Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zanimivosti
 

Čebula zelo vpliva na zdravje

24. 5. 2015; 08.00
Avtor: A.P.
Čebula

foto: Thinkstock

Kako čebula, ki jo v vsakodnevni prehrani veliko uporabljamo, izboljša zdravje?

Čebula je zelo pomembna za naše zdravje, saj poleg svojega odličnega okusa vsebuje tudi veliko zdravilnih sestavin. Katere vrste čebule poznamo?

Mlada čebula
Mlada čebula vsebuje veliko vitamina C in K, ki sta nujno potrebna za normalen razvoj kosti. Vitamin C pripomore k boljši sintezi kolagena, zaradi česa so kosti bolj čvrste. Vitamin K pa je odgovoren za zadostno gostoto kosti. 
Poleg vitamina C in K, mlada čebula vsebuje tudi vitamin A, ki je potreben za normalen vid in zdravje oči. Mlada čebula ščiti pred degeneracijo makule (lahko privede tudi do izgube vida). 
Zmanjšuje obolevnost za rakom na debelem črevesju, saj vsebuje veliko sulfidov. Ob uporabi vas bo ščitil pred rakavimi obolenji.

Por
Por vsebuje velike količine bioflavonoida kompferola, ki ščiti pred boleznimi žil. Vsebuje tudi folno kislino, ki podpira kardiovaskularni sistem.

Rdeča čebula


Rdeča čebula je prav tako odgovorna za kardiovaskularno zdravje ter ščiti pred rakavimi obolenji, saj preprečuje rast in razvoj tumorja. Je odlično antibakterijsko sredstvo, izboljša imunski sistem in tako smo bolj odporni na bakterijska obolenja. 
Osebe, ki rdečo čebulo jedo vsakodnevno, imajo bolj čvrste kosti kot tisti, ki tega ne prakticirajo. Zaradi rdeče čebule imajo ljudje manj možnosti za težave s kolki.

Šalotka
Ima večjo prehransko vrednost kot ostale vrste čebule. Vsebuje več antioksidantov, mineralov in vitaminov. Ščiti pred rakavimi obolenji - predvsem pred rakom pljuč. 

Bela čebula
Je izvor kroma - minerala, ki reagira na nivo sladkorja v krvi. Kontrolira nivo sladkorja pri diabetikih. Zaradi velike količina mangana in vitamina C, lahko bela čebula ščiti pred prehladom in gripo. 


prejšnji članek
Zakaj ste ves čas lačni?
Zanimivosti
Zakaj ste ves čas lačni?
naslednji članek
Izkušnje med seksom, ki so zgodile skoraj vsakemu
Zanimivosti
Izkušnje med seksom, ki so zgodile skoraj vsakemu
Preberite tudi