Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Osem zvijač za manj kalorične testenine

13. 2. 2016; 01.02
Avtor: P.P./revija Zarja
k_testenine_vodilna
Z nekaj zvijačami lahko tudi testenine postanejo hrana, ki ne bo ogrozila vitke linije.

Izberite polnozrnate

Polnozrnate testenine vsebujejo kar dvakrat več vlaknin in deset odstotkov ogljikovih hidratov manj. Poleg tega imajo nekaj manj kalorij. Ker so bolj nasitne, jih pojemo manj. Na izbiro je veliko vrst testenin iz različnih vrst žita. Upajte si poskusiti kaj novega.

Pravi kos mesa za bolonjsko omako

Izognite se že pripravljenemu mletemu mesu, saj je po navadi precej mastno. Raje pri mesarju sami izberite kos, ki naj vam ga zmelje. Lahko se odločite tudi za vegetarijansko različico s tofujem, ki vsebuje veliko manj nasičenih maščob.

Izognite se bešamelu

V tradicionalnih receptih za lazanje in nekatere druge testenine je predviden bešamela iz masla in moke. To pa kar zajetno poviša kalorično vrednost testenin. Če le lahko, poiščite primerne nadomestke. Morda namesto masla uporabite mleko.

Kuhajte na zob in čim večje

Pri lahki hrani gre za čim nižji glikemični indeks (GI). Višji ko je namreč ta, bolj negativno vpliva na težo. Dobro je vedeti, da kuhanje tudi vpliva nanj. Če testenine kuhamo ravno prav, se pravi na zob, se tudi sladkorji, ki jih vsebujejo, ne bodo predhodno kemično razgradili. Izberite večje testenine, ki se ne razkuhajo prehitro. Majhne in tanjše se namreč hitro razkuhajo.

Omaka iz morskih sadežev

Školjke, lignji, lupinarji, rakci in drugi morski sadeži vsebujejo zelo malo maščob in na 100 g povprečno zgolj 80 kcal. Seveda pa pazite, da jih ne boste zalili s smetano ali podobnimi kaloričnimi bombami. Dobra izbira je tudi tuna v naravnem soku, ki vsebuje veliko manj maščob kot losos.

Testenine kombinirajte z zelenjavo

Paradižniki, paprike, bučke, šampinjoni, artičoke in druga zelenjava vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin. Nadvse okusni so v paradižnikovi omaki za testenine. Nasitijo brez slabe vesti in nadomestijo meso ali sir.

Domača paradižnikova omaka

Pripravite omako iz svežih paradižnikov. Takšna ne vsebuje maščob, razen tistih, ki jih dodate sami. Odločite se za kakovostno oljčno olje. Lahko dodate tudi žličko pesta.

Namesto ementalca izberite svež kozji sir

Sveži kozji sir ima več vlage in zato vsebuje tudi manj maščob (okoli 12 odstotkov), medtem ko jih ementalec ali parmezan vsebuje kar okoli 30 odstotkov. Izbira tako ni vprašljiva, okus je pa tudi odličen. 

prejšnji članek
Moški se najprej zagledajo v vaš ...
Svet
Moški se najprej zagledajo v vaš ...
naslednji članek
Zapeljevanje, seks in valentinovo
Svet
Zapeljevanje, seks in valentinovo
Preberite tudi