nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zelišča za lepoto

13. 9. 2014; 12.30
Avtor: Barbara Tišler
uvodna

foto: Thinkstock

Zelišča, dar narave, ki nam pomagajo ohranjati zdravje, vitalnost in dobro počutje, že tisočletja uporabljajo tudi za pripravo negovalnih in pomlajevalnih mask, tonikov, krem in olj za nego kože in las.

Čudežna kamilica

Zaradi razkošne sestave eteričnega olja, flavonoidov, sluzi in kumarinov kamilica blagodejno vpliva na kožo. Uporabljajo jo predvsem za blaženje vnetij, pomiritev razdražene kože, zdravljenje izpuščajev in rdečice. Zlasti dobro denejo kamilice občutljivi in nežni otroški koži. Zaradi posebne sestavine alfa bisabolole pa kožo ohranja tudi dlje časa mladostno in sijočo, saj uspešno gladi manjše gubice. Če želite doma pripraviti masko za mlado kožo, potrebujete le tri žlice zdravilne gline in dve žlici kamiličnega čaja. Čaj in glino zmešajte v gosto zmes ter jo s čopičem nanesite na obraz (ognite se predelu okoli oči in ustnic). Po 15 minutah masko sperite z mlačno vodo, za konec pa obraz umijte še s hladno vodo, da zaprete odprte in očiščene pore.

Rakitovec, pomoč za suho kožo

Rakitovec, grm, ki ga krasijo sočni, oranžni sadeži, je pravcata zakladnica vitaminov C, E in B ter karotena, ki pomagajo obnavljati in negovati kožo. Koža bo hvaležna tudi negovanja z oljem rakitovca, ki vsebuje veliko antioksidantov, med vsemi rastlinskimi olji pa je tudi najbolj radodarno z vitaminom A. Je pravi pomlajevalni eliksir, bogat z maščobnimi kislinami, ki kožo ščitijo, obnavljajo in ohranjajo navlaženo. Olje rakitovca pa krepi tudi poškodovane lase in neguje občutljivo lasišče. Če imate suho kožo, si privoščite masko, ki jo pripravite tako, da žlici soka rakitovca primešate žlico kisle smetane ali skute. Nastalo zmes nanesite na obraz, po 15 minutah pa jo sperite z mlačno vodo.

 

Več v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!

prejšnji članek
Danes šolarji, jutri šolarji z alkoholnim problemom
Novice
Danes šolarji, jutri šolarji z alkoholnim problemom
naslednji članek
Ameriški embargo je Kubo stal že več kot 100 milijard dolarjev
Novice
Ameriški embargo je Kubo stal že več kot 100 milijard dolarjev