nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Po žlicah do vitkosti

3. 2. 2016; 12.07
Avtor: Marijana Mandić
Po žlicah do vitkosti
Poskusite z enotedenskim osvežilnim režimom prehranjevanja in za tri kilograme boste lahkotnejše!

Sadne, hladne ali tople juhice, prilagojene muhastemu vremenu, bi morale postati del jedilnika vseh, ki želijo izgubiti nekaj nadležnih centimetrov okoli pasu. V njih plava toliko vitaminov in mineralov, da hormoni lakote izpuhtijo v nekaj minutah, sitost pa traja tja do pet ur. Poskusite z enotedenskim osvežilnim režimom prehranjevanja in za tri kilograme boste lahkotnejše!

Topla ali hladna, vseeno je!

Ljubitelji juhic so, če gre verjeti izsledkom raziskav, v povprečju za 5 kilogramov lažji od gurmanov, ki prisegajo na vilice in nož. Zadostuje, da zaužijete do dva velika krožnika sadne juhe, ki jo lahko v vročini posrkate ohlajeno, v hladnejših, nevihtnih dneh pa segreto.

Znanstveniki so ugotovili, da je juhica pravo shujševalno zdravilo, saj se zaradi mešanice zdrobljenih hranilnih koščkov presnova pospeši, obilo tekočine pa daje občutek sitosti. Nezabeljene juhe lahko pojeste neomejeno količino, kar še pripomore k psihološki sitosti. Pretlačene juhice, kakršne predstavljamo, imajo pri hujšanju posebno prednost, saj zmanjšajo učinek hormona lakote, grelina, istočasno pa naglo pospešijo izločanje hormona sitosti CCK, ki pospeši topljenje maščobe. Če se vam pri hujšanju mudi, pa lahko juhici dodate še posebno zelenjavo, ki še za dodatnih 60 odstotkov pospeši topljenje maščobe - to so grah, avokado, paradižnik in navadni jogurt. Kakšne učinke imajo našteti dodatki, si lahko natančneje preberete v spodnji razpredelnici.

Pretlačite:

Šparglji: vsebujejo veliko vitamina C, ki kar za tretjino pospeši presnovo. V zadnjem letu so odkrili, da so šparglji odličen probiotik, ki hrani koristne bakterije v črevesju, to pa odpravlja trebušne težave, tudi napihnjenost, in izboljša imunski sistem.

Avokado: super maščobe v avokadu utišajo apetit tako učinkovito, da lakote ne čutite do 5 ur. Če boste hamburgerju dodali le nekaj rezin avokada, boste preprečili mastnemu mesu, da bi mašil vaše žile.

Borovnice: v temno vijoličnih sadežih, še posebno v borovnicah, je toliko antioksidantov, da se pod njihovim vplivom maščobne blazinice sploh ne morejo tvoriti. Ne glede na to, koliko pojeste! In še zdravstvene koristi tega čudežnega gozdnega sadeža - pijte vsak dan borovničev sok, pa boste za tretjino zmanjšali ogroženost z demenco in alzheimerjevo boleznijo. Največ antioksidantov iz borovnic namreč skrbi za dobro povezanost živcev v možganih.

Kajenski poper: vse, kar peče, pospešuje hitrost, s katero telo kuri zaužite kalorije, v kajenskem popru pa je teh sestavin toliko, da en sam obrok, ki mu dodate noževo konico začimbe, pospeši presnovo za petino. Nemške raziskave so pokazale, da kajenski poper preprečuje množenje rakavih celic!

Grah: je najboljši vir tako imenovanega odpornega škroba, ki pospeši izgorevanje maščob za petino. S krožnikom grahove juhe na dan si lahko prav tako za petino znižate holesterol.

Jogurt: ljubitelji jogurta oziroma vsi, ki si radi privoščijo dve skodelici tega osvežilnega mlečnega izdelka na dan, so v povprečju za 4 kilograme lažji od ljudi, ki uživajo enako kalorično hrano. Zahvaliti se gre kalciju in obilo beljakovinam iz napitka, ki nasitijo in pospešijo presnovo. Postanite ljubitelji jogurta, pa boste za četrtino zmanjšali ogroženost s sladkorno boleznijo!

Paradižnik: ni le odličen vir vitamina C, ampak tudi likopena, mikrohranila, ki preprečuje skladiščenje maščobe. Kar se posebnih zdravstvenih koristi tiče, pa likopen pomaga ohranjati močne kosti ter preprečuje raka.

Dobro je vedeti!

Doma pripravljena juha ostane v hladilniku sveža do štiri dni, v zamrzovalniku pa jo lahko hranite tja do tri mesece. Pripravite si shujševalne, hranilne obroke vnaprej, da boste imeli že pripravljene za s seboj.

Pripravite si shujševalni načrt!

Vsak dan se potrudite zaužiti čim več pustih beljakovin, privoščite pa si tudi sadje in zelenjavo. Za zajtrk pospravite približno 250 kalorij, za kosilo 350, ravno toliko tudi za večerjo, vmes pa 250 za malico. Bolj ko želite pospešiti hujšanje, več juhic zaužijte. Poudarimo še enkrat, prav vsaka juhica, pripravljena iz zelenjave ali sadja, je shujševalna, spodaj predstavljene pa so turbo hujšanju še dodatno prilagojene. Dodajte jim čim več začimb za še boljši okus in še vitkejši stas.

prejšnji članek
Odprite se energiji denarja in privabite bogastvo
Zdravje
Odprite se energiji denarja in privabite bogastvo
naslednji članek
Brez počitka juhica ne bo zalegla!
Zdravje
Brez počitka juhica ne bo zalegla!