evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dr. Lu Li svetuje: Popoldanski nemir

20. 2. 2016; 09.03
Avtor: Dr. Lu Li
li lu nemir

foto: svet24

Z leti, ko se pretočnost v telesu slabša, se začnejo kazati s tem povezane težave, med drugim tudi psihološke. Bralka nam je pisala, da vsak popoldan v sebi začuti nemir, strah, tesnobo. Dr. Lu Li pa odgovarja, da tovrstne težave sploh niso tako redke, kot bi si mislili, le ne pogovarjamo se o njih prav pogosto in se zato niti ne zavedamo, kako velik je lahko ta problem. Sicer ni usoden, vendar je precej moteč.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem čez 60 let. Redno prebiram vaše zanimive članke, vendar moje težave še nisem zasledila, zato vam pišem v upanju, da boste našli čas in mi odgovorili.

Imam torej težavo, in sicer že nekaj let opažam, da skoraj vsak popoldne, po 15. uri, začnem čutiti v sebi nekakšen nemir, razdraženost, razbijanje srca, poviša se mi pritisk, preplavijo me čustva, kot je strah, malo tesnobe, zaskrbljenost in tudi fizična utrujenost. Vidnega vzroka ne zaznam, saj ne doživljam velikih pretresov, z možem živiva normalno, umirjeno življenje, saj sva oba upokojena, skoraj vsak dan greva na sprehod. Lahko rečem, da imava lepo življenje. Otroci so odrasli, videvamo se na obiskih.

Seveda imam manjše zdravstvene težave; občasno me boli križ, malo me daje revma, včasih mi zatekajo noge, vendar se zavedam, da moram to vzeti v zakup pri tej starosti.

Prosim vas, dr. Lu Li, za kakšen uporaben nasvet in lepo besedo.

Majda

Odgovor

Ga. Majda, lepo pozdravljeni!

Najprej se zahvaljujem za vaše lepe besede na začetku in prebiranje naših člankov. Težave, s katerimi se spopadate, pravzaprav niso tako nenavadne, pri ljudeh so pogostejše, kot bi si mislili, vendar se o njih po navadi ne pogovarjamo veliko, saj menimo, da ne pomenijo nič resnega. Seveda to kritične težave, vendar jih ne smemo zanemariti.

V TKM pravimo, da se opisani simptomi začnejo kazati, kadar v telesu primanjkuje energije jin, ki zajema telesne tekočine, pa tudi splošne ali celostne energije telesa. To boste lažje razumeli, če rečemo, da se vitalni organi nekoliko osušijo ali da niso več tako dobro prekrvavljeni, kot so bili včasih.

Povsem normalno je, da s staranjem začne upadati element vode v telesu, ki je na neki način povezan z delovanjem ledvic in mehurja ter esenco jing. Hitreje začutimo izsušenost ust in grla, saj se voda težje razpršuje navzgor in tako bolj zastaja v spodnjem delu telesa. Zato se začnejo tudi težave s prekomernim tiščanjem na vodo, težjim zadrževanjem urina, pa tudi zatekanje nog. S tem je povezana vranica, ki proizvaja energijo in naj bi omogočila, da se telesne tekočine pravilno razpršujejo. Ko je nepretočen meridijan srca, se kažejo simptomi, kot so razbijanje srca, tiščanje v prsnem predelu, lažja aritmija, občasno zbadanje v srcu.

Povsem normalno je, da s staranjem začne upadati element vode v telesu, ki je nekako povezan z delovanjem ledvic in mehurja ter esenco jing. Z nekaterimi dodatki, kakšno terapijo in zeliščno podporo, lahko telesu priskrbite spet več energije in telesnih tekočin, kar bo bistveno vplivalo tudi na voljo in splošno počutje. Pri tovrstnih težavah je priporočljivo uživanje zeliščnih formul, ki spodbujajo in uravnovešajo notranje organe ter jim nudijo podporo.

Nepretočna kanala jeter in ledvic možganom in glavi ne dovajata dovolj energije in krvi, kar se kaže kot vrtoglavica, izsušenost, nemiren um, pozabljivost, slaba koncentracija … V najbolj oddaljene dele, kot so glava, dlani in stopala, težje razpršujemo tekočine, če ni potrebne energije, da bi jih potiskala po ožilju. Nepretočni meridijani povzročijo tudi zmedo v živčnem sistemu, zato nas lahko preplavijo razna pretirana čustvena stanja in občutki.

Na vašem mestu bi bilo zelo priporočljivo, da začnete uživati zeliščne formule, ki spodbujajo in uravnovešajo notranje organe ter jim nudijo podporo. Predvsem so primerna zelišča, ki krepijo ledvice, saj po TKM pravimo, da se prek ledvic krepijo tudi drugi organi. Znani sta eight form (zhibai dihuang) ter graco form (guizhi jialong muli), tudi prevretek iz zelišča duzhong in gouteng. Vsak dan popijte skodelico čaja iz kitajskih belih krizantem, ki jim dodate 15 gramov jagod goji. Kitajske bele krizanteme so po lastnostih hladne, zato krepijo telesno jin. Čajna žlička črnega sezama na dan spodbuja delovanje ledvic in možganov.

Tapkajte se prek cele glave, pozornost usmerite na točko GV20 (baihui – točka stoterih poti). Stimulirajte si tudi točko HT7, za srce (sploh ko začutite razbijanje in nemir), ter točko PC6 (neiguan), ko se vam poviša pritisk. Telo in glavo sprošča tudi točka LR3 (taichong).

Z nekaterimi dodatki, kakšno terapijo in zeliščno podporo, lahko telesu priskrbite spet več energije in telesnih tekočin, kar bo bistveno vplivalo tudi na vašo voljo in splošno počutje. Oglasite se v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani, da z vami podelim še kakšen uporaben nasvet.

Želim vam vse dobro!

prejšnji članek
Pogumni deček - sam z avtobusom na kemoterapije
Novice
Pogumni deček - sam z avtobusom na kemoterapije
naslednji članek
Po 43-ih letih iz zapora; najprej bo obiskal grob svoje matere
Novice
Po 43-ih letih iz zapora; najprej bo obiskal grob svoje matere