favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zanimivosti
 

Vsak dan v naših rokah, pa tako nevarni!

11. 4. 2015; 01.00
Avtor: Lea Pufek/Lepa in zdrava
mobitel ženska
Brez pametnih telefonov in tablic si danes ne znamo predstavljati življenja.

Ne znamo si predstavljati organiziranega dneva brez vseh aplikacij, ki urejajo naše življenje, ne znamo si predstavljati družbenih vezi brez vseh družbenih omrežij, ki nas povezujejo s prijatelji in znanci, ne znamo si predstavljati prostega časa brez drsanja po zaslonu našega pametnega telefona. In čeprav naj bi bil osnovni namen vseh teh pametnih naprav olajšati naše življenje, strokovnjaki vse bolj ugotavljajo, da z njihovo uporabo vse bolj pretiravamo.

Ne samo da uporaba pametnih telefonov ogroža naše fizično zdravje, najnovejše raziskave na tem področju celo kažejo, da pametni telefoni nič kaj koristno ne vplivajo niti na naše možgane, spomin, celo inteligenco in psiho. Ker vse več raziskav potrjuje negativne posledice uporabe pametnih telefonov tako na naše fizično kot psihično zdravje, jo je nadvse priporočljivo omejiti. V povprečju naj bi namreč pametni telefon uporabljali od dve do štiri ure na dan, kar je 700 do 1400 ur na leto!

Pametni telefon in naša hrbtenica
Če upoštevamo vse te ure, ki jih letno prebijemo med strmenjem v pametni telefon, in pomislimo na našo hrbtenico, ni nič nenavadnega, da so kirurgi že začeli opozarjati na posledice. Najnovejša študija ameriških kirurgov je namreč pokazala, da pametni telefoni uničujejo našo hrbtenico in vrat. Položaj, v katerem večina ljudi uporablja pametni telefon, namreč povečuje obremenitev vratu. Ko pogledamo navzdol, glavo nagnemo za približno 15 stopinj, pri čemer se obremenitev na vrat s približno 5 kilogramov, kolikor je težka naša glava, poveča na 12 kilogramov. Če v pametni telefon zremo tako, da imamo brado prislonjeno na prsi, pa se kot poveča na 60 stopinj, obremenitev na vrat pa kar na 27 kilogramov. Ko torej na dan dve do štiri ure vrat obremenjujete za 12–27 kilogramov, obrabljate hrbtne in vratne mišice, v nekaterih primerih celo do te mere, da je potrebna operacija.


Pametni telefon in sindrom karpalnega kanala
Sindrom karpalnega kanala po navadi prizadene tiste ljudi, ki pri svojem delu ves čas uporabljajo ponavljajoči se gib. Predvsem ljudi, ki pri delu uporabljajo računalnik ali fizične delavce. Gre za poškodbe mišic roke, ki jih spremljajo bolečine v prstih in zapestju, pogosto tudi mravljinčenje v prstih, ki lahko v skrajnih primerih privede tudi do zakrnelosti prstov. Pretirana raba mobilnih telefonov prav tako predvideva ponavljajoče se gibe, zaradi česar najpogosteje pride do poškodb palcev in kazalcev, ki jih uporabljamo za pisanje sporočil ali drsanje po zaslonu. Lahko pa se poškodujeta tudi zapestje in podlaket, sčasoma pa lahko nastopi tudi sindrom karpalnega kanala.

Pametni telefon in vid
Zaradi nenehnega strmenja v zaslon telefona (tudi zaslon računalnika ali televizorja) lahko pride do utrujenosti naših oči. Začnejo nas srbeti, postanejo suhe, vid se vse bolj megli, pestijo nas tudi glavoboli. Vse to so posledice sindroma suhega očesa, ki lahko postane kronična težava, če mu pravočasno ne posvetimo pozornosti. Prav tako je našemu vidu škodljiva modra svetloba, ki jo uporabljajo v zaslonih pametnega telefona. Čeprav je ta naravno del svetlobnega spektra in smo ji ves čas izpostavljeni, pa je ponoči lahko precej škodljiva našim očem. Poškoduje namreč lahko mrežnico, to pa lahko vodi v poškodbe mišičnega tkiva in posledično izgubo centralnega vida.

Pametni telefon in spanec


Že omenjena modra svetloba zaslona pametnega telefona je prav tako lahko krivec za to, da ponoči bodisi težko ali sploh ne morete spati. Če pred spanjem radi uporabljate pametni telefon ali tablico (še posebno v temi), ste močno izpostavljeni modri svetlobi, ki pa je v tem primeru glavni krivec za zmanjšano tvorbo melatonina, spalnega hormona, ki uravnava naš spalni ritem. Svetloba ga zavira, zato podnevi nismo zaspani, ponoči, ko se hormon sprošča, pa lahko spimo več ur skupaj. Če smo pred spanjem izpostavljeni svetlobi, pa onemogočimo tvorbo melatonina, zaradi česar ne moremo spati. Premalo spanja lahko posledično vodi tudi v depresijo in druge mentalne bolezni. 

Pametni telefon in deklarativni spomin
Indijski raziskovalci so se s problematiko pametnih telefonov ukvarjali predvsem na področju človekovega kognitivnega razmišljanja in spomina ter prišli do ugotovitve, da pametni telefoni uničujejo te človekove sposobnosti. Deklarativni spomin se nanaša na tiste podatke, ki jih lahko zavestno prikličemo – na telefonske številke, naslove, datume, sestanke, rojstne dneve in podobno. Pred pametnimi telefoni smo si lahko brez težav zapomnili približno deset telefonskih številk, opozarjajo strokovnjaki, zdaj pa razen svoje ne znamo nobene. Zaradi priročnih aplikacij, kot so imeniki, koledarji in podobno, naš um nenehno ni izzvan, zaradi česar se preprosto izprazni. Pogosto celo do te mere, da shranjenemu imenu in telefonski številki niti ne znamo pripisati obraza.

Pametni telefon in kognitivno mišljenje
Po mnenju istih indijskih znanstvenikov pametni telefoni prav tako iz nas delajo površne mislece. Za to naj bi bila kriva predvsem stres in preobremenjenost možganov, ki sta posledica večopravilnosti, v katero pametni telefoni silijo možgane. Človeški možgani namreč niso ustvarjeni za večopravilnost. Temeljito se lahko posvetijo le eni stvari naenkrat. Pametni telefoni pa s svojimi funkcijami in nenehnimi obvestili od naših možganov zahtevajo nenehno pozornost na več stvari hkrati. Ko dobimo sporočilo, moramo nanj odgovoriti, ne glede na to, da smo pri delu. Ko dobimo elektronsko pošto, jo moramo takoj prebrati in nanjo odgovoriti, četudi smo pri kosilu. Ves čas smo pod pritiskom in na preži, zaradi tega stresa pa se naši možgani težje osredotočijo na pomembne stvari. Zaradi vseh teh motenj postajamo površinski in plitki misleci, ki so slabo odzivni na dejansko okolje okrog sebe. Ves čas smo na neki odmaknjeni ravni, zato so vsa naša razmišljanja in odzivi hitri, manj sintetizirani in zatorej po domače rečeno neumni, pravi dr. Chapmanova iz Centra za možgansko zdravje v Dallasu.



Pametni telefon in človeška inteligenca
Poleg močnih vplivov na posameznika pa se je prisotnost pametnih telefonov začela poznati tudi že na bolj kolektivni ravni. Strokovnjaki opozarjajo, da se je pretirana uporaba in zanašanje na pametne telefone že začela odražati v nazadovanju človeške inteligence, kar je predvsem opazno pri otrocih. Ti so že od mladih nog seznanjeni s temi napravami, ki pa niso vedno spodbudne za razvoj njihove inteligence. Človeška inteligenca se namreč razvija na podlagi izkustev, ki so jim otroci izpostavljeni med fizično igro. Igre s pravili, ki razvijajo motoriko, samozavedanje, ocenjevanje položaja, orientacijo, odzivanje na fizične dražljaje in podobno, so ključne pri razvoju inteligence pri otrocih, a so jim današnji otroci, ki večino časa preživijo prilepljeni na zaslone, premalo izpostavljeni. Zaradi prevlade računalniških igric nad dejanskimi igrami zunaj se že pozna nazadovanje pri motoričnih sposobnostih otrok, opozarjajo strokovnjaki. Otroci danes namreč ne
znajo več sonožno poskakovati, se po poligonu gibati vzvratno, udarjati žoge s kijem ali celo razrezati papirja s škarjami. Vse to so težave, na katere opozarjajo tudi v slovenskih šolah in vrtcih.

Pametni telefon in bolezni
Pametni telefon velja za eno največjih legel bacilov. Ker ga imamo nenehno v rokah, ga s seboj nesemo kamor koli (tudi na stranišče) in ga imamo pogosto v bližini ust, je izredno izpostavljen bakterijam, virusom in drugim mikroorganizmom, ki lahko povzročijo razne bolezni, viruse in okužbe.

prejšnji članek
Povečajte hitrost svojemu seksualnemu nagonu!
Lepota
Povečajte hitrost svojemu seksualnemu nagonu!
naslednji članek
Česa zaradi moškega nikakor ne smete narediti?
Lepota
Česa zaradi moškega nikakor ne smete narediti?
Preberite tudi