stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Zaščitite kožo od znotraj z naravnimi pripravki!

9. 2. 2016; 09.30
Avtor: R. P.
Zaščitite kožo od znotraj z naravnimi pripravki!
Sonce ne učinkuje na kožo samo negativno (opekline, alergije, rak), ampak je tudi vir dobrega.

Pozitivni vplivi UV-žarkov so medicinsko dokazani, saj se vitamin D (pomemben za rast kosti, imunski sistem, lajšanje depresij) tvori v telesu samo pod vplivom sončnih žarkov. Sonce nas dela tudi bolj srečne, a to še ne pomeni, da se mu lahko kar brezskrbno prepustimo. Pomembno je, da se pred poletjem dobro pripravimo na zadrževanje na soncu, najbolje z naravnimi pripravki od znotraj!

Ne preslišite opozoril!

Že nekaj let nas strokovnjaki opozarjajo na škodljivo učinkovanje sonca za kožo. Ozonski plašč se tanjša za 0,7 odstotka na leto in tako vse več nevarnih UV-žarkov prodre do Zemlje, kar se med drugim kaže tudi v porastu rakavih obolenj. Statistika v Sloveniji ni nič kaj rožnata: število obolelih za kožnim rakom se na vsakih deset let podvoji.

Pomemben je melanin

Sposobnost naše kože, da se sama brani pred UV-žarki, je zelo omejena, odvisna je od količine melanina v njej. Melanin služi kot obrambni mehanizem, ki varuje pred rdečico, vendar ga je spomladi in tik pred poletjem v koži še dokaj malo. Zlasti malo melanina imajo svetlolasi, rdečelasi, modrooki ljudje in tisti s svetlejšo poltjo - zato naj bodo še posebno pazljivi pri nastavljanju soncu.

Zaščita od znotraj

Kako spodbudimo nastajanje melanina v koži? Precej lahko storimo že s pravo prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov, na primer naravnega betakarotena, ki dokazano ščiti kožo in ves organizem pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov. Z uživanjem betakarotena v obdobju pred sončenjem lahko okrepimo lasten obrambni mehanizem v koži pred negativnimi učinki sonca. Koža je hkrati tudi enakomerneje porjavela in manj jo prizadenejo sončne opekline.

V naravi najdemo odlične vire betakarotena v vseh zelenih rastlinah, rumenem in oranžnem sadju. Najbogatejši z njim so rabarbara, korenje, špinača in ohrovt, dinja, marelica, veliko pa ga je tudi v mangu, zelju in brokoliju. Betakaroten ne daje barve le različnim vrstam sadja in zelenjave, ampak je tudi eden od pigmentov, pomembnih za obarvanje kože.

Prehranska dopolnila z zaščitno funkcijo

Žal pa so danes mnoga od naštetih živil močno onesnažena s pesticidi in nitrati. Če nimate dostopa do ekološko pridelane hrane, bogate z betakarotenom, je veliko bolje jemati prečiščene koncentrirane pripravke za dodatek k vsakodnevni prehrani. Ti naj poleg betakarotena vsebujejo še koencim Q10, ki kožo ščiti pred starostnimi spremembami zaradi vpliva sonca, mineral baker, ki prispeva k enakomerni obarvanosti in hitrejši porjavitvi kože, ter aloe vero, ki kožne celice navlaži od znotraj in tako prepreči, da bi od sonca zagorela koža prehitro izgubila elastičnost, se izsušila in pričela luščiti.

Varovalne pripravke je priporočljivo začeti jemati vsaj dva do štiri tedne pred daljšim izpostavljanjem soncu. Če želite zagorelo polt ohraniti tudi po končanem obdobju sončenja, pa pripravke jemljite tudi med obdobjem sončenja.

Ne pozabite na druge zaščitne ukrepe!

Čeprav z antioksidanti bogata hrana pripomore k učinkovitejši zaščiti kože pred UV-žarki, pa nikakor ne zanemarite drugih zaščitnih ukrepov. Izogibajte se soncu med 11. in 15. uro, kožo si zaščitite z ustreznimi oblačili, pokrivali in sončnimi očali ter s kremami. Namazati se je treba najmanj 15 minut pred izpostavljanjem sončnim žarkom in nato še vsaki dve uri.

Sonca se ne smemo bati, saj brez njega življenje na Zemlji ne bi bilo mogoče. Poleg tega zelo pozitivno učinkuje na telo in dušo. Treba je le upoštevati nekaj pravil, potem se lahko soncu nastavljamo brez slabe vesti.

Kaj pravi strokovnjakinja?

Poškodbe kože, ki so rezultat nepremišljenega izpostavljanja soncu, se seštevajo. Zunanje staranje kože je v 95 odstotkih posledica delovanja UV-žarkov. Ti žarki so tudi eden od glavnih vzrokov za nastanek kožnega raka. Zato je koži pred poletjem treba nameniti še dodatno nego in zaščito.

Suzana Sekulič, magistra farmacije

prejšnji članek
Vadite s Filipom in Blažem
Vadite s Filipom in Blažem
naslednji članek
Koliko je mesa v resnici v hrenovkah?
Svet
Koliko je mesa v resnici v hrenovkah?
Preberite tudi