Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Kaj vam krajša nočne ure?

10. 2. 2016; 08.15
Avtor: Marijana Mandić
Kaj vam krajša nočne ure?
Preverite kakovost svojega spanca.

Ali ste trdno spali, lahko potrdijo vaše sanje. Če se zjutraj le redko spomnite, kaj ste sanjali, vas tik pred tako imenovanim REM oziroma globokim spancem vedno kaj premoti in limbični del možganov, ki skrbi za čustvovanje, ostane nespočit. Posledično se zbujate napeti, razdražljivi in vaš spomin počasi peša. Ali lahko še kako preverite kakovost nočnega počitka?

Če imate zjutraj zelo suha usta
Potem najbrž dihate skozi usta ali smrčite. Če niste prehlajeni, pa vseeno dihate skozi usta, vas morda pesti alergija. Poskusite z dekongestivi, ki bodo odprli dihalne poti, razmislite pa tudi o nakupu filtra za čiščenje zraka, ki vas bo rešil alergenov, kot so pršice in cvetni prah. Vsako alergijo mora kajpak najprej potrditi zdravnik. Smrčanje povzročajo prevelika telesna teža, uživanje alkohola v večernih urah, jemanje pomirjeval ali uspaval, pa tudi telesna izčrpanost in neredko ležanje na hrbtu, kar vse skušajte odpraviti.
 
Če imate zjutraj v ustih čuden okus
Jutranji slab zadah oziroma okus kaže na to, da se vsebina želodca med spanjem dvigne vse do ustne votline, čemur pravimo refluks oziroma zgaga. Zaradi refluksa se mnogi ljudje ne zbudijo, vendar pa je njihov spanec vse prej kot spodoben. Poskusite s tableto antacida, tik preden ležete v posteljo, ne jejte pozno zvečer in izogibajte se mastni, močno začinjeni hrani, citrusom in paradižniku ter spite na levi strani.
 


Če ste vsako popoldne kronično utrujeni
Potem morda trpite za spalno apnejo, o kateri pričajo tudi nenehna utrujenost, pozabljivost, čemernost. Kadar se zaradi nenadnih zastojev dihanja zbudite, se tega zjutraj sploh ne morete spomniti, vaše zdravje pa je lahko resno ogroženo. Pogovorite se z zdravnikom, vi pa poskusite še z redno telesno vadbo in, ne boste verjeli, z nošenjem kompresijskih nogavic. Vse, kar prepreči nastajanje krčnih žil oziroma venske tromboze, čisti tudi dihalne poti.
 
Če se prebudite z bolečino v križu in vratu
Morda nimate pravega vzglavnika. Biti mora tako visok, da podpira glavo vzporedno z rameni, tako da se ta ponoči ne usločijo. Kdor rad spi na boku, potrebuje debelejšo blazino, kdor na hrbtu ali trebuhu, pa tanjšo. Poskusite tudi vitaminsko kuro z dodatki vitamina B, ki zmanjša občutljivost živcev v sklepnih ovojnicah.
 
Če vas bolita čeljust in glava


Najbrž ste nagnjeni k bruksizmu oziroma brušenju zob. Na težavo posumi zobozdravnik, če so vaši zobje sumljivo obrabljeni, prevleka in plombe pa kar naprej pokajo, ali pa partner, če ponoči sliši vaše škrtanje. Nočno škripanje z zobmi je posledica stresnega življenja, zato naredite končno kaj zase in se dodobra odpočijte tudi čez dan. Zvečer se boste umirili, če boste počasi šteli od 300 proti nič. Zobozdravnika lahko prosite, da vam izdela zaščitno opornico.
 
Kadar zvečer ne morete zaspati
Potem vaše telo izloča spalni hormon melatonin ob napačnem času, najverjetneje zato, ker je v vaši spalnici preveč dražljajev. Umaknite televizor in računalnik, pa tudi pametne telefone. Modra računalniška svetloba vas dela bolj budne kot dnevna. Ne ponočujte več kot enkrat na teden in pred spanjem pojejte kakšen prigrizek, ki pospeši sproščanje spalnega hormona.
  
Spanec lahko prikličejo še naslednji ukrepi:
 -         Postavite spanje na prvo mesto; gospodinjstvo, nakupovanje, preštevanje računov lahko vedno preložite na naslednje popoldne. Ko odbije enajsta ura, ugasnite luči in tudi vstajajte vedno ob isti uri. Če pa imate opravke, ki jih morate na vsak način postoriti do naslednjega dne, jih raje odkljukajte zvečer. Zadnje raziskave kažejo, da najtrdneje spimo v zgodnjih jutranjih urah, ko se v eni uri spočijemo bolj kot v dveh večernih.


-         Naspite se čez vikend. Izmenično, enkrat vi, enkrat partner. Oziroma oba, če vama majhne otroke lahko popazijo stari starši. Kajti paradoksalno, bolj ko smo spočiti in umirjeni, lažje zvečer zaspimo.
-         Ne zanemarjajte blagodejnega učinka tople kopeli, aromaterapije oziroma masaže z eteričnimi olji. Najbolj se obnesejo vonji sivke, vanilje, kamilice in pomaranče.
-         Posnemite si najljubšo umirjeno glasbo, ki se bo čez uro sama ugasnila.
-         Zatemnite okna in ne glejte na budilko. Ta je prava kradljivka nočnega počitka. Namesto zvonjenja, ki kar vrže iz postelje, naj vas zjutraj nežno zbudi radio oziroma glasba. Še najboljše pa je, da se zbudite kar sami, kar je znak, da ste ravno prav spočiti.
-         Ventilator vas poleti prijetno hladi, zmanjša pa tudi ulični hrup in preglasi jutranji lajež sosedovega psa.
-         Telovadba ne koristi samo srcu in mišicam, ampak tudi krepi spanec. Prepotite se najmanj trikrat na teden oziroma si privoščite vsaj polurni sprehod.
-         Bodite zmerni pri prehrani. Obilna večerja bo obtežila želodec, zato se boste težje umirili in zaspali. Še posebej bodite varčni z maščobami ter z alkoholom. Čas za zadnjo kavico je okoli treh popoldne.


-         Spite v ohlapni pižami, tako da bo vaše telo lahko dihalo in se ne boste zbudili zaradi potenja.

prejšnji članek
Slovenska TV voditeljica doživela hudo prometno nesrečo!
Slovenija
Slovenska TV voditeljica doživela hudo prometno nesrečo!
naslednji članek
Zelenjava in sadje v kozarcih
Svet
Zelenjava in sadje v kozarcih
Preberite tudi