900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zanimivosti
 

Je to res tako zelo nevarno?

11. 4. 2015; 09.00
Avtor: Ajda Janovsky/Lepa in zdrava
zdravje

foto: Arhiv Svet24

Zdrav življenjski slog že dolgo ni več zgolj stvar osebne odločitve, je tudi modna muha, ki jo za dobiček s pridom izkoriščajo kozmetična, farmacevtska in prehranska industrija ter celo znanstvene ustanove.

Ob poplavi različnih informacij o tem, kaj je zdravo, ki nam jih sporočajo, ni nič čudnega, če zmedeni ugotovimo, da sploh ne vemo več, kaj je dobro za nas in kaj ne.

Sončna svetloba – ŠKODLJIVA in ZDRAVA
Čezmerna izpostavljenost ultravijoličnim žarkom lahko povzroči kožnega raka. A tudi premajhna izpostavljenost sončnim žarkom ni zdrava: sončni žarki namreč telo oskrbujejo z vitaminom D, ki skrbi za normalno delovanje kostnega, mišičnega in živčnega sistema. Sonce poleg tega uravnava aktivnost delovanja telesa glede na čas in izboljšuje razpoloženje. Poleti je najkoristnejša sončna svetloba med jutrom in poldnevom ter po 17. uri – to pa seveda ne pomeni, da med sončenjem v tem času ni treba uporabljati zaščitnih krem in losjonov.

Nasvet: Pozimi povečajte, poleti pa zmanjšajte čas izpostavljenosti sončnim žarkom.

Sredstva za samoporjavitev – POGOJNO NEŠKODLJIVA
Govori se, da samoporjavitvena sredstva povzročajo bolezni kože vsaj tako pogosto kot sončna svetloba. A to ne drži. Samoporjavitvena sredstva v nasprotju z naravno zagorelostjo ne spodbujajo tvorbe melatonina. Nevarnost za kožo še vedno predstavlja sonce, in ne krema! Krema namreč učinkuje le na vrhnji sloj kože, kar lahko vidimo tudi po tem, da koža nekaj dni po nanosu znova postane enake barve kot pred nanosom. Kljub temu pa velja preveriti sestavine kreme, ki jo nameravate uporabiti.

Nasvet: Bodite previdni pri izboru sredstev za samoporjavitev.


Palmovo olje – POGOSTO ŠKODLJIVO
Kozmetični izdelki, ki vsebujejo palmovo olje, so praviloma manj kakovostni. Zakaj? Tako kot druga olja tudi to vsebuje polinenasičene in nasičene maščobne kisline, antioksidante in vitamin E. Številne študije dokazujejo, da sveže palmovo olje zmanjšuje tveganje za nastanek tromboze in arterioskleroze, znižuje raven holesterola in uravnava krvni pritisk. Žal pa je palmovo olje, ki se uporablja v različnih izdelkih, večinoma oksidirano in predstavlja potencialno nevarnost za zdravje – zavira presnovo maščob in škoduje reproduktivnim organom, ledvicam, pljučem in srcu.

Nasvet: Uporabljajte ga le v čisti obliki.

Lak za nohte – VEČINOMA NEŠKODLJIV
Topila, polimeri, utrjevalci, barvila in druge kemikalije – zaradi vsega tega nas lahko ob uporabi lakov za nohte upravičeno skrbi za zdravje. A brez skrbi. Ker je noht dovolj debel in ker nima nobenih žil, je nemogoče, da bi škodljive snovi prodrle v organizem. Kljub temu pa je bolje izbrati lake, ki ne vsebujejo toluena, formaldehida, kafre in dibutilftalata, za odstranjevanje pa sredstva, ki ne vsebujejo acetona.

UV-luč za sušenje laka na nohtih – TVEGANJE JE NIZKO
Tako kot je škodljiva UV-svetloba, so škodljive tudi UV-luči. Vendar pa imajo UV-luči za polimerizacijo poseben svetlobni tok. Žarki imajo odmerjeno dolžino, zaradi katere delujejo samo na gel, ne pa tudi na kožo. Če bi želeli, da bi žarki delovali na kožo, bi morali uporabiti močnejši svetlobni tok.

Sol – KORISTNA V ZMERNIH MEJAH


Sol zadržuje vodo v organizmu, ker ruši ravnotežje med soljo in vodo, pa slabo vpliva na srčno-žilna obolenja. Toda premalo soli v telesu je prav tako nevarno kot preveč; sol je genetsko predviden del našega metabolizma, in če jo popolnoma umaknemo z jedilnika, to povzroči motnje na celični ravni, to pa povzroči zaplete v številnih sistemih v telesu.

Nasvet: Zaužijte največ 6 gramov soli na dan.

Šampon s silikonom – NA DALJŠI ROK JE ŠKODLJIV
Sredstva za lase s silikonom imajo odličen kozmetični učinek: lase naredijo bolj žive in bleščeče. Toda sčasoma molekule silikona poškodujejo lasne luske, zaradi česar postanejo lasje krhki in brez leska. Zaradi tega je priporočljivo uporabljati izdelke s silikonom le ob posebnih priložnostih, ne pa za vsakdanjo uporabo.

Nasvet: Ne uporabljajte ga predolgo.

Mobilni telefon – ŠKODLJIV
Slabost, razdražljivost, hitra utrujenost, oslabljen spomin, slab spanec – vse to lahko povzroči sevanje mobilnega telefona. Strokovnjaki priporočajo, da hranimo mobilnike čim dlje od telesa, v torbicah, in ne v žepu poleg življenjsko pomembnih organov. Kadar kličemo, je dobro imeti telefon čim dlje od glave, še posebno v trenutku, ko telefon išče zvezo. Še zlasti previdni bodite pri telefonih, ki jih kupujete prek spleta: sevanje ne sme biti močnejše od 100 mW/cm².


Nasvet: Ob nakupu preverite moč sevanja.

Soja – LAHKO JE ŠKODLJIVA
Soja je odličen vir beljakovin, še posebno za vegane in vegetarijance. Znižuje raven holesterola v krvi in izboljšuje miselne funkcije. Vendar pa 90 odstotkov soje in sojinih izdelkov vsebuje genetsko spremenjene organizme (GSO), ki niso dokazano nenevarni za zdravje. Poleg tega celo naravna soja vsebuje hormonom podobne snovi, zaradi česar jo odsvetujejo nosečnicam in otrokom. Pozitivne fitoestrogenske učinke strokovnjaki pripisujejo le ekološko pridelani soji in naravno fermentiranim izdelkom iz nje, kot so denimo tempeh, miso in sojina omaka.

Nasvet: Sojo vsebujejo mnogi prehranski izdelki, denimo sladoled, sladkarije, klobase, omake in celo mleko – pred nakupom preverite etiketo.

Sokovi v tetrapakih – ZDRAVI
V skladu z evropsko zakonodajo pijače, ki vsebujejo barvila, sladkor ali umetne arome, ne smejo nositi oznake sok. Kar zadeva umetne dodatke, ste torej pri sokovih lahko mirni. Mnogi menijo, da je sveže iztisnjen sok bolj zdrav od soka v tetrapaku – to drži, a le če ste jabolko, iz katerega iztiskate sok, utrgali na svojem vrtu in ga takoj obdelali v sokovniku. Sok iz jabolka, ki je preživelo prevoz do trgovine in pozneje čakanje na kupca, izgubi velik del vitaminov in mikroelementov. Pri iztiskanju sokov doma pride običajno do oksidacije, pri kateri se še dodatno izgubijo še zdravju koristne snovi. Celotna izguba znaša okoli 80 odstotkov. Pakirani sokovi so pri
kakovostnih znamkah pripravljeni iz sveže nabranega sadja, pakirani so z
vakuumsko tehnologijo, ki ne dopušča oksidacije. Izguba vitaminov in
mikroelementov je zato manjša – le 20-odstotna. Seveda pa o tem, kako je izdelek zdrav, odloča tudi embalaža. Preverite, da ta ne vsebuje BPA. 



Nasvet: En obrok sadja na dan lahko pozimi brez slabe vesti nadomestimo s sadnim sokom iz tetrapaka.

prejšnji članek
Česa zaradi moškega nikakor ne smete narediti?
Lepota
Česa zaradi moškega nikakor ne smete narediti?
naslednji članek
Prvi gejevski poljub v Baru?
Slovenija
Prvi gejevski poljub v Baru?
Preberite tudi