Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zanimivosti
 

Ljerka Bizilj povedala resnico o Miši Molk!

27. 8. 2015; 07.51
Avtor: S.J.
ljerka bizilj

foto: Šimen Zupančič

Ljerka Bizilj nima dlake na jeziku. Iskreno si prizadeva, da bi televizijo počistila, uredila in popeljala v nove čase. To pa je seveda res velik izziv. Ampak očitno ima na videz krhka, v resnici pa večkrat dokazano zelo močna, sposobna ženska, rada izzive – čim večje, tem boljše.

Kako ste zadovoljni z dosedanjim delom in rezultati?

Sodim med tiste, ki nismo nikoli zadovoljni ... A moram biti poštena tudi do ekipe, s katero delam, do sodelavcev, ki se trudijo: veliko smo naredili v dobrega pol leta. Postavili smo novo organizacijo televizije, delovne procese smo uskladili s sodobno tehnologijo, kar bi se moralo zgoditi že pred leti! Korigirali smo produkcijske normative, povezujemo različne službe, sodelavcem omogočamo tudi prerazporeditve in »prekvalifikacije«, skratka, urejamo televizijo! Urejamo program! Poskušamo tudi kadrovsko urediti televizijo. Končno smo se dobesedno »dokopali« do pregleda lastne in kupljene produkcije, programa, oddaj. Rešujemo razmere, ki jih je povzročil nič kaj premišljen in premalo usklajen plan za leto 2015. Radi bi, da so rezultati »čez noč«, a žal ne gre. To je velik sistem, ki ima veliko sodelavcev, veliko programa, sindikate, programski, nadzorni svet …

Kljub napornemu delu in skrbem se pohvali, da dobro spi. foto: rtv slo

Stanje na televiziji vam je bilo dobro znano že vnaprej, saj ste na televiziji že vrsto let. Pa je bilo vseeno več polen pod nogami, kot ste pričakovali?

Zadali smo si nalogo, da bomo televizijo postavili na trdne temelje – programsko, organizacijsko, kadrovsko, finančno. To je edina pot, da bo nacionalna televizija lahko ohranila svojo vlogo. Spremembe vselej povzročijo nekaj nemira celo med večino, ki dobro dela. Znotraj televizije je mnogo manj polen kot zunaj hiše, v medijih, na katere se očitno obračajo tisti, ki ne želijo, da televizijo uredimo, ali se prek medijev borijo za ohranjanje svojih pozicij, fevdov. Najbrž pa tudi vsem zunaj RTV ni v interesu, da bo nacionalni medij urejena medijska hiša.

V kakšnem odnosu sta z Mišo Molk? Bo imela kakšno oddajo ali ne?

Sama sem že pred meseci dala dobesedno vse od sebe, da bo Miša Molk delala. V službi je na TV in ima znanje. Čakam na njeno prvo pogovorno oddajo in sem se tudi osebno angažirala.

Kako pa je z dogovori z Manco Košir?

Z Manco Košir se dogovarjajo v Programu plus.

Jeseni se obetajo velike spremembe v informativnem programu. Je ta vaša prioriteta?

Informativni program je pomemben del televizije, ekipa, ki sem jo angažirala, se temeljito loteva programa – vsebine, podobe, ustanovili so preiskovalno skupino, ki jo vodi Lidija Hren, in verjamem, da bo kmalu viden napredek. Osebno pa se mnogo bolj posvečam kulturno-umetniškemu in izobraževalnemu programu. Ta del programa ustvarja izvrstne oddaje, dokumentarce, a hkrati je potreben nekakšne notranje sanacije. Ni urejenosti; marsikaj, kar delajo, sploh ni uvrščeno v letno shemo, premalo je bilo pregleda nad nabavo tujega programa, kratke dokumentarno-izobraževalne oddaje (25/30 minut), od katerih marsikatera sploh ni izobraževalna, so letos naredili že za leto 2016, kar v produkciji povzroča velike stroške … Klasičnega izobraževalnega programa pa TV SLO pravzapra sploh nima. Z novo urednico ga uvajamo.

Sama sebe opiše kot osebo, ki ni nikoli zadovoljna, a poskuša biti poštena do ekipe in sodelavcev. foto: rtv slo

Kakšen informativni program si želite?

Informativni program mora biti vsebinsko utemeljen, kredibilen, poglobljen in avtorsko posredovan v osrednjih informativnih oddajah. Zato je potrebno veliko znanja in navsezadnje tudi poguma. Računam na številne kolege v tem programu. Še vedno sem prepričana, da njihovo znanje in njihova pripravljenost nista (še nista) dovolj izkoriščena, uporabljena.

Kaj pravite na očitke, ker se ukinjajo dopisništva?

Sem proti ukinjanju dopisništev. To je prednost, privilegij nacionalne televizije. Vendar je tudi na tem področju potrebna premišljena politika in racionalnost. Sicer je bila odločitev za ukinitev zagrebškega dopisništva sprejeta pred mano, a – če je že treba varčevati, je gotovo Zagreb najlaže pokrivati »od doma«. Imamo dobro novinarko, ki živi v Krškem, kjer imamo tudi kvalitetnega snemalca, in ne vidim razloga za očitke, da bomo zdaj Hrvaško slabše pokrivali. Tudi strategijo dopisniške mreže moramo premisliti, tudi domače – a res potrebujemo dopisništvo, ne vem skorajda v Logatcu? Morda pa potrebujemo tudi t. i. mobilno dopisništvo, ki gre vselej tja, kjer se dogaja nekaj zanimivega  kot imajo to drugod po svetu.

Kaj pričakujete od Bojana Travna, ki bo urednik Dnevnika?

Bojan Traven vodi t. i. nadgradnjo nedokončane prenove informativnega programa. Imamo videosteno, za katero so pred leti namenili veliko sredstev, ki pa je nismo mogli dobro izkoristiti, saj je ob njej stala skorajda tono težka, nepremakljiva miza! Mizo smo zamenjali, novo bo mogoče tudi umakniti in studio uporabiti še kdaj za kaj drugega kot za Dnevnik in Odmeve. Že pred leti so kupili vrhunsko grafično opremo! Kje pa smo jo lahko videli na ekranu? Redko in malo! Zdaj nadgrajujejo grafično podobo informativnega programa. Jaz pa seveda računam še na bolj strokovne, poglobljene oddaje in tudi dramaturško bolj domišljene. Prepričana sem, da bodo kolegi to zmogli. Urednica dnevnoinformativnih oddaj in tudi Dnevnika je Mojca Šetinc Pašek in Bojan Traven je ne bo zamenjal. Odgovorna urednica, ki o tem odloča, me o kakšni takšni spremembi ni obvestila. Če bo kdaj pomagal pri snovanju katere oddaje, pa se mi ne zdi nič narobe. Računam pa, da ga bomo lahko čim prej uporabili tudi pri snovanju t. i. news centra.

Se kaj bojite novinarjev, ki ne bodo zdržali njegovega tempa?

»Bojim« se samo tega, da bo predolgo trajalo, da najdemo in uvedemo sistem, s katerim bomo lahko dobre sodelavce tudi dobro nagradili! Smo javni sektor, ki s svojim plačnim sistemom, z uravnilovko uničuje državo, ne le RTV!

Se mi samo zdi, ali sta z direktorjem Fillijem malce na bojni nogi – menda je bil on tisti, ki ni podpisal pogodbe za Mirka Mayerja?

Z generalnim direktorjem in z njegovo ekipo za zdaj izvrstno sodelujemo! Kar pa zadeva Mirka Mayerja dober novinar, veselilo bi me, če bi delal za TV SLO, a v zdajšnjih razmerah, ko se bomo morali posloviti od nekaterih honorarnih sodelavcev, ne moremo angažirati novih sodelavcev! Ta trenutek ne!

Govorilo se je, da se na nacionalko vrača Lado Bizovičar, ampak tudi on ostaja na komercialki Je bil to še en spodletel podvig?

Veselilo bi me, Lado Bizovičar je gotovo kakovosten kader, imela sem pred leti srečo, da sem sodelovala z njim na radiu, ko sem ga še kot čistega medijskega začetnika sprejela na avdiciji. TV SLO se mora notranje urediti, postaviti pravila za sodelovanje z zunanjimi producenti (za to smo postavili novo strokovno službo), saj smo tudi po zakonu obvezani angažirati zunanje producente. Razvedrilni program je drag in TV SLO bi morala tudi sama razvijati formate, a to bomo lahko čez nekaj let, ko bomo trdna, urejena medijska hiša.

Ljerka Bizilj foto: Šimen Zupančič

Se vam ne zdi, da bi si kakšna oddaja, na primer Ne se hecat, zaslužila več časa, da bi se je gledalci sploh navadili? Navsezadnje tudi TLP ni bil uspešen v prvem mesecu, tudi Lado Bizovičar je potreboval precej časa, da je našel svoj stil ...

Se strinjam, a tukaj sem »preskočila« slovensko majhnost; moj sin je v tej oddaji sodeloval prek zunanjega producenta, ki so ga izbrali v razvedrilnem programu. Morala bi najbrž preprečiti. Tako se nismo mogli ukvarjati z oddajo, je nadgrajevati, ampak z vsem drugim.

Kako ocenjujete delo Maria Galuniča? Bi ga raje gledali kot voditelja ali vam je všeč tudi kot urednik?

Mario Galunič je izvrsten sodelavec in zelo dober urednik. Cenim ga tudi kot voditelja.

Imate pri pogajanjih o prestopih težave, glede na to, da so plače na javni televiziji pač v okviru zakonskih omejitev?

Ja, javni sektor nas bo »pokopal«. Pa ne zaradi angažmaja zunanjih sodelavcev, ampak vseh tistih vrhunskih sodelavcev, ki jih na TV SLO ni malo in jih, v primerjavi s komercialnimi mediji, ne moremo dovolj dobro nagraditi – in tu gre za vse profile.

Ljerka upa, da najboljše zanjo šele pride. foto: rtv slo

Koliko je redno zaposlenih, ki se niso pripravljeni prilagoditi spremembam in so zato na listi za odstrel?

Vsak, ki dobro dela in je pripravljen delati, se nima česa bati. In teh je večina.Najdejo pa se na TV SLO tudi takšni, ki mislijo, da je RTV socialna ustanova, kjer lahko dela marsikdo, kar hoče, kadarkoli hoče in kolikor hoče. Na srečo takšnih ni veliko, a so najbolj angažirani v javnosti in tudi v okviru socialnih partnerjev … Moji ožji sodelavci, predvsem tisti, s katerimi smo postavljali Dobro jutro, TV SLO 3, vedo, dobro me poznajo: znam biti ostra – a vse sem in bom naredila za tiste, ki dobro delajo! Kadrovska politika ni bila premišljena. Zdaj delamo z manj sredstvi, ni več t. i. razvojnih sredstev (sredstva od delnic). V primerjavi z zadnjimi leti razpolagamo z nekaj milijoni manj sredstev! Samo dve možnosti imamo: dodatna sredstva ali manj zaposlenih! Kdorkoli je in bo na vrhu RTV in TV, ne more in ne bo mogel mimo tega.

Kaj pravite na to, da se na televiziji mnogi preveč pogosto izgovarjajo, da se ne da narediti nič, ker se ves čas čaka na kakšne uredniške menjave?

Moje stališče je: vse je mogoče! Zame »ne da se« ne obstaja! Zato sem se že pred leti učila, da vem čim več o programu, o produkciji, o tehnologiji, o financah … da mi nihče ne more reči, da se ne da!

Od katerih oddaj največ pričakujete v novi sezoni? Od katerega uredništva?

Glede na sprejeti plan in glede na nič kaj ugodne finančne razmere moramo »iz malega« narediti veliko. Od vseh nas veliko pričakujem! Ustanovili smo t. i. Program plus, v okviru katerega nastajajo in bodo nastajale predvsem hibridne forme, ki jih ni mogoče razvijati v okviru specializiranih uredništev. To je tudi uredništvo, ki dobro obvlada sodobno tehnologijo, in to uredništvo bo vezni člen med uredništvi ter je domicilno za postavitev drugega programa! Nekaj zametkov bo opaznih že jeseni, več pa leta 2016.

Planet TV in Pop TV v tem letu pogosto tekmujeta; zdaj Pop pripravlja serijo, podobno Štoriji, na Planetu imajo kup voditeljev, ki so zasloveli na Popu … Kako gledate na te tekme komercialk?
Konkurenca boli, a brez nje si slab!

Kako nameravate pozicionirati TVS, da bo bolj jasno, da to ni komercialna televizija?
TV SLO ima poslanstvo in mora pri snovanju programa upoštevati družbeno in nacionalno odgovornost: ohranjanje jezika, kulture, skrb za manjšine, nemočne, otroke ... A tudi to moramo delati na čim bolj zanimiv način. Najti pravo mero – da smo hkrati kredibilni in atraktivni! Če nas ne gledajo, nas ni! Tudi tega se zavedamo.

Vas kdaj zamika, da bi šli spet pred kamere?
Pred kamere? Saj sem vseskozi pred nekakšnim ekranom – biti pred kamero je še najlažje. Seveda pa ni enako »delati« televizijo ali pa »urejati« televizijo. Če bi bila mlajša, bi najbrž rekla: zdaj bomo najprej televizijo toliko uredili, da jo bomo potem lahko čim lažje in čim bolje delali, a lahko le rečem: zdaj urejam/o, da boste lahko delali in ohranili nacionalno medijsko hišo.

Imate zaradi službenih skrbi kaj težav s spanjem?
Dobro spim!

Imate zdaj zaradi pozicije več ali manj prijateljev?
Andrej Šifrer pravi, za prijatelje si je treba čas »vzet«; jaz pa ta trenutek kar vseskozi delam ...

V življenju ste naredili veliko, ponosni ste lahko na kup uspehov. Bi rekli, da je to samo še eden v morju izzivov, ali je to zdaj največji zalogaj?


Zavedam se velike odgovornosti. Skrbi me za nacionalno televizijo. Potrebujemo jo in ne smemo dovoliti, da sama sebe poruši, če je ne bo že kakšna nepremišljena poteza te ali one oblasti! In zavedam se, da nam mora uspeti!

Kot direktorica prejemate kritike. Ampak to za vas ni nič novega. Vas sploh še prizadenejo?
Pripravljena sem, da sem tarča kritik, že funkcija je takšna, da si strelovod, da si predmet kritik in da se dobre stvari porazdelijo na ekipo. Nič hudega, imam dobre namene in čisto vest. Da tako tudi ostane, pa se trudim.

Na kaj ste najbolj ponosni?
Upam, da to še pride.

prejšnji članek
Slavna pevka grdo obračunala z Mileno!
Zanimivosti
Slavna pevka grdo obračunala z Mileno!
naslednji članek
Voditeljica Pop TV pred veliko spremembo!
Zanimivosti
Voditeljica Pop TV pred veliko spremembo!
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska