volodimir zelenski, oleksander sirski
Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Zelenjava in sadje v kozarcih

10. 2. 2016; 06.15
Avtor: Maja Poljšak
Zelenjava in sadje v kozarcih
Vlaganje sadja in zelenjave ni več dolgotrajna in naporna priprava velikih zalog za zimo, kakor so to počele naše babice.

Vkuhavanje nam je lahko v veselje, saj je občutek, da smo nekaj naredili sami, čudovit. Tako bomo svojo družino naučili ceniti doma pripravljene dobrote in ponosni bomo, ko nas bodo pohvalili gostje. Ker se je v zadnjih desetletjih marsikaj zelo spremenilo, vlaganje sadja in zelenjave ni več dolgotrajna in naporna priprava velikih zalog za zimo, kakor so to počele naše babice, saj vkuhavamo manjše količine. Kljub temu pa je vkuhavanje smiselno, če imamo zelenjavni vrt in sadno drevje, ker tako prihranimo. Poleg tega lahko doma pripravimo bolj posebne vložene dobrote, ki jih ne moremo kupiti ali so začinjene po našem okusu in nam zelo prav pridejo tudi za darila ob koncu leta ali kakšni drugi priložnosti.

Najprej preverimo, ali imamo vse potrebne pripomočke, kakor so tehtnica, strojček za sekljanje, ročni mešalnik z različnimi nastavki, s katerim zmeljemo ali spasiramo sadje ali zelenjavo, zelo prav nam pride palični mešalnik, če imamo veliko sadja, pa tudi sokovnik. Potrebujemo še primerne posode, najbolje iz nerjavnega jekla ali emajlirane z nepoškodovanim emajlom, in različen pribor, kakor so zajemalka, penovka in noži. Vse dobro pomijemo. Za blanširanje nam pride zelo prav tudi žičnata košarica.

Preverimo še, ali imamo dovolj kozarcev in pokrovčkov. Kozarce, ki ne smejo imeti okrušenih robov, dobro pomijemo v pomivalnem stroju, če jih pomivamo ročno, je najbolje, da pred uporabo narobe obrnjene kozarce osušimo in tako hkrati dezinficiramo v pečici, ogreti na 80 stopinj. Gumijaste obročke za patentne kozarce in gumijaste ali plutovinaste zamaške za steklenice prekuhamo in popolnoma osušimo. Za brisanje uporabljamo popolnoma čiste in prelikane kuhinjske krpe ali papirnate brisače.

 Popolna čistoča je pri vkuhavanju zelo pomembna, zato nikoli ne uporabljamo že rabljenih lesenih kuhalnic, ampak le nove, ker so stare lahko prepojene z maščobo in okusi drugih jedi, ki smo jih z njimi mešali. Za mešanje marmelade in džema lahko uporabljamo tudi kuhalnico iz plastike, ki jo po uporabi shranimo posebej in jo uporabljamo le za ta namen. Zelo natančno pomijemo in osušimo tudi nože in ves drug pribor.

 Ko nakupujemo ali sami nabiramo sadje in zelenjavo, skrbno izločimo vse poškodovane sadeže in za vkuhavanje izberemo le kakovostno in ravno prav zrelo sadje ali zelenjavo. Vse plesnive in gnile sadeže zavržemo, saj nikakor ni dovolj, če jih le obrežemo, ker spore plesni in gniloba niso le tam, kjer jih vidimo, in zaradi enega samega takšnega sadeža se kasneje lahko pokvari cela količina džema ali drugega shranka. Vsekakor sadje in zelenjavo pred uporabo dobro umijemo in osušimo.

 Ker je čistoča zelo pomembna, za polnjenje kozarcev uporabljamo poseben lijak s široko spodnjo odprtino, da se ne dotikamo in ne umažemo roba kozarcev. V trgovinah najdemo več vrst takšnih lijakov, najbolje pa bomo očistili takšnega iz nerjavnega jekla. Če posebnega lijaka nimamo, lahko primerno prirežemo kakšnega navadnega iz plastike.

  Sadne kompote in zelenjavo v slanici ali samo rahlo okisani vodi pasteriziramo. Zelenjavo pred tem obvezno blanširamo. Za pasteriziranje uporabljamo posebno veliko posodo s pokrovom, ki ima na dnu rešetko, da se kozarci ne dotikajo dna posode. Kozarci se med seboj ne smejo dotikati, v posodo pa nalijemo toliko vode, da sega za dva prsta pod pokrov posod. Voda naj bo enako vroča, kakor je vsebina kozarcev, da ti ne bi počili. Pasteriziramo lahko tudi v pečici, in sicer tako, da na dno globokega pekača damo več plasti časopisnega papirja ali kuhinjskih krp, nanje zložimo kozarce in v pekač nalijemo vodo. Pri pasterizaciji vodo najprej počasi segrevamo do 75 stopinj in nato do 100 stopinj Celzija, šele takrat se začne pasterizacija, ki pri sadju traja 20 minut, pri zelenjavi v kisu 30 minut in pri sveži zelenjavi približno eno uro.

 Tako lepo in vzorno urejeno shrambo si lahko privoščimo, če imamo svojo hišo, in v tem primeru vlagamo zares z veseljem in v velikih količinah. Če primernega prostora za shranjevanje nimamo, pa se omejimo le na pripravo manjših količin shrankov, da jih hitreje porabimo. Vsekakor kozarce z vloženim sadjem in zelenjavo hranimo v hladnem, zračnem, suhem in temnem prostoru, če je prostor svetel, pa police zagrnemo s temno tkanino.

 Ko kozarce odpremo, najprej dobro poglejmo vsebino. Če na vrhu vidimo plesen ali kakšne druge spremembe, vsebino celega kozarca zavržemo, saj je nevarnost, da se zastrupimo, prevelika.

prejšnji članek
Kaj vam krajša nočne ure?
Svet
Kaj vam krajša nočne ure?
naslednji članek
Koliko v resnici pojeste?
Svet
Koliko v resnici pojeste?
Preberite tudi