Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 stvari, ki se nam zgodijo med spanjem!

13. 2. 2022; 02.00
Avtor: Njena.si
ženska, spanje, postelja

foto: Profimedia

Strokovnjaki priporočajo osem ur spanja na noč. A če mislite, da je spanec pomemben samo zato, da si telo odpočije, se motite. V tem času se namreč v telesu dogaja še marsikaj drugega.

1. Vaša telesna temperatura se zmanjša.Čez dan smo aktivni in pokurimo več kalorij, pri telesni dejavnosti pa se temperatura poviša tudi za dve stopinji. Ponoči smo umirjeni, zato naša temperatura malce pade.

Pomanjkanje spanca človeka postara, saj telo nima priložnosti, da bi omogočilo delo hormonu mladosti oziroma rastnemu hormonu, ki se sprošča edino ponoči, med spanjem.

2. Vaše telo se dodobra očisti toksinov. Spanje omogoča telesu in možganom pomlajevanje, zato se pri ljudeh, ki ne spijo dosti, pomanjkanje spanca začne slej ko prej poznati. To se lahko odraža na slabem počutju, upadu energije, slabšanju spomina, nejasnem razmišljanju. Poleg tega se razvnamejo oksidacijski stres in vnetni procesi, kar vodi v različne bolezni, od bolezni srca in žil do raka, predvsem pa bolezni, ki so povezane s staranjem. Lahko pa se pojavijo tudi psihične težave.

3. Pozabite nepomembne informacije. Čez dan prejmemo veliko informacij, med katerimi je večina takih, ki jih med spanjem na srečo pozabimo. Če bi se spomnili vsega, bi se nam od prenasičenosti z informacijami lahko zmešalo. Da se nam to ne zgodi, se med spanjem odvija proces sortiranja.

4. Vaše telo postane paralizirano, medtem ko so možgani zelo aktivni. Možgani človeka, ki sanja, so bolj aktivni kot možgani tistega, ki je buden. Ena od teorij pravi, da v stopnji REM spanja organiziramo misli in se učimo oziroma nadgrajujemo določene informacije, ni pa še povsem jasno, zakaj so misli v spanju aktivne. Vaše misli so namreč tako aktivne, da lahko ustvarijo celo pomembne povezave in privedejo do najrazličnejših odkritij, pravijo raziskovalci.

Sodite med nočne ptice, ki zjutraj težko vstanejo? foto: Profimedia

5. Vaš imunski sistem se izboljša. Raziskava je pokazala, da imunski sistem ljudi, ki noč po tistem, ko so prejeli cepivo proti gripi, prebedijo, ne ustvari lastne zaščite (protiteles) pred boleznijo. Če ste kronično prikrajšani spanca, hitreje lahko dobite ponavljajoče se okužbe.

6. Zbudite se od 5 do 15-krat na uro. Običajno se to zgodi, ko se premaknemo v druge faze spanja(denimo iz sanj v globoki spanec), prebujenja pa so tako kratka, da se jih sploh ne spomnimo.

Spanec nas pomlajuje.

Spanec nas pomlajuje. foto: Profimedia

prejšnji članek
Zaradi tega živila se boste zredili bolj kot zaradi vrečke čipsa
Zdravje
Zaradi tega živila se boste zredili bolj kot zaradi vrečke čipsa
naslednji članek
Andrej Težak - Tešky se je vrnil k teku, da bi izgubil pridelane kilograme
Svet slavnih
Andrej Težak - Tešky se je vrnil k teku, da bi izgubil pridelane kilograme