vse življenje. V tem primeru je treba po dveh tednih postopno dodajati več trde hrane. Dobro poslušajte svoje telo in se izogibajte živilom, ki vam povzročajo prebavne težave, in, kajpak, tistim, po katerih opazite kopičenje kilogramov. Priporočamo, da začnete z živili brez glutena, s krompirjem ali ovsenimi kosmiči. Podrobnejše nasvete pa najdete na internetni strani avtorice diete, 21daybellyfix.com.

Namig: Več ko boste jedem dodali ingverja, hitrejša bo vaša presnova! Odlična izbira je tudi kokosovo olje, ki pospeši porabo kalorij za polovico.

Zajtrk:

Pred zajtrkom zaužijte žlico jabolčnega kisa, zmešanega s tremi žlicami vode.

Skodelica ingverjevega čaja, dva riževa vaflja z žličko kokosovega in olivnega olja.

Malica: zimski ali ingverjev napitek

Kosilo:

Zeleni shujševalni napitek

Po treh dneh lahko namesto napitka pojeste skodelico rjavega riža z ingverjem ter žlico kokosovega olja.

Večerja:

Tri skodelice neškrobne zelenjave z žlico kokosovega olja in poljubnimi začimbami.

Po petih dneh dodajte še 120 gramov kuhanega piščančjega mesa z limoninim sokom.

prejšnji članek
Recepti iz domače shrambe
Moda&Lepota
Recepti iz domače shrambe
naslednji članek
Dolce & Gabbana: razprodane slušalke za 7800 evrov
Moda&Lepota
Dolce & Gabbana: razprodane slušalke za 7800 evrov